Μετανάστες – ντόπιοι, κοινός αγώνας ενάντια στον ρατσισμό. Διαδηλώσεις Σάββατο 20/3

METANAΣΤΕΣ – ΝΤΟΠΙΟΙ, ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Διαδηλώνουμε: Σάββατο 20/3

Αθήνα: 14:00, Σύνταγμα

Θεσ/νίκη: 12:00 Άγαλμα Βενιζέλου

Ιωάννινα: 12:00 Περιφέρεια

Πάτρα: 12:00 Πλατεία Γεωργίου

Ενώ η Ευρώπη περνούσε ήδη μια οξεία οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, η πανδημία χτύπησε σαν Αρμαγεδδώνας και αφήνει πίσω της νεκρούς και καταστροφές. Οι πρόσφυγες και μετανάστες, για άλλη μια φορά, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, αφού η ρατσιστική, απάνθρωπη και εγκληματική στάση τόσο της ΕΕ όσο και των ελληνικών κυβερνήσεων ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον τους.

Εν μέσω πανδημίας, συνεχίζονται οι εξώσεις αναγνωρισμένων προσφυγών από δομές και διαμερίσματα, και εξωθούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι εικόνες με σκηνές θαμμένες στο χιόνι και την λάσπη εξοργίζουν. Εκεί δεν τους παρέχονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα υγειονομικής προστασίας, ενώ συνεχίζεται η κοροϊδία περί «Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού» (ΠΑΑΥΠ), που αντικατέστησε τον ΑΜΚΑ για τους αιτούντες άσυλο και ακόμα δεν έχει αποδοθεί σε κανέναν δικαιούχο. Οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις συνεχίζονται, παρά και ενάντια σε κάθε έννοια προστασίας των προσφύγων. Αντιμετωπίζονται σαν κοινωνικά απόβλητα, αφού τους αρνούνται το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή, με τη σκόπιμη δημιουργία «αφιλόξενων» συνθηκών διαμονής και τη στέρηση κάθε δικαιώματος, σε Ελλάδα και ΕΕ, αλλά και με το τείχος της ντροπής στον Έβρο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το λιβάνισμα των ΜΜΕ και τις κραυγές ανοιχτών χουντοακροδεξιών, αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως εισβολείς στον Έβρο και τα νησιά. Τα τραγικά γεγονότα στη Μόρια και αλλού, οι χαμένες ζωές ακόμα και μικρών παιδιών, είναι αποτέλεσμα αυτής της κτηνωδίας.

Παρά την καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής (μια μεγάλη νίκη του κινήματος), η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την ατζέντα της, προσπαθώντας να ενσωματώσει το ακροατήριό της και να επιβάλλει σκληρά χτυπήματα στο εργατικό κίνημα. Καλλιεργούν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ως συμπλήρωμα του αστυνομικού κράτους, ως εργαλείο για να διαιρέσουν την εργατική τάξη. Να την κάνουν να βλέπει τον εχθρό στο πρόσωπο κάθε κατατρεγμένου και όχι στη δική του αστική κυβέρνηση (της ΝΔ τώρα, του ΣΥΡΙΖΑ πριν), στους Ευρωπαίους και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Η ίδια η ΕΕ, που είναι φρούριο για τους μετανάστες, είναι και μια φυλακή λιτότητας, ανεργίας και φτώχειας για τους εργαζόμενους, τους νέους, τους λαούς της. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και αναβαθμίζει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ενίσχυσε την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, γεννώντας τις στρατιές των προσφύγων. Ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα, που υπέγραψε τη ρατσιστική Συμφωνία ΕΕ–Τουρκίας εγκλωβίζοντας σε συνθήκες κόλασης χιλιάδες ξεριζωμένους, που έφερε τη Frontex και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που προχώρησε σε απελάσεις και επαναπροωθήσεις. Η «πολιτισμένη» Ευρώπη δείχνει στους πιο αδύναμους αυτού του κόσμου, κατατρεγμένους από τον πόλεμο και την φτώχεια, το πιο στυγερό πρόσωπο.

Ενάντια σ’ αυτό τον αγριανθρωπισμό της ΕΕ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στεκόμαστε δίπλα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι απαραίτητο για το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα να αποκρούσουν τον αποπροσανατολισμό και τη διαίρεση, τον εκβαρβαρισμό και την καταστολή που προωθείται με όχημα το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αγωνιζόμαστε να χορηγηθεί άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους αιτούντες. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για αξιοπρεπείς χώρους στέγασης εντός των πόλεων, με ισότιμη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, με ίσα δικαιώματα. Αυτός ο αγώνας πρέπει να φτάσει μέχρι τη ρίζα του προβλήματος: για να μπει φρένο σε όσα γενούν τον πόλεμο και τον ξεριζωμό, στην επιθετικότητα των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους. Να απεμπλακούμε από τα σχέδια τους, να κλείσουν όλες οι βάσεις, να βγούμε από ΝΑΤΟ και ΕΕ – προτάσσοντας την αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών.

Άσυλο, στέγη, περίθαλψη, μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για τους πρόσφυγες. Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Καμία «κλειστή» δομή – φυλακή προσφύγων.

Κατάργηση του Συμφώνου ΕΕ – Τουρκίας. Ανοιχτά σύνορα, με έγγραφα για όλους, για ελεύθερη, ασφαλή, οργανωμένη μετακίνηση.

Κοινοί αγώνες – Ίσα δικαιώματα ντόπιων και μεταναστών. Παραδειγματική τιμωρία όσων αστυνομικών χτυπάνε ή εξευτελίζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να κλείσουν οι βάσεις, έξω από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ