Ιδρύθηκε νέο Σωματείο στην Vantage Towers

Ενιαίο Σωματείο Vodafone-Wind-Victus

Ιδρύθηκε το νέο Σωματείο Vantage Towers

 

Τον προηγούμενο Δεκέμβριο ιδρύθηκε η νέα εταιρία VANTAGE TOWERS, θυγατρική του ομίλου Vodafone, στην οποία μεταφέρθηκε με απόσχιση κλάδου ο παθητικός εξοπλισμός της Vodafone Ελλάδας και της Wind. Στη Vantage μεταφέρθηκαν 68 συνάδελφοι τεχνικοί από την θυγατρική Victus και λίγοι ακόμα συνάδελφοι από Vodafone και Wind. Όλο αυτό το διάστημα, το Ενιαίο Σωματείο παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις, φροντίζοντας για την ενότητα και την ετοιμότητα των συναδέλφων, παρά τις δύσκολες συνθήκες της τηλε-εργασίας. Σε κάθε βήμα της διοίκησης οι εργαζόμενοι ήταν παρόντες, πιέζοντας και διασφαλίζοντας εν τέλει την μεταφορά τους στη νέα εταιρία με το σύνολο των δικαιωμάτων  και κατακτήσεων, που είχαν ως εργαζόμενοι της Victus.

Παρά τις παραπλανητικές δηλώσεις της Διοίκησης ότι δήθεν δεν θα γίνει μετακίνηση εργαζομένων στη νέα εταιρία, το Ενιαίο Σωματείο πρωτοστάτησε από την πρώτη στιγμή στην προετοιμασία των συναδέλφων για την  επικείμενη μεταφορά τους και για την ανάγκη οργάνωσής τους με την ίδρυση νέου Σωματείου εκεί. Έτσι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της μεταφοράς των συναδέλφων, όλα ήταν έτοιμα για την ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου επιχειρησιακού Σωματείου Vantage Towers, το οποίο ήδη έχει στις γραμμές του έναν μεγάλο αριθμό μελών ενώ μέλη του Ενιαίου συνθέτουν την προσωρινή διοικούσα επιτροπή.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του νεοσύστατου σωματείου: «Σε μια περίοδο που τα εργασιακά μας δικαιώματα βάλλονται όλο και περισσότερο, καθόλου αυτονόητη ή εύκολη υπόθεση δεν θα πρέπει να θεωρείται η ίδρυση εργατικών σωματείων και μάλιστα σε νέους χώρους εργασίας». Ήταν το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης των συναδέλφων σε θέματα συνδικαλιστικής οργάνωσης όλα τα προηγούμενα χρόνια με την ίδρυση τριών Σωματείων (επιχειρησιακό Σωματείο Vodafone, επιχειρησιακό Σωματείο Wind, Ενιαίο Σωματείο), με τις κατακτήσεις που έχουμε καταγράψει με την αγωνιστική μας δράση, με τις σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού που έχουμε οικοδομήσει μέσα στους εργασιακούς χώρους. Αυτά είναι εχέγγυα για την περαιτέρω πορεία και του νεοσύστατου Σωματείου Vantage.

Το μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή του επιχειρησιακού Σωματείου VODAFONE ενάντια στην απόφαση της διοίκησης να καταργήσει το 8ωρο και να επεκτείνει το ωράριο στις 9 ώρες εργασίας. Το δικαστήριο αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας της υπόθεσης -που είναι η αύξηση των ωρών εργασίας- και χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για την απόρριψη της αγωγής τη μη νομιμοποίηση του Σωματείου να διεκδικεί δικαστικά κάτι που δεν ορίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας. Με αυτή την προσχηματική απόφαση, η αστική δικαιοσύνη αρνείται στο Σωματείο το δικαίωμα να προσφεύγει για το θέμα του ωραρίου, αλλά και για οποιοδήποτε θεμελιώδες δικαίωμα δεν εμπίπτει σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία άλλωστε δεν έχει ανανεωθεί από το 2014 με ευθύνη της εργοδοσίας.

Από το Φθινόπωρο του 2018 η διοίκηση της Vodafone επέβαλε το 9ωρο εξαιρώντας αυθαίρετα το διάλειμμα από τον εργάσιμο χρόνο, για όσους συναδέλφους υπέγραφαν την σχετική ατομική σύμβαση. Από τότε το επιχειρησιακό Σωματείο κατέβαλλε έναν μεγάλο αγώνα, εξηγώντας ότι μέσα στο 8ωρο συμπεριλαμβάνεται και το διάλειμμα μιας ώρας, εμποδίζοντας με κάθε τρόπο την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων, και προσφεύγοντας και δικαστικά.

Βεβαίως, ο νέος νόμος Χατζηδάκη για τα Εργασιακά ήρθε να ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα της εργοδοσίας, θεσμοθετώντας την εξαίρεση του διαλείμματος από τον εργάσιμο χρόνο. Εκτός από την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες, το 8ωρο καταργείται και με την άμεση επέκταση του χρόνου εργασίας για όσο διαρκεί το διάλειμμα! Η δραματική κατάσταση που διαμορφώνει το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης δεν πρέπει να είναι άλλοθι αδράνειας για κανέναν εργαζόμενο. Με την ενεργό συμμετοχή μας, με τον ενωτικό, μαζικό και αποφασιστικό Αγώνα Διαρκείας, να υπερασπιστούμε τα δικά μας ανεξάρτητα ταξικά συμφέροντα, τις ανάγκες μας ως εργαζόμενοι. Σε αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει και δεν θα σεβαστούμε ούτε  την «τυφλή» δικαιοσύνη τους, ούτε τους απάνθρωπους νόμους τους.

Σοφία Θεοδωροπούλου, μέλος ΔΣ Ενιαίου Σωματείου Vodafone-Wind-Victus