23η Συνδιάσκεψη ΟΚΔΕ: Σταθερά βήματα μπροστά για την οικοδόμηση του επαναστατικού κόμματος

23η Συνδιάσκεψη ΟΚΔΕ: Σταθερά βήματα μπροστά για την οικοδόμηση του επαναστατικού κόμματος

Από την Εργατική Πάλη Ιουλίου-Αυγούστου

Το Σαββατοκύριακο 3-4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η 23η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ),  στο θέατρο Αργώ στον Κεραμεικό.

Η όλη διαδικασία (όπως και ο προσυνεδριακός διάλογος) επιβεβαίωσε την σταθερά ανοδική πορεία της Οργάνωσης την τελευταία δεκαετία. Με αυξανόμενη συμμετοχή συντρόφων, περισσότερες τοποθετήσεις, μεταφορά εμπειριών και συμπερασμάτων από νέες επεμβάσεις, ανάδειξη νέων στελεχών. Ιδιαίτερα ξεχώρισαν η εργατική φυσιογνωμία της Οργάνωσης με πολλούς συντρόφους νέους εργαζόμενους, η ενίσχυση της επέμβασης στους μαθητές και η πρόοδος στην γεωγραφική εξάπλωση (Πάτρα).

Μερικά στοιχεία για τους συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη:

  • Ο μ.ο. ηλικίας είναι τα 32 έτη.
  • Το 39% είναι γυναίκες.
  • 57% είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και 33% μαθητές/φοιτητές.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση των Θέσεων της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής (Πολιτικό Ντοκουμέντο, Κείμενο Οικοδόμησης) και την εκλογή νέων οργάνων (Κεντρική Επιτροπή, Εξελεγκτική Επιτροπή).

Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την 22η Συνδιάσκεψη, η ΟΚΔΕ κλήθηκε να παρέμβει σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Με το βάθεμα της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού, τις απανωτές επιθέσεις της κυβέρνησης που επιταχύνθηκαν με την υγειονομική κρίση, την κρίση του εργατικού κινήματος και την υποχώρηση που καταγράφει ο χώρος της άκρας και ριζοσπαστικής Αριστεράς σχεδόν στο σύνολό της. Στο διάστημα αυτό, η ΟΚΔΕ κατέγραψε συγκεκριμένα βήματα στην επεξεργασία και εφαρμογή του σχεδίου της, φτάνοντας σήμερα να αναγνωρίζεται ως μια από τις 3-4 δυνάμεις του χώρου της άκρας αριστεράς με συγκροτημένη αυτόνομη παρουσία.

Γνωρίζουμε ότι σήμερα έχει υποχωρήσει συνολικά το όραμα της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού. Όμως, όσο δεδομένη κι αν ήταν η απογοήτευση με την κατάρρευση των σταλινικών καθεστώτων, καθόλου δεδομένη δεν ήταν η διάλυση του πυρήνα του σοσιαλιστικού προγράμματος, που επήλθε με την προδοτική πολιτική της ηγεσίας της Ενιαίας Γραμματείας της 4ης Διεθνούς. Αυτή η διαλυτική εξέλιξη είναι ο βασικός λόγος της κρίσης του κινήματος σήμερα, την ανακύκλωση των ίδιων λαθών και των οπορτουνισμών, την απουσία μαζικής αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης.

Με αυστηρή προσήλωση στην αυτοδύναμη οικοδόμηση της ΟΚΔΕ στη βάση του επαναστατικού μαρξισμού, του λενινισμού και του τροτσκισμού, εκπαιδεύουμε τα μέλη μας διαρκώς να δουλεύουν αποτελεσματικά μέσα στην τάξη. Τα βήματα που κάνουμε στην οικοδόμηση της ΟΚΔΕ είναι μετρήσιμα βήματα για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του εργατικού κινήματος, για την ενότητα των αγώνων, για συμμαχίες με πραγματική μετωπική πολιτική.

Οι μικρές μας δυνάμεις σήμερα, θέλουμε να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στους αγώνες που θα έρθουν ή και που θα ανοίξουμε, παρέχοντας στις μάζες μια ηγεσία, διοχετεύοντας τη διάχυτη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα συνθήματα, όργανα και μορφές πάλης, συμβάλλοντας στον απαραίτητο ριζοσπαστικό και επαναστατικό προσανατολισμό του μαζικού κινήματος. Με αυτό το αίσθημα ιστορικής ευθύνης βλέπουμε την οικοδόμησή μας από σήμερα Η καθημερινή μας δουλειά, όλες μας οι επιλογές και οι αποφάσεις υπαγορεύονται από αυτή την προοπτική. Από σήμερα που είμαστε ένα προζύμι επαναστατικού πυρήνα, μέχρι την ώρα που θα βρεθούμε στην ηγεσία μαζικών κινημάτων και εξεγέρσεων.

Με μήνυμα της απερχόμενης ΚΕ στην έναρξη των εργασιών της 23ης Συνδιάσκεψης της Ο.Κ.Δ.Ε. μνημονεύθηκαν οι σύντροφοι που έφυγαν από κοντά μας και διαβάστηκαν ενδεικτικά τα παρακάτω ονόματα:


1. Χρήστος Αναστασιάδης
2. Λουκάς Καρλιάφτης
3. Δημήτρης Σαββόπουλος
4. Θεοδόσης Θωμαδάκης
5. Γιάννης Νίκας
6. Χρήστος Φλωρόπουλος
7. Σήφης Μανάτος
8. Δημήτρης Φραγκουλάκης
9. Στρατής Χούτος
10. Χρόνης Ασπιώτης
11. Ανέστης Σουβατζόγλου
12. Θεολόγος Ψαραδέλλης