Πανελλαδική στάση εργασίας ΠΟΕΔΗΝ, Τρίτη 23/2. Όλοι/ες στις Συγκεντρώσεις

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ

ΤΡΙΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΕΔΗΝ 9:00 – 15:00

Συγκεντρώσεις:

ΑΤΤΙΚΗ: 10πμ στο Υπουργείο Εργασίας. Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Υγείας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας 10πμ στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

ΠΑΤΡΑ: Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας 10πμ Περιφέρεια

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας 10πμ στις ΥΠΕ.

Ένας χρόνος έκλεισε από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας. Μια πανδημία που εντέλει ανέδειξε την αποτυχημένη και εγκληματική στάση και επιλογές της κυβέρνησης αλλά και την ανυπαρξία της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση εξαρχής αγνόησε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας κοινής λογικής ελπίζοντας ότι η πανδημία θα είναι βραχύβια. Στην πορεία και κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος που φούντωνε, η τραγωδία της απώλειας ανθρώπινων ζωών αντικαταστάθηκε από αριθμούς που χάνονται καθημερινά εν μέσω σκανδάλων στα δελτία ειδήσεων.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, επί έναν χρόνο αντιμετωπίζουν εκτός από την πανδημία και τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ. Τα Νοσοκομεία εμφανίζουν τέλος του έτους 2020 ληξιπρόθεσμες οφειλές 1 δις ευρώ. Οι δαπάνες για την υγεία μειώνονται εφέτος κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι αν και η πανδημία είναι σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης του εξοπλισμού και των υποδομών. Η όποια προσπάθεια αναβάθμισης στηρίζεται σε δωρεές που γίνονται λόγω πανδημίας.

Ο επιδημία δεν τελείωσε ακόμα. Η ανοσία από τον εμβολιασμό αργεί. Η αντιμετώπιση του τρίτου κύματος επιβάλει καλύτερη οργάνωση του συστήματος στο επίπεδο της πρόληψης με περισσότερα και δωρεάν τεστ και ασφαλή νοσοκομειακή περίθαλψη με κατάλληλες υποδομές και επαρκή αριθμό ΜΕΘ. Τα Εμβολιαστικά Κέντρα δημιουργήθηκαν και στελεχώθηκαν με το υπάρχον προσωπικό-λάστιχο.

Τα Νοσοκομεία λειτουργούν όλο αυτό το διάστημα με βάση τον κορονοϊό. Έχουν ανασταλεί τακτικά χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία. Η εγκληματική κυβερνητική διαχείριση του κορονοϊού έχει φέρει μια πραγματική κατάρρευση της δημόσιας υγείας. Το 2020 ακυρώθηκαν 3,4 εκ. επισκέψεις στα νοσοκομεία και πάνω από 90.000 χειρουργεία! Τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη, με αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας, κατάρρευση της ψυχικής υγείας, κ.λπ.

Τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι χιλιάδες. Οι 16.000 έκτακτοι βρίσκονται σε διαρκή ομηρία. Οι μόνιμες προσλήψεις είναι ελάχιστες και προσωρινές. Οι περισσότεροι των εκτάκτων υπηρετούν πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις, όλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου και δικαιούνται τη μονιμοποίησή τους.

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα των επαγγελμάτων Υγείας – Πρόνοιας. Υπήρξαν κατ’ επανάληψη δεσμεύσεις από το πρώτο κύμα της πανδημίας για την ένταξή στα ΒΑΕ, που έμειναν δεσμεύσεις. Έχουν χαθεί 25 συνάδελφοι από κορωνοϊό. Πάνω από 5.000 έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας ενώ πολλοί χρειάστηκε να νοσηλευθούν με βαριά συμπτώματα.

Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της συνεχίζουν το τροπάρι περί «ατομικής ευθύνης» με κύρια έγνοια το αν θα βαφτεί «πράσινη» η χώρα στον παγκόσμιο χάρτη για την επέλαση του τουρισμού. Δεν διστάζουν μάλιστα να μετακυλήσουν τις εγκληματικές ευθύνες τους για την ατελή περίθαλψη, την μειωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τον θάνατο από κορονοϊό σε εκείνους που χθες χειροκροτούσαν ως ήρωες.

Δεν έχει ενισχύσει καθόλου το δημόσιο σύστημα υγείας και με επιφανειακά φτιασιδώματα και αριθμητικές αλχημείες προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της. Πράγμα αναμενόμενο βέβαια για μια κυβέρνηση που μισεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Μέσα στην πανδημία βρήκε την ευκαιρία να ψηφίσει στα μουλωχτά το νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση της υγείας» που στοχεύει στην αφαίρεση των κατακτήσεων και στη διαίρεση των εργαζομένων στην υγεία αλλά και στην γρήγορη ιδιωτικοποίηση της ίδιας της υγείας. Από την άλλη ενισχύει το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης (χιλιάδες προσλήψεις αστυνομικών, νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων κ.α.) στην προσπάθειά της να φιμώσει και να τσακίσει τους εργαζόμενους για να περνάει ανενόχλητη νόμους που διαλύουν ακόμα περισσότερο εργασιακά, δημοκρατικά, συνδικαλιστικά, πολιτικά δικαιώματα. Ήδη αρκετοί συνάδελφοί μας (πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, πρόεδροι σωματείων, κ.α.) αντιμετωπίζουν κατηγορίες γιατί παραβίασαν την χουντική απαγόρευση των διαδηλώσεων ή γιατί αποκάλυψαν τις ανεπάρκειες και τα ψέματα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Να πάρουμε τη μάχη για τη ζωή και το δίκιο στα δικά μας χέρια. Να δημιουργήσουμε Επιτροπές Αγώνα σε κάθε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας, για να οργανώσουμε την πάλη μας με απεργίες και διαδηλώσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, των μισθών και των θέσεων εργασίας μας, για να προστατεύσουμε τα συνδικαλιστικά και πολιτικά μας δικαιώματα απέναντι στην επέλαση της κυβερνητικής χούντας. Για να επιβάλλουμε τις κοινωνικές και ανθρώπινες ανάγκες ενάντια στη δολοφονική βαρβαρότητα της «αγοράς» και του καπιταλισμού, των παλιών και νέων μνημονίων, της κυβέρνησης και των υπόλοιπων του πολιτικού θιάσου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

— Λεφτά για την Υγεία. Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

— Μονιμοποίηση των επικουρικών και των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσες προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ.

— Επίταξη χωρίς αποζημίωση κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού, εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης

— Διατήρηση του ενιαίου κλάδου του νοσηλευτικού προσωπικού.

— Ένταξη όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία στα BAE.

— Δωρεάν μαζικά τεστ. Επαρκή και δωρεάν Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους

— Ανάκληση όλων των αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

— Κατάργηση του επαίσχυντου νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων και απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου για εργασιακές σχέσεις και λειτουργία των συνδικάτων

     –

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην Υγεία

http://antepithesitonergazomenon.blogspot.gr     e-mail: [email protected]