Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση ενάντια στην καύση απορριμμάτων, Σάββατο 29/5

Θεσσαλονίκη – Βόλος – ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ

ΟΧΙ στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ στα  ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ «ΤΙΤΑΝ» και «LAFARGE»

ΝΑΙ στην ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ και του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ: Σάββατο 29 Μάη – 12μ – Λευκός Πύργος

Ενώ η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς σχεδόν ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοιού, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να προχωρήσει ένα ακόμα αντιδραστικό της σχέδιο σχετικά με την αδειοδότηση της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ (Ευκαρπία, Δήμος Παύλου Μελά) για την καύση απορριμμάτων (τύπου RDF-SRF, πρόκειται ουσιαστικά για καύση των υπολειμμάτων των ανακυκλώσιμων υλικών)  για την παραγωγή ενέργειας.

Την στιγμή που υποτίθεται πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών αυτής της χώρας και παριστάνει πως προσπαθεί να συμμαζέψει το χτυπημένο και υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, ανοίγει ένα ακόμα μεγάλο μέτωπο υπονόμευσης της  δημόσιας υγείας, όπως είναι η καύση σκουπιδιών και μάλιστα μέσα σε μια κατοικημένη και ήδη βεβαρημένη περιοχή, όπως οι δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης (περιβαλλοντική ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, αυξημένα ποσοστά άσθματος και αναπνευστικών προβλημάτων κ.α.). Το κόστος αυτής της εξέλιξης (καύση εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών) για την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, φαίνεται πως δεν αποτελεί εμπόδιο για την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ και τις ανθρωποκτόνες πολιτικές της. Όλα μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό του κέρδους, η δημόσια υγεία, το περιβάλλον, τα δημοκρατικά δικαιώματα,  τα εργασιακά δικαιώματα, η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

Το πόσο επικίνδυνη όμως είναι αυτή η κυβέρνηση και το «σχέδιο» της, φαίνεται και από την χρονική συγκυρία στην οποία επέλεξε να προχωρήσει σε αυτή την ευνοϊκή για το ΤΙΤΑΝ ρύθμιση, μιας και η προηγούμενη προσπάθεια πριν από μια δεκαετία απέτυχε. Έχοντας απαγορεύσει όχι μόνο τις δημόσιες συγκεντρώσεις, αλλά και την ελεύθερη κυκλοφορία και μετακίνηση των ανθρώπων (μέτρα για τον περιορισμό του κορονοιού), έκανε σχεδόν αδύνατη την οποιαδήποτε προσπάθεια εναντίωσης σε αυτό το μέτρο από την πλευρά της κοινωνίας με την μορφή κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην καύση, όπως και ενάντια στην μόλυνση από τα  ΕΛΠΕ, στην Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και Παντού.

Η κρατική καταστολή και το χτύπημα χιλιάδων διαδηλωτών που αντιδρούν από τα ΜΑΤ και την αστυνομία όπως έγινε στον Βόλο, δεν θα μας σταματήσουν.

Σαν Δημοτική Κίνηση «Εργατική Αντεπίθεση» αλλά και σαν κάτοικοι αυτού του τόπου, είμαστε απόλυτα αντίθετοι στις τυχοδιωκτικές και επικίνδυνες πολιτικές της κυβέρνησης, τόσο για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας όσο και για λόγους υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και θα σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στην εφαρμογή αυτών των μέτρων.

 –

Όχι στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Όχι στην καύση σκουπιδιών δίπλα από τα σπίτια μας και την μόλυνση από τα ΕΛΠΕ

Να παρθεί πίσω η άδεια καύσης απορριμμάτων από εργοστάσια

Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση

Αμπελοκήπων – Μενεμένης