Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό: Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι μονόδρομος! Lockdown στην Χουντική Κυβέρνηση της ΝΔ

ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΜΗΝΥΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι μονόδρομος!

Lockdown στην Χουντική Κυβέρνηση ΝΔ

17 Νοέμβρη όλοι/ες στη Διαδήλωση του Πολυτεχνείου

Θεσσαλονίκη: 3:30μμ Πολυτεχνείο

Με το 2ο κύμα έξαρσης της πανδημίας τις τελευταίες μέρες, είναι πλέον ολοφάνερη η αποτυχία της κυβέρνησης, να αντιμετωπίσει τόσο την υγειονομική κρίση, αλλά κυρίως την οικονομική κρίση.

  Είναι επικίνδυνοι, οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι και δεν μας πείθουν!

Στον υγειονομικό τομέα, η κατάσταση έχει βγεί εκτός ελέγχου, αφού όλο και περισσότεροι καθημερινά κινδυνεύουν. Αηδιαστικά επαναφέρουν το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» και της ανεύθυνης νεολαίας, ενώ όλο αυτό το διάστημα εγκληματικά αδιαφορούν: 1. Για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που οι ίδιοι με τόσα χρόνια Μνημονίων διέλυσαν (ΜΕΘ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κλπ). 2. Για την αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς(που αναγκαστικά χρησιμοποιούμε για την εργασία μας). 3. Για προσλήψεις εκπαιδευτικών, αφού στιβάζονται 20-25 μαθητές ανά τάξη. 4. Την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τους εργοδότες, μιας και στο όνομα του κέρδους πάει περίπατο η υγεία των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Ακόμη πιο επικίνδυνοι όμως είναι και στην αντιμετώπιση της τεράστιας οικονομικής κρίσης, η οποία οξύνθηκε με αφορμή την πανδημία. Τα χρέη εκτοξεύονται, τα λουκέτα το ίδιο με αποτέλεσμα φυσικά την έκρηξη της ανεργίας, με εφιαλτικά αποτελέσματα για το βιοτικό μας επίπεδο. Ταυτόχρονα, τα δήθεν μέτρα στήριξης προς τους εργαζόμενους αποτελούν ξεκάθαρη κοροιδία, μιας και έχουν «μπουκώσει» με χρήμα τους επιχειρηματίες ενώ ταυτόχρονα καταργούν δικαιώματα των εργαζομένων ενός ολόκληρου αιώνα. Η καθημερινότητά μας είναι μια ανασφάλεια και ο εφιάλτης μας είναι όχι μόνο ο κορωνοιός, αλλά περισσότερο η αντίληψη ότι η κρίση και η διαχείριση της οικονομίας από την «πανδημία των ανίκανων» θα πέσει πάνω στα κεφάλια μας.

Πανδημία και απαγορεύσεις… η μεγάλη ευκαιρία για την επίθεση στα δικαιώματά μας! Τις επόμενες μέρες, ο εργατο-κτόνος Βρούτσης και το επιτελείο του, ετοιμάζουν νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο θα νομιμοποιεί πλέον και στο όνομα του κέρδους, την ασυδοσία και τις εργατικές παρανομίες των εργοδοτών όλο το προηγούμενο διάστημα. Εδώ να σημειώσουμε πως όλα τα παρακάτω μέτρα, ειδικότερα στον κλάδο μας, εφαρμόζονται ήδη. Βρήκαν την κατάλληλη στιγμή (εν μέσω απαγορεύσεων γιατί φοβούνται την έκρηξη και τις αντιδράσεις), για να περάσουν ένα τέτοιο έκτρωμα, που θα κάνει την καθημερινότητά μας ακόμη πιο αφόρητη και εξοργιστική. Πιο συγκεκριμένα :

  1. Η νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, μιας και «οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους έως 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας». 2. Η «αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών», που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης και τα κέρδη του, θα ορίζουν την προσωπική μας ζωή και την υγεία μας. 3. Θα υπερισχύει η ατομική σύμβαση εργασίας, η οποία μπορεί να εμπεριέχει μισθό/όρους κάτω και από τον σημερινό πενιχρό κατώτατο. 4. Η κατάργηση του 5ήμερου και η καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας, αφού καταργείται η Κυριακάτικη Αργία και η προσαύξησή της και για άλλους κλάδους (πέραν Εμπορίου). 5. Η διευκόλυνση των απολύσεων, αφού ο εργοδότης μπορεί, πλέον, να απαγορεύσει στον εργαζόμενο, στον οποίο έχει γίνει προειδοποίηση απόλυσης, να προσέλθει στην εργασία μέχρι και την ημερομηνία της απόλυσής του (για 1-4 μήνες). 6. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι απαγορευτικό για την τσέπη μας και χρονοβόρο.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, δηλαδή την συλλογική μας οργάνωση και διεκδίκηση απέναντι στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα (απαγόρευση της απεργίας, κυβερνητικός-αστυνομικός έλεγχος των συνδικάτων, νομιμοποίηση του lockout των εργοδοτών, με ταυτόχρονη προώθηση του χαφιεδισμού και της  απεργοσπασίας, ποινικοποίηση ακόμη και του βλέμματος των απεργών και όλα αυτά στο όνομα της προστασίας της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων!). Με το τερατούργημα του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, μας καταδικάζουν σε μια ζωή με μόνο σκοπό την αποπληρωμή των χρεών, ενώ χαρίζουν στις τράπεζες ακόμα και την α΄ κατοικία, την οποία με κόπο και δουλειά έχουμε αποκτήσει.

Ο Κλάδος μας αργοπεθαίνει…

Η κατάσταση στον δικό μας κλάδο είναι πολύ άσχημη. Με το άρον των άρον άνοιγμα του Τουρισμού στην πρώτη φάση της πανδημίας, διευκολύνθηκε η εκ νέου όξυνσή της αλλά και δεν αποτράπηκε η καταστροφή του κλάδου. Τα λουκέτα και οι απολύσεις είναι πλέον η πανδημία. Οι εργοδότες μας εγκληματικά αποκρύβουν τα κρούσματα συναδέλφων στους χώρους δουλειάς και απειλούν πως αν μαθευτεί η απόλυση μας περιμένει. Όλο αυτό το διάστημα είναι οι ίδιοι που δεν εφαρμόζουν ούτε ένα μέτρο προστασίας και όλα αυτά για τα μαυραγορίτικα κέρδη τους εις βάρος της υγείας μας. Τις τελευταίες εβδομάδες οι εργοδότες του κλάδου «κλαίγονται», ενώ όλα τα μνημονιακά χρόνια θησαύρισαν πάνω στις πλάτες μας. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν αυτοί και να τα βγάλουν από τα σεντούκια και τις τράπεζες! Είναι οι πρώτοι που δεν δικαιούνται να μας κουνάν το δάχτυλο!.

Αστυνομοκρατία και τρομοκρατία… ο μόνος τρόπος για να μας «πείσουν»!

Προκλητικά και εν μέσω ημερών της επετείου για την ΕΞΕΓΕΡΣΗ και τις κατακτήσεις του Πολυτεχνείου (και όχι αστικής γιορτούλας όπως το παρουσιάζουν), κατεβάζουν στρατό από ΜΑΤ,ΔΙΑΣ,ΟΠΚΕ με αφορμή την Χουντική απαγόρευση κυκλοφορίας, που οφείλεται στην εγκληματική και ανίκανη τους διαχείριση με την έξαρση της πανδημίας. Θέλουν να πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς οι εργαζόμενοι την κρίση του συστήματός τους και πως αλλιώς μπορούν να προσπαθήσουν να μας «πειθαρχήσουν»; Mε δηλώσεις του χουντο-υπουργού Χρυσοχοίδη, ότι «η Υγεία μας εξαρτάται από την ΕΛ.ΑΣ.» και «Δε θα γιορτάσουμε φέτος την επέτειο του Πολυτεχνείου, όπως δε γιορτάσαμε τη 25 Μαρτίου και την 28 Οκτωβρίου» και μια εκστρατεία καταστολής και ποινικοποίησης.

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου μας δείχνει τον δρόμο…

Οι Χουντικές απαγορεύσεις σπάνε στους δρόμους, όπως οι αγωνιστές της εξέγερσης έκαναν, χωρίς να πάρουν άδεια από τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Πρέπει να καταλάβουμε πως οι μόνοι υπεύθυνοι για το ξήλωμα των δικαιωμάτων (εν μέσω και πανδημίας!) και την έξαρσή της, είναι οι εργοδότες και η κυβέρνηση ΝΔ. Η μη πραγματοποίηση της διαδήλωσης θα δημιουργούσε ένα πολύ άσχημο προηγούμενο, που θα τους αποθράσυνε πολύ περισσότερο. Το οφείλουμε απέναντι στα παιδιά μας και στους εαυτούς μας! Με ενότητα, αποφασιστικότητα και μαχητικούς αγώνες, όπως επιβάλλει η κατάσταση, να δώσουμε ηχηρή απάντηση στα σχέδιά τους. Έτσι έγινε και η εξέγερση του Νοέμβρη, που εντέλει κέρδισε δικαιώματα που ζήσαμε μέχρι σήμερα και θέλουν να τα καταργήσουν. Το δίκιο είναι με το μέρος μας και οι φόβοι δικοί τους! ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ – ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ.

  • Εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση, εθνικοποίηση όλης της υγείας και φαρμακοβιομηχανίας. Μαζικά τεστ για όλους.
  • Κάτω ο νέος νόμος για τα εργασιακά. Να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.
  • Κάτω η απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Όλοι στις διαδηλώσεις. Να ανατρέψουμε τις χουντοαπαγορεύσεις των διαδηλώσεων και της κυκλοφορίας.
  • Αυστηρός έλεγχος στις επιχειρήσεις – Να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα δικαιώματά μας. Σε διαφορετική περίπτωση να κλείνουν.
  • Κανονικός, ολόκληρος μισθός μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση από το κράτος και τους εργοδότες. Επιδότηση ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους του κλάδου. Άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ) και αυστηρότερα πρόστιμα στους εργοδότες.
  • Έξω Ιμπεριαλιστές και Βάσεις. Όχι στους ανταγωνισμούς για ΑΟΖ & εξορύξεις, στους τυχοδιωκτισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Ενάντια σε πόλεμο και αστικές τάξεις: Διεθνισμός Εργατών και Λαών.
  • Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω.Έξω από Ευρώ και ΕΕ.

 

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟ