Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 32 – Αφιέρωμα στον Γκέοργκ Λούκατς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 32

Φεβρουάριος-Ιούλιος 2021

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΓΚΕΟΡΓΚ ΛΟΥΚΑΤΣ, σελ. 590, 20 €

Στον επιφανή Ούγγρο μαρξιστή Γκέοργκ Λούκατς αφιερώνεται ο νέος τόμος 32 της Μαρξιστικής Σκέψης. Το αφιέρωμα, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος των 50 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου στοχαστή περιλαμβάνει κείμενα του Λούκατς από όλη τη διάρκεια της διανοητικής διαδρομής του. Χωρίζεται σε τρία μέρη.

Στο πρώτο μέρος, «Από τον Χέγκελ στον Μαρξ», ο αναγνώστης θα βρει κείμενα της αστικής και της μεταβατικής περιόδου του Λούκατς ως τα 1926. Αναφέρονται στον Στρίντμπεργκ και τoν Σω, την αντιπαράθεση της παλιάς με τη νέα κουλτούρα, τις πολιτικές συγκρούσεις των ταραγμένων χρόνων της επανάστασης του Οκτώβρη και τη διαλεκτική της φύσης

Το δεύτερο μέρος, «Λογοτεχνία και αισθητική», περιλαμβάνει κείμενα του Λούκατς για τη θεωρία της λογοτεχνίας γραμμένα μετά το 1930. Εξετάζονται οι Μπαλζάκ, Σταντάλ, Γκαίτε, οι απόψεις των Μαρξ και Ένγκελς, ο εξπρεσιονισμός, η λογοτεχνία του Οκτώβρη κ.ά. Ακόμη περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τα κύρια έργα λογοτεχνικής θεωρίας του Λούκατς, Το Ιστορικό Μυθιστόρημα και H Ιδιοτυπία του Αισθητικού.

Στο τρίτο μέρος, «Φιλοσοφικά γραπτά», ο αναγνώστη θα βρει εκτενή μέρη από όλες τις μεγάλες φιλοσοφικές εργασίες του Λούκατς, Ο Νεαρός Χέγκελ, Η Καταστροφή του Λογικού, Υπαρξισμός ή Μαρξισμός;, Προς μια Οντολογία του Κοινωνικού Είναι, καθώς και δοκίμια για τον Χέγκελ, τον Νίτσε, τη φυλετική θεωρία, κ.ά.

Ο τόμος περιλαμβάνει μια εισαγωγή του Χρήστου Κεφαλή και ολοκληρώνεται με ένα μέρος βιβλιοκριτικών.

Πληροφορίες: Εκδόσεις Τόπος, Πλαπούτα 2 και Καλλιδρομίου, [email protected], τηλ. 210 8222835, βιβλιοπωλείο τηλ. 210 3221580.