Κοινή ανακοίνωση: Ας Ενωθούμε Ενάντια στην Απειλή του Πολέμου! (ΟΚΔΕ/Ελλάδα – Εργατική Δημοκρατία/Τουρκία)

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΛΑΟΙ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ & ΤΟΥΡΚΙΑ:

Ας Ενωθούμε σε Κοινό Αγώνα Ενάντια στην Απειλή του Πολέμου!

Οι λαοί σε Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται αντιμέτωποι με τον μεγάλο και αυξανόμενο κίνδυνο στρατιωτικών «επεισοδίων» ή ακόμα και μιας σύγκρουσης, εξαιτίας του ανταγωνισμού των δύο αστικών τάξεων, που φτάνει και πάλι σε επικίνδυνα επίπεδα.

Ολόκληρη η περιοχή γύρω απ’ τη ΝΑ Μεσόγειο έχει γίνει ένα βασικό πεδίο αντικρουόμενων συμφερόντων. Όλες οι ιμπεριαλιστικές και επεκτατικές δυνάμεις συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό, από ΗΠΑ–ΝΑΤΟ–Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές ως τη Ρωσία (ακόμα και την Κίνα στο υπόβαθρο), όπως και οι μεγάλοι περιφερειακοί «παίκτες» της εποχής μας. Δεν αναζητούν «ειρήνη», «σταθερότητα» και «διεθνές δίκαιο» – αλλά το ωμό κίνητρό τους είναι τα κέρδη, οι ενεργειακοί και εμπορικοί πόροι και δρόμοι. Ο έλεγχος πάνω στα τεράστια ζητήματα του ανταγωνισμού ΗΠΑ–Ρωσίας, η επερχόμενη διείσδυση της Κίνας, η κατάσταση σε Μέση Ανατολή και Ευρασία. Αυτοί οι παράγοντες πολλαπλασιάζουν τα διακυβεύματα του ανταγωνισμού του Ελληνικού και Τούρκικου καπιταλισμού, όπως και τους κινδύνους για τους λαούς τόσο στις δύο χώρες όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχει «προοδευτική μεριά» ή «δίκαιος σκοπός» για καμία πλευρά, ούτε για τον Ελληνικό ούτε για τον Τούρκικο καπιταλισμό. Μπροστά στους λαούς των δύο χωρών, κανένας απ’ αυτούς δεν πρέπει να αφεθεί ελεύθερος να ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται την «πατρίδα» ή τα «εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Η χρήση του «διεθνούς δικαίου» στα χέρια τους είναι απλώς άλλο ένα πρόσχημα για την προβολή  αξιώσεων σε θαλάσσιες περιοχές και ΑΟΖ.

Και οι δύο κυβερνήσεις και αστικές τάξεις είναι εξίσου αντιδραστικές και καταπιεστικές. Και οι δύο ρίχνουν ολόκληρο το βάρος της οικονομικής κρίσης στους ώμους των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για να βοηθήσουν και να σώσουν τους καπιταλιστές και τις πλούσιες ελίτ. Και οι δύο διαχειρίζονται την πανδημία με τρόπο παραπλανητικό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Και οι δύο καταπιέζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές κινητοποιήσεις, σε πολυάριθμες περιπτώσεις. Και οι δύο ξοδεύουν τεράστια χρηματικά ποσά για όπλα. Και οι δύο προσπαθούν να γίνουν ο «καλύτερος συνέταιρος» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, για τα αιματηρά σχέδια, επεμβάσεις και πολέμους του στην περιοχή, απαιτώντας ό,τι οφέλη μπορούν σε αντάλλαγμα.

Οι ενεργειακοί πόροι που εντοπίζονται στην περιοχή είναι ένας σχετικά νέος παράγοντας στον επί δεκαετίες ανταγωνισμό της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτούς τους πόρους, που θα ωφελήσει τους λαούς – ούτε πλούτος και ευημερία, ούτε εργασία και μισθοί, ούτε κοινωνικές δαπάνες! Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλες πολυεθνικές της ενέργειας και οι ντόπιοι καπιταλιστές, σε συνεταιρισμό. Υπάρχει μόνο μία πιθανή θετική χρήση αυτών των πόρων: Αν το μοναδικό κριτήριο είναι το όφελος των λαών.  –  Με διμερή και διεθνή συνεργασία. – Κάτω από δημόσια ιδιοκτησία / επενδύσεις και δημοκρατικό έλεγχο των εργαζομένων. Τα οποία, επίσης, σημαίνουν να προστατευτούμε από περαιτέρω περιβαλλοντικές απειλές και καταστροφές! Η κατεύθυνσή μας πρέπει να είναι ενάντια στην παρωχημένη, καταστροφική χρήση των ορυκτών καυσίμων: Λέμε ΟΧΙ στις εξορύξεις και στον σχετιζόμενο ανταγωνισμό για την ΑΟΖ!

Οι λαοί στην περιοχή και στις δύο χώρες μας λαχταρούν μια ειρηνική ζωή, ένα αξιοπρεπές μέλλον. Απαιτούμε: Όχι άλλες τραγωδίες όπως αυτές που υπέστησαν οι λαοί σε Συρία και Λιβύη! Όμως, να μιλάμε για «ειρήνη» γενικά, δεν δίνει διέξοδο. Πρέπει να ενωθούμε και να αγωνιστούμε μαζί! Ενάντια σε όλες τις ιμπεριαλιστικές και επεκτατικές δυνάμεις, που υποδαυλίζουν τη φωτιά των συγκρούσεων και του πολέμου, που έχουν αιματοκυλήσει όλη την περιοχή από τη Λιβύη ως τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή – και κυρίως να βγούμε από το ΝΑΤΟ, να διώξουμε τις βάσεις ΗΠΑ–ΝΑΤΟ. Ενάντια στην πολεμοκάπηλη ατζέντα των εθνικιστών και μιλιταριστών. Ενάντια στις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες των κυβερνήσεών «μας», να φέρουμε στο προσκήνιο τις επείγουσες κοινωνικές μας ανάγκες.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σωθούμε από την τρέλα των αστικών και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, να αποτρέψουμε πραγματικά την απειλή «επεισοδίων» και πολέμου. Στην κατεύθυνση του ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΥ, με τον κοινό μας αγώνα για τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ, στις χώρες μας και σε ολόκληρη την περιοχή: Για μια δημοκρατικά σχεδιασμένη οικονομία, η οποία θα φροντίζει για τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος. Με Κυβερνήσεις των Εργαζομένων, που θα εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα περιφερειακής συνεργασίας, με πνεύμα αδελφικής αλληλεγγύης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Τουρκία, Διεθνής Ενότητα Εργατών – 4η Διεθνής)