18/2, σημαντικές φοιτητικές κινητοποιήσεις – 25/2, όλοι στα πανελλαδικά συλλαλητήρια: Αγώνας Διαρκείας, για την Ανατροπή του ν. Κεραμέως

Ανταπόκριση από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 18/2

Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και διαδήλωση περίπου 650 φοιτητών […] Καθοριστική συμβολή για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης έχει η «Κίνηση Φοιτητών-Δυνάμεων για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως», όπου συμμετέχει και η ΣΣΠ. Συμμετείχαν, επίσης, ο Σύλλογος Φοιτητών Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων, η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη, οι Αγωνιστικές Κινήσεις και συλλογικότητες του αναρχικού/αυτόνομου χώρου. Απουσίαζαν οι ΑΡΙΣ/ΑΡΑΣ/ΚΝΕ, που ταυτόχρονα καλούσαν αντιπαραθετικά «κινητοποίηση» και «παρέμβαση» στην άδεια πρυτανεία του ΑΠΘ, σε μια διασπαστική προσπάθεια να σαμποτάρουν την πρωτοβουλία της διαδήλωσης, που εκθέτει τη δική τους αδράνεια και έλλειψη σχεδίου. […]

Ιωάννινα

Πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη διαδήλωση με σημαντική παρουσία φοιτητών (περίπου 200) που ξεκίνησε από την περιφέρεια. Συμμετείχαν ο Σύλλογος Καλών Τεχνών, η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη και παρατάξεις/δυνάμεις της αριστεράς. […]

Ως ΣΣΠ, πήραμε πρωτοβουλίες και προχωρήσαμε στο κάλεσμα αυτών των κινητοποιήσεων στις 18/2 πανελλαδικά, επειδή η απροθυμία και η αδιέξοδη πολιτική των ΚΝΕ-ΕΑΑΚ οδηγεί τις ιδιαίτερα σημαντικές κινητοποιήσεις του τελευταίου μήνα σε ένα απότομο κλείσιμο. Δεν έκαναν την παραμικρή πρόταση συνέχισης του αγώνα. Ούτε καν κάλεσαν Γενικές Συνελεύσεις ενός πρώτου απολογισμού. Αντ’ αυτού, κρύβουν την πλήρη έλλειψη σχεδίου τους με «νικηφόρες» φανφάρες – και πανελλαδικά επιδίδονται συνεχώς σε γραφειοκρατικές «συσκέψεις των ΦΣ» (δηλ. των ΔΣ), μόνο για λίγους αντιπροσώπους ή «μυημένους και εκλεκτούς», ενώ σκιαμαχούν σε «διαμαρτυρίες» σε Συγκλήτους και πρυτάνεις που άλλωστε δεν εμφανίζονται δια ζώσης και σε διαδικτυακές «ενέργειες»!

Διαβάστε την πλήρη ανταπόκριση εδώ:

http://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2021/02/182_19.html

 

Κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις την Πέμπτη 25/2

ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ – ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΜΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ, ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!

Για να ρίξουμε Διαγραφές, Δίδακτρα, Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Αθήνα: 13:00 , Προπύλαια – Θεσσαλονίκη:  13:00 , Άγαλμα Βενιζέλου – Πάτρα: 13:00 , Πλατεία Γεωργίου

Η ούλτρα νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Μητσοτάκη δεν βλέπει τίποτα άλλο πέρα από «ευκαιρίες» εν μέσω πανδημίας για να συντρίψει τις δημοκρατικές μας ελευθερίες και να επιβάλει ένα αστυνομικό κράτος, τσακίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα και διαλύοντας την δημόσια υγεία και παιδεία. Χωρίς δισταγμούς, στις 11/2 ψήφισε στη βουλή μαζί με την Ελληνική Λύση, το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ένα νόμο-τομή που θέλει να προσαρμόσει με τη βία την εκπαίδευση στις ανάγκες της χρεωκοπίας διαρκείας του ελληνικού καπιταλισμού, επιχειρώντας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στα πανεπιστήμια και να βάλει τα θεμέλια για ένα νέο πανεπιστήμιο-επιχείρηση όπου όλα θα πωλούνται και θα αγοράζονται.

Ο νόμος, που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα περιλαμβάνει δραστική μείωση εισακτέων στα ΑΕΙ με την επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και των διπλών μηχανογραφικών. Με μια βάση εισαγωγής, που κάθε χρόνο θα διαμορφώνεται όλο και πιο ψηλά, δεκάδες χιλιάδες μαθητές θα πετιούνται εκτός ΑΕΙ, μια μεγάλη πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια. Μόνο για το 2021-2022 υπολογίζεται ότι θα πεταχτούν από τα ΑΕΙ περί το 1/3 των υποψηφίων!!!

Παράλληλα, ο νόμος θεσπίζει τις διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια για σχολές 4ετούς φοίτησης και στα ν+3 στις υπόλοιπες. Οδηγούν έτσι χιλιάδες φοιτητές εκτός πανεπιστημίων, αποκλείοντάς ιδιαίτερα τους νέους από εργατικά–λαϊκά στρώματα, που δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών. Με ακόμα μεγαλύτερη πίεση και εντατικοποίηση, οι νέοι δεν θα έχουν χρόνο να ασχολούνται με τίποτα άλλο πέρα από μαθήματα και εξετάσεις.

Επιπλέον, ο νόμος θεσπίζει μια σειρά χουντικών μέτρων όπως Πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες και φοιτητοδικεία. Δημιουργούν αστυνομικά τμήματα στις σχολές και προσλαμβάνουν τουλάχιστον 1.000 ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι θα έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων στο να συλλαμβάνουν, να ασκούν προανακριτικά καθήκοντα κ.α. Κάμερες σε κάθε γωνία όπου θα παρακολουθούν τους φοιτητές. Έλεγχος εισόδου για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Αυστηροποίηση των πειθαρχικών που θα έχουν την δυνατότητα να διαγράφουν φοιτητές για παρά πολλές αφορμές  από την αντιγραφή μέχρι και την «παρεμπόδιση λειτουργίας» των πανεπιστημίων, όπως χαρακτηρίζουν τις συνελεύσεις, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας και τις καταλήψεις! Και όλα αυτά για «την πρόληψη του εγκλήματος»!!! Μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε φυλακές για να κυνηγούν του αγωνιστές αλλά και όποιον τολμήσει να σκεφτεί να αντισταθεί απέναντι στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους, αφού με αυτά τα μέτρα η τεράστια πλειοψηφία των φοιτητών θα «παρανομεί». Ακόμα, αλλάζουν τον ποινικό κώδικα και επιβάλουν έως 3 χρόνια φυλάκιση για «παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας των δημοσίων κτηρίων», δηλαδή για καταλήψεις.

ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’60 – ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Όλα αυτά τα πρωτοφανή και ακραία μέτρα που θα ζήλευε και το πιο σκληρό απολυταρχικό καθεστώς στον κόσμο, έχουν ένα σκοπό: να προλάβουν την βέβαιη αντίδραση των φοιτητών στην διάλυση της δημόσιας παιδείας και να διαλύσουν τα μαχητικά μέσα πάλης του φοιτητικού συνδικαλισμού (καταλήψεις, διαδηλώσεις συνελεύσεις κ.α.). Το κερασάκι στην τούρτα θα έρθει με τον νέο νόμο-πλαίσιο που έχει εξαγγείλει η Κεραμέως, επιδιώκοντας να βάλει τέλος στους φοιτητικούς συλλόγους και να απαγορεύσει τις φοιτητικές παρατάξεις. Μόνο με σκληρή καταστολή, συλλήψεις, κυνηγητό, μπορούν να επιβάλλουν ένα πανεπιστήμιο τελείως διαφορετικό, από αυτό που γνωρίζαμε, το Πανεπιστήμιο της δεκαετίας του ’60 και της χούντας : με δίδακτρα, που ως επακόλουθο, θα πετάει εκτός πανεπιστημίων τα παιδιά των εργατικών και φτωχών οικογενειών, ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση που θα λειτουργεί με κέρδη και ζημιές, όπου τα πάντα μέσα στα ΑΕΙ θα καθορίζονται από τις αρπακτικές διαθέσεις των «ημετέρων» και του κεφαλαίου. Με μια τριτοβάθμια εκπαίδευση ως «σουπέρ μάρκετ γνώσεων», όπου ο καθένας θα παίρνει έναν «τίτλο σπουδών» και δεξιότητες, ανάλογα με το πόσα έχει να πληρώσει. Σ’ αυτό το πανεπιστήμιο δεν χωράει η πολιτικοποίηση: το φοιτητικό κίνημα, οι δομές του και κάθε φωνή αμφισβήτησης πρέπει να ισοπεδωθούν. Εντέλει, να πάψουν να αποτελούν κέντρα αγώνα και πυροδότης κοινωνικών εκρήξεων, όπως ήταν διαχρονικά στην ελληνική κοινωνία.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Οι φοιτητές δώσαμε μια αυθόρμητη απάντηση στον δρόμο, με τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στη ψήφιση του νόμου. Ήταν ένα χαστούκι απέναντι στην κυβέρνηση, που παρά τις απαγορεύσεις και τις αθρόες συλλήψεις και προσαγωγές που έκανε, δεν κατάφερε να τρομοκρατήσει την νεολαία. Οι κινητοποιήσεις δεν έκαναν τα απαραίτητα βήματα της κλιμάκωσης και της σθεναρής αντίστασης απέναντι σ’ αυτά τα μέτρα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην στάση που κράτησαν οι δυνάμεις που βρίσκονταν στην κεφαλή αυτών των κινητοποιήσεων.

ΠΚΣ και ΕΑΑΚ δεν προώθησαν κανένα σχέδιο αγώνα, παρά αναλώθηκαν σε γραφειοκρατικές «συσκέψεις των ΦΣ», δηλαδή σε ανούσιες συναντήσεις «των λίγων και μυημένων». Εξαντλούνται σε βαρύγδουπα συνθήματα του τύπου «θα τους σαρώσουμε» ή σε διαδικτυακές εκδηλώσεις, συνδιοργανωμένες μάλιστα με κοσμήτορες και πρυτάνεις(!!), καλύπτοντας έτσι το τεράστιο κενό της πολιτικής τους. Το μόνο που «πρότειναν» ήταν ένα κάλεσμα για πορεία κάθε εβδομάδα και Γενικές Συνελεύσεις σε κάποιες σχολές, χωρίς να κάνουν την παραμικρή ενέργεια να ενεργοποιήσουν τους Συλλόγους. Τώρα που ψηφίστηκε ο νόμος, προσπαθούν να «κλείσουν» όπως-όπως τον αγώνα, παρά τα ελπιδοφόρα σημάδια που έδειχναν και δείχνουν οι κινητοποιήσεις. Όπως αυτές της 18/2, στην οργάνωση των οποίων έπαιξε σημαντικό ρόλο η ΣΣΠ (όπως και άλλες δυνάμεις π.χ. Αγωνιστικές Κινήσεις) και ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες φοιτητές, κόντρα στο σαμποτάρισμα από ΠΚΣ-ΕΑΑΚ. Μάλιστα, λόγω  της επιτυχίας τους, οι γραφειοκράτες αναγκάστηκαν να καλέσουν σε κινητοποιήσεις για τις 25/2.

Ως ΣΣΠ θεωρούμε πως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και μετά τη ψήφιση του νόμου και να μετατραπεί σε έναν αγώνα διαρκείας, σε μια εξέγερση φοιτητών-νεολαίας–εργαζομένων. Για τη συνέχιση των αγώνων, προτείνουμε το παρακάτω σχέδιο:

1) Μαχητικές διαδηλώσεις στο κέντρο των πόλεων, σε εβδομαδιαία βάση.

2) Ζωντάνεμα των σχολών με τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων, στο χώρο των σχολών, με καταλήψεις σχολών και με δομές αυτοοργάνωσης(επιτροπές, συντονιστικά), οι οποίες θα δώσουν σάρκα και οστά στο κίνημα, θα αποτελούν τα όργανα του κινήματος και θα του δίνουν πνοή, ζωή και δημοκρατία στο εσωτερικό του.  Μόνο έτσι μπορούμε να επιβάλουμε στην κυβέρνηση να ανοίξουν οι σχολές μας!

3) Συντονιστικά Συνελεύσεων και όλων των φοιτητών και δομών αυτοοργάνωσης, που θέλουν πραγματικά να παλέψουν για να ανατραπεί ο νόμος Κεραμέως. Για να συντονιστεί το κίνημα και να οργανώνει την πάλη του ανοικτά και όχι με κλειστά μαζέματα γραφειοκρατών που το «πνίγουν».

4) Εξώστρεφες δράσεις, όπως μοιράσματα κειμένων, αφισοκολλήσεις κ.α. σε μετρό και γειτονιές, για να ενημερώσουμε και να συσπειρώσουμε στον αγώνα μας μαθητές, εργαζομένους και φτωχούς. Με στόχο να οικοδομηθεί ένα ενιαίο μέτωπο πάλης αρχικά όλης της νεολαίας και στη συνέχεια όλων των καταπιεζόμενων στρωμάτων της κοινωνίας. Με απλά, ενοποιητικά αιτήματα: να ανατρέψουμε το νόμο και να ανοίξουμε οι ίδιοι οι φοιτητές τις σχολές μας. Γιατί η επίθεση είναι κοινή για όλη τη νεολαία και το λαό.

Μόνο έτσι μπορούν να περάσουν οι αποφάσεις στα χέρια των φοιτητών και το κίνημα να πάρει πιο αποφασιστικό και μαχητικό χαρακτήρα. Χρειάζεται να χτίσουμε παντού κέντρα αγώνα που να μην αφήσουν κανένα περιθώριο στην εφαρμογή αυτού του νόμουΜε αυτοοργάνωση και ενότητα των αγώνων μας να οργανώσουμε ένα μαχητικό αγώνα διαρκείας, ο οποίος θα φτάσει σε μια κλιμάκωση σε μια εξέγερση φοιτητών-μαθητών – εργαζομένων, μια εξέγερση όλης της ελληνικής κοινωνίας. Για να ανοίξουμε τις σχολές μας και να σπάσουμε το «λοκντάουν» των αγώνων και της νεολαίας που μας έχει επιβάλει η κυβέρνηση και να ανατρέψουμε το νόμο. Με μια προοπτική ρήξης και ανατροπής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του καθεστώτος που οικοδομείται από όλους τους μνημονιακούς.  Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για τη νεολαία και το φοιτητικό κίνημα.

  • ΚΑΤΩ ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, η πανεπιστημιακή αστυνομία και τα χουντικά μέτρα για τα πανεπιστήμια.
  • ΟΧΙ σε δίδακτρα, διαγραφές, μειώσεις εισακτέων, βάση εισαγωγής.
  •  Ριζική αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια Παιδεία και Υγεία. Λεφτά για τις κοινωνικές μας ανάγκες, όχι για αστυνομία, κάμερες, εξοπλισμούς.
  •   Να ανοίξουν σχολεία και σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όχι στο «λοκντάουν» των αγώνων της νεολαίας!

http://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2021/02/252.html