Αντεπίθεση των Εργαζομένων: 26/11 όλοι στην Απεργία

           

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΕΜΠΤΗ 26/11

ΑΘΗΝΑ: 10:30  ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 10:30  ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΠΑΤΡΑ: 10:30 ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΛΓΑΣ

 –

Η άθλια κυβέρνηση της ΝΔ, έχει οδηγήσει την κοινωνία στα τάρταρα. Έχει το θράσος να δηλώνει ότι έχει κρατήσει  ασφαλή την κοινωνία από την πανδημία την στιγμή που μετράμε πάνω από 1000 νεκρούς και το δημόσιο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Σαν να μην έφτανε αυτό έχει περάσει σε μια ακραία επίθεση στα δημοκρατικά κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, με μια σειρά από νόμους χουντικού τύπου και απαγορεύσεις (απαγόρευση των διαδηλώσεων, απαγόρευση της επετείου του Πολυτεχνείου, της δημόσιας συνάθροισής κτλ) για να μην ακουστεί η αλήθεια. Όσοι δεν υποτάσσονται έχουν να αντιμετωπίσουν από τις αστυνομικές δυνάμεις συλλήψεις, ξύλο και βαρύτατες κατηγορίες από την “δικαιοσύνη”. Μέσα σε όλα αυτά η  επικίνδυνη για την υγεία και για τα δικαιώματα μας Κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλευόμενη την δεινή θέση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που θα τσακίσει τα εργατικά δικαιώματα μας. Συγκεκριμένα:

  • Νομοθετείται για πρώτη φορά στη χώρα μας η 10ωρη εργασία, ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την κατοχύρωση του 8ωρου στην Ελλάδα, «οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας“. Οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε δουλοπάροικοι αφού θα εργάζονται 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες  έως 6 μήνες, με αντάλλαγμα λίγες μέρες άδεια, αν δίνονται κι αυτές υπό την απειλή της ανεργίας. Θεσπίζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»,  για την διαδικτυακή   επί τόπου αλλαγή του  ωραρίου από την εργοδοσία. Φυσικά με τέτοια εξοντωτικά ωράρια οι αντοχές και η υγεία τους θα πληγούν ανεπανόρθωτα και θα βρίσκονται στο έλεος της πανδημίας,
  • Προβλέπεται «αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών», δίχως αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών. Σήμερα, το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης είναι 90 ώρες το έτος σε βιομηχανικές/βιοτεχνικές επιχειρήσεις, και 120 ώρες το έτος στους υπόλοιπους κλάδους. Το όριο των 120 ωρών θα αυξηθεί σημαντικά και θα ισχύει ενιαία.
  • Προβλέπεται η προσθήκη κι άλλων κλάδων, στη λίστα αυτών που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή, με αποτέλεσμα την 6ήμερη εργασία και κατάργηση του 5νθημέρου για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.
  • Θεσμοθετείται το δικαίωμα του εργοδότη να απαγορεύει στον εργαζόμενο την προσέλευσή του στη δουλειά μετά την προειδοποίηση της απόλυσής του και έως την λύση της σχέσης εργασίας.  Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να εκτοξεύσει τις απολύσεις με προειδοποίηση, αφού είναι φτηνότερες για τον εργοδότη (μετά την προειδοποίηση, η αποζημίωση απόλυσης μειώνεται κατά 50%), ενώ δυσκολεύει η πάλη από τους συναδέλφους και τα σωματεία ενάντια στις απολύσεις.

Νέα εξοντωτική  επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας, της οργάνωσης, αντίστασης και διεκδίκησης των εργαζομένων

Το πιο βάρβαρο χτύπημα αφορά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, το  ξερίζωμα του συνδικαλιστικού νόμου (ν.1264/1982).

  • Θέτει ως υποχρεωτική προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικής δράσης, την απογραφή στο ήδη νομοθετημένο ηλεκτρονικό Γενικό Μητρώο. Για να λειτουργεί κάποιο σωματείο προϋπόθεση είναι να αποδεχτεί το φακέλωματων συνδικαλισμένων εργαζομένων σε ένα αρχείο στη διάθεση του υπουργείου  και της εργοδοσίας. Όπως όλα δείχνουν το δικαίωμα στην απεργία, στην  υπογραφή συλλογικής σύμβασης αναγνωρίζεται μόνο στα σωματεία που έχουν εγγραφεί στα ψηφιακά Μητρώα και φυσικά λειτουργούν στα πρότυπα του υπουργείου και της εργοδοσίας.
  • Κάνει υποχρεωτική την  ηλεκτρονικήψηφοφορία στις διαδικασίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ιδίως για τη λήψη απόφασης για απεργία. Το μέτρο αυτό  χτυπά τις ζωντανές, με φυσική παρουσία, Γενικές Συνελεύσεις ως ανώτερο όργανο των σωματείων και σε συνδυασμό μάλιστα με τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση για απόφαση απεργίας, ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα των Σωματείων να αποφασίζουν για απεργιακές κινητοποιήσεις.
  • Επανέρχεται το λοκ-άουτ και οχυρώνεται η απεργοσπασία: «Οι καταλήψεις χώρων και εισόδων, η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη». Με αυτό τον τρόπο,  το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας απέναντι στους απεργοσπάστες διώκεται ποινικά,και ανάβει το πράσινο φως στους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να χρησιμοποιούν απεργοσπάστες κατά το δοκούν. Ταυτόχρονα   το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας (ασφαλείας), που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις ορίζεται σε τουλάχιστον 40%. Ουσιαστικά απαγορεύεται η απεργία σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους, αλλά και σε κάθε κλάδο ή επιχείρηση που θα κρίνεται «κρίσιμη».
  • Διαλύεται πλήρως το σύστημα διαμεσολάβησης εργατικών διαφορών και διαμεσολάβησης  των Επιθεωρήσεων Εργασίας, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), στον οποίο θα πλειοψηφούν κράτος και εργοδοσία. Η πρόσβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας ήταν δωρεάν και σχετικά άμεση ενώ στον νέο ΟΜΕΔ είναι κοστοβόρα και μακρόχρονη. Περιορίζεται σημαντικά η καταγγελία και η υποχρέωση του κράτους να παρέμβει σε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας..

Όλα αυτά τα μέτρα έρχονται να χτυπήσουν την ραχοκοκαλιά της εργατικής τάξης δημιουργώντας ένα ζοφερό και επικίνδυνο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης. Για να μπορέσουν να συνεχίσουν την επίθεση στα δικαιώματα μας χρησιμοποιούν τα ήδη νομοθετημένα  μέτρα απομόνωσης και εξόντωσης των εργαζομένων, όπως η τηλεργασία, η αναστολή σύμβασης κτλ. Μας αφήνουν  στο έλεος της πανδημίας καθώς η κυβέρνηση  δεν έδωσε λεφτά για τα νοσοκομεία άνοιγμα ΜΕΘ, επειδή προτίμησε να  δώσει χρήματα για την ενίσχυση του Κράτους Έκτατης Ανάγκης (προσλήψεις και εξοπλισμός ΜΑΤ και αστυνομικών), σε εξωφρενικές αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων του στρατού, σε καναλάρχες κλπ. μόνο και μόνο για να επιβιώσει μια μικρή ντόπια ελίτ, η ίδια η Κυβέρνηση, το ντόπιο πολιτικό σκηνικό που τολμά να λέει ότι οι διαδηλωτές είναι αυτοί που έχουν ευθύνη για την πανδημία.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να αντισταθούμε και να διαμαρτυρηθούμε με κάθε τρόπο για την κατάσταση αυτή. Προσεχτικά και με τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουμε την υγεία μας από τους μνημονιακόυς κανίβαλους  που ευθύνονται για την εξάπλωση του κορωνοϊού, τις δολοφονικές επιθέσεις των ΜΑΤ και τις αστυνομίας. Να οργανώσουμε την αντίσταση που μπορεί να τσακίσει την Κυβέρνηση της πανδημίας και το Κράτος Έκτατης Ανάγκης, την αντίσταση που διεκδικεί, διαδηλώνει και απεργεί. Να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε  την Αντεπίθεση μας για  ,να ανατρέψουμε την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλους τους μνημονιακούς υπηρέτες  των επιχειρήσεων-κεφαλαίου, της ΕΕ και των δανειστών/τοκογλύφων να εγκαταστήσουμε μια δική μας κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα εφαρμόσει άμεσα ένα πρόγραμμα σωτηρίας του ελληνικού λαού.

– Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να είναι δωρεάν για όλους, άμεσες & μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών. Εθνικοποίηση υπό εργατικό έλεγχο της βιομηχανίας φαρμάκων και των ιδιωτικών κλινικών

– Άμεση εθνικοποίηση των  τομέων-κλειδιά της οικονομίας, να επιταχθούν όλα τα αποθέματα που είναι αναγκαία για την επιβίωση του πληθυσμού, καθώς και οι αλυσίδες μεταφοράς και διανομής τους.

– Να καταργηθεί το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης 5μερό 8ωρό για όλους, απαγόρευση των απολύσεων, κατώτερος μισθός τα 750 ευρώ για όλους

– Να ξηλώσουμε το Κράτος Έκτατης Ανάγκης και να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας για όλους και ιδιαιτέρα για όλα τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας (φτωχούς, άνεργους, συνταξιούχους κλπ).

– Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

– Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω. Να βγούμε από το Ευρώ και την Ε.Ε. που είναι υπεύθυνη για την φτώχεια και την εξαθλίωση.

– Υπεράσπιση των δημοκρατικών, κοινωνικών, πολιτικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών

Αντεπίθεση των Εργαζομένων