Κυβέρνηση και κλινικάρχες παζαρεύουν την  υγεία

Κυβέρνηση και κλινικάρχες παζαρεύουν την  υγεία

               –

Ενώ καθημερινά μετράμε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους με το σύστημα υγείας να έχει ήδη φτάσει τα όρια του η γελοία και επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού έταξε στους  κλινικάρχες υπέρογκα ποσά για να διαθέσουν κλίνες ΜΕΘ (διπλάσια αποζημίωση από τον ΕΟΠΥ από 800 ευρώ στα 1.600 ευρώ ημερησίως) τους απέστειλε εχθές τελεσίγραφο προκειμένου να διαθέσουν άμεσα 200 κλίνες για περιστατικά COVID-19. Αυτό που έλαβε ήταν η  άρνηση τους μέσω του Πρόεδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Κλινικών, Γρηγόρη Σαραφιανόυ ο οποίος μεταξύ άλλων ομολόγησε πως δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός τόσο από τους ίδιους όσο και από την κυβέρνηση για την επίταξη των κλινικών.

Πάνω από το 80% των κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι κατειλημμένο. Συγκεκριμένα από τις 1.220 κλίνες ΜΕΘ οι 1.000 είναι κατειλημμένες και μόλις οι 220 είναι κενές. Τα Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είναι υποστελεχωμένα αφού κάθε χρόνο αποχωρούν 1.500 μόνιμοι υπάλληλοι και από το 2018 δεν έχει γίνει καμιά  μόνιμη πρόσληψη προσωπικού. Δεν μονιμοποιήθηκε το έκτακτο προσωπικό που φτάνει τις  16.000, δεν εκπαιδεύτηκε κατάλληλος αριθμός προσωπικού για να στελεχώσει τις ΜΕΘ, δεν αξιοποιήθηκαν κλειστά Νοσοκομεία για περιστατικά κορωνοϊού ( π.χ. το Λοιμωδών στην Θεσσαλονίκη).

Υπό αυτές τις συνθήκες μόνο σαν εμπαιγμός θα μπορούσε να εκληφθεί η, με το αζημίωτο, «επίταξη» δυο μόνο κλινικών στην Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση των αχρήστων που από τη αρχή της πανδημίας επιλεγεί να μοιράζει λεφτά σε ΜΜΕ, σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς , σε τράπεζες και σε κάθε είδους λαμόγιο έχει αφήσει το ΕΣΥ έκθετο. Εκατοντάδες εργαζόμενοι νοσούν, και καθημερινά  προστίθενται κι άλλοι Το εναπομείναν προσωπικό είναι εξουθενωμένο και δεν μπορεί να αντέξει το επιπλέον βάρος. Τα νοσοκομεία, και ιδιαίτερα αυτά της βορείου Ελλάδας έχουν ήδη φτάσει σε σημείο να μην μπορούν  να δεχθούν επιπλέον περιστατικά.

Απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης μόνο ο οργανωμένος και ανυποχώρητος αγώνας των εργαζομένων και των νέων μπορεί να δώσει λύση. Αγώνας για να επιταχθούν άμεσα χωρίς αποζημίωση όλες οι ιδιωτικές κλινικές και να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν από τις μνημονικές πολίτικες. Άμεσες προσλήψεις στον ΕΣΥ που μετράει πάνω από 35.000κενές θέσεις. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας για την στήριξη των νοσούντωνκαι των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλο τον λαό. Πραγματικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. 

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ