Ανακοίνωση της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό για τις εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσ/νίκης(Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε.)

Ανακοίνωση της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό

για τις εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσ/νίκης(Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε.)

Ως Αντεπίθεση των Εργαζομένων ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους-μέλη του Συνδικάτου που μας στήριξαν για ακόμη μια φορά. Δεσμευόμαστε, να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας, με ακόμη μεγαλύτερη πίστη στις δυνάμεις μας και τις δυνάμεις της Εργατικής Τάξης. Σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία, που η κρίση (οικονομική, πολιτική, κοινωνική, υγειονομική) και η βαρβαρότητα οξύνονται συνεχώς και η Εργατική Τάξη, η Νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, το Συνδικαλιστικό Κίνημα, στην χώρα μας και όχι μόνο, δέχονται μια κολοσσιαία επίθεση στον πυρήνα των δικαιωμάτων τους, από το Κεφάλαιο, την κυβέρνηση της Ν.Δ, το κράτος και την ΕΕ.

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι τα εξής:

 


Συμπεράσματα

1) Τα αποτελέσματα των εκλογών του Συνδικάτου, που διεξήχθησαν στις 27-28/5 και 1/6/2021, αναδεικνύουν την σημαντική ενίσχυση της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων, εκλέγοντας ξανά 3 εκπροσώπους στην Διοίκηση του Συνδικάτου και από 2 αντιπροσώπους στα δευτεροβάθμια όργανα (Ε.Κ.Θ. – Π.Ο.Ε.Ε.Τ.) αντίστοιχα.

Αυτή η σταθερή ανοδική πορεία, φιλοδοξούμε να έχει πολλαπλά οφέλη για το Συνδικάτο μας, τους εργαζόμενους του κλάδου και τους αγώνες τους, το Συνδικαλιστικό Κίνημα γενικότερα. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής και της παρέμβασης της Αντεπίθεσης όλο το προηγούμενο διάστημα, μιλώντας την γλωσσά της αλήθειας, προτάσσοντας ένα άλλο σχέδιο αγώνων και ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, παλεύοντας για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση των δυνάμεων στο Συνδικάτο :

– παλεύοντας με τους εργαζόμενους του κλάδου, με μπροστάρηδες τους διανομείς φαγητού που μάχονται εδώ και 4 χρόνια με διάρκεια, κερδίζοντας τον νόμο 4611/2019 – αρ. 55-56 που αφορά τους διανομείς για μερικά από τα δίκαια αιτήματα (παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας: κράνος, μπουφάν μοτοσυκλέτας, γάντια/χούφτες, αδιάβροχο, παντελόνι μηχανής, πληρωμή τουλάχιστον 15% για χρήση και συντήρηση του δικύκλου, πληρωμή εξόδων κίνησης-βενζίνες  κτλ.) και αποδείξαμε στην πράξη πως οι αγώνες μπορούν να είναι νικηφόροι.

συμβάλλοντας στο σπάσιμο των χουντικών απαγορεύσεων και την αστυνομοκρατία της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά την περίοδο της πανδημίας αναδεικνύοντας τα προβλήματα και διεκδικώντας με αγώνα στον δρόμο τα εργατικά δικαιώματα.

– λέγοντας στους εργαζόμενους του κλάδου ότι εχθροί μας δεν είναι οι μετανάστες και οι λαοί των Βαλκανίων, της Μακεδονίας, της Τουρκίας αλλά οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΕΕ, οι κυβερνήσεις/ανδρείκελα όπως του Μητσοτάκη και του Ερντογάν

– δείχνοντας στους εργαζόμενους του κλάδου ένα σχέδιο στην πράξη για αγώνες ενωτικούς, μαχητικούς, οργανωμένους, αποτελεσματικούς, που από το 2003 μέχρι και σήμερα (βλέπε ρεστοράν Banquet, ζαχαροπλαστεία Χατζή/BLE, PizzaHut, Goodys, Applebees, Καφεναί, Todaylicious, την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, πατσατζίδικο Τσαρούχας, Ε food κ.α.) δίνουμε μαζί τους.

– παλεύοντας με τους εργαζόμενους του κλάδου για να οργανωθούμε και ανασυγκροτήσουμε το Συνδικάτο, με την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων και τους διανομείς που ήρθαν μαζικά και ψήφισαν στο συνδικάτο, με τις δεκάδες προσπάθειες σε όλες τις ειδικότητες (όχι πάντα επιτυχημένες), στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, σε κάθε κατάστημα και ξενοδοχείο.

– παλεύοντας με τους εργαζόμενους του κλάδου για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο Συνδικάτο, να γίνει πλειοψηφία μια άλλη πολιτική, πραγματικά αποτελεσματική, μαχητική, αντικαπιταλιστική. Με την προάσπιση της εργατικής δημοκρατίας, του ήθους και των πρακτικών της Τάξης μας, κόντρα και ενάντια στην λάσπη, τις συκοφαντίες και τις ύβρεις, την φυσική βία, τα δικαστήρια, την αστική δικαιοσύνη και τα «αστικά σαλόνια» που χρησιμοποιεί και προσφεύγει η Τ.Ε. (ΠΑΜΕ). Κόντρα και ενάντια στην σταλινική γραφειοκρατία της Ταξικής Ενότητας (ΠΑΜΕ) και άλλες δυνάμεις όπως η Λαντζα.

Μονό με αυτή την πολιτική μπορεί να ηττηθεί η κάθε συνδικαλιστική γραφειοκρατία είτε είναι της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΑΚ είτε της Τ.Ε του ΠΑΜΕ!

2) Το «παλιό» καταρρέει, το νέο μόλις έχει εμφανιστεί και ριζώνει…

Σίγουρα θα δούμε ανακοινώσεις τόσο στον Ριζοσπάστη όσο και στα υπόλοιπα site της «ριζοσπαστικής αριστεράς» για «την μαζικοποίηση του Συνδικάτου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία», οι «ταξικές δυνάμεις νίκησαν…» κ.α. και φυσικά περιμένουμε το γνωστό υβρεολόγιο προς την ΑτΕ περί διασπαστών, αντικομουνιστών, πότε πασόκων, πότε συριζέων, πότε χρυσαυγιτών, πότε όλα αυτά μαζί και το νέο επίθετο που μας προσάπτουν αυτό των «τραμπούκων».

Αυτή ήταν σε γενικές γραμμές και η μισάωρη απολογιστική εισήγηση του απερχόμενου προέδρου του Συνδικάτου και στέλεχος του ΠΑΜΕ στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι για όλη την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και το Σ.Κ.., δεν φταίνε οι εργοδότες, δεν φταίει η κυβέρνηση και το κράτος, δεν φταίει η ΕΕ, η αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία αλλά η Αντεπίθεση των Εργαζομένων.

Στην ίδια κατεύθυνση περίπου και η τοποθέτηση της Λάντζας, που «παραδόξως» δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στο εργατικό κίνημα και στην συνείδηση των εργαζομένων, πάρα μόνο στην ΑτΕ που «οικοδομείται αυτοδύναμα και ενσωματώνει αναλύσεις και πρακτικές ήττας (ΤΙΝΑ)», ενώ ο σίφουνας που λέγεται Λάντζα, σαρώνει κάθε κυβέρνηση, εργοδότη, κρατική μηχανή κτλ. και μαζικοποιεί το Συνδικάτο, μαζί με τις «ταξικές δυνάμεις» της Τ.Ε. του ΠΑΜΕ!

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Η «μαζικοποίηση» στο Συνδικάτο για άλλη μια φορά, είναι προϊόν ασυγκάλυπτης νοθείας που οργίασε (600 ψήφοι στο Συνδικάτο 1η φορά) και όχι ανασυγκρότησης, με πρωτεργάτη την Τ.Ε. του ΠΑΜΕ αλλά και την Λάντζα. Τα αποτελέσματα και οι συσχετισμοί θα ήταν τελείως διαφορετικά, αφού τουλάχιστον 200 ψηφίσαντες και ψηφοφόροι των παραπάνω παρατάξεων δεν είναι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού, δεν δουλεύουν πουθενά είναι φοιτητές, μαθητές ή κομματικός μηχανισμός.

Σαν Αντεπίθεση έχουμε καταγγείλει πολιτικά αυτήν την κατάσταση και δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι δεν θέλουμε και ούτε μπορούμε να κάνουμε αντιπαράθεση με τέτοιους όρους και πρακτικές. Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε το Συνδικάτο με εργαζόμενους του κλάδου, σε μια κατεύθυνση ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης του, αλλά με όρους κινήματος.

Όσο για τα νούμερα και τα ποσοστά, η Τ.Ε. χάνει 1 έδρα στην Διοίκηση την οποία παίρνει η Λάντζα και η Λάντζα χάνει τον μοναδικό αντιπρόσωπο που είχε στην Ομοσπονδία και τον κερδίζει η ΑτΕ .

Σε αυτές τις πολιτικές θα είμαστε πάντα αντίθετοι. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε σκληρή κριτική σε όλες αυτές τις δυνάμεις, πάντα με συντροφικό τρόπο και ήθος που αρμόζει στους εργαζόμενους, προσβλέποντας και καλώντας ταυτόχρονα τουλάχιστον τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς (Λάντζα) να αφήσουν αυτές τις πολιτικές και πρακτικές του ΠΑΜΕ που χάνουν εξάλλου έδαφος και να ριχτούν στην μάχη για μια πραγματική αναγέννηση του Συνδικάτου μας και του Σ.Κ. γενικότερα, με πολιτικές ενότητας στους αγώνες, με σχέδιο, με ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, πραγματική λύση για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων!

Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό