Άμεση απόσυρση των κατηγοριών των αντιφασιστών συλληφθέντων στη Θεσσαλονίκη

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΤΗΣ 16/9

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ – ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ

Την Τετάρτη 16/9, ομάδα συναγωνιστών αντιφασιστών προχώρησε σε παρέμβαση στην παραλία Θεσσαλονίκης, ώστε να διαγράψει τα εμετικά συνθήματα που είχαν αναγράψει στους τοίχους οι φασίστες, που συγκεντρώθηκαν εκεί το προηγούμενο Σάββατο (12/9). Κατά την διάρκεια της παρέμβασης, η αστυνομία βρήκε ευκαιρία να τρομοκρατήσει και να καταστείλει για άλλη μια φορά. Αφότου χτύπησε κάποιους από τους συναγωνιστές, στέλνοντας 2 εξ’ αυτών στο νοσοκομείο, συνέλαβε 51 (!) άτομα, φορτώνοντάς τους 7 (!) ανυπόστατες κατηγορίες.

Για αυτό το περιστατικό η ευθύνη βαραίνει εξ’ ολοκλήρου την εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ, με πολλαπλούς τρόπους. Η φασίζουσα πολιτική των μνημονίων, που επιβάλλει στην ελληνική κοινωνία, και η αντιμεταναστευτική και εθνικιστική πολιτική και πρακτική της, είναι αυτές που επιτρέπουν και ενισχύουν την ανάπτυξη των φασιστικών συμμοριών. Η συνειδητή ανοχή της κυβέρνησης σε αυτές τις νεοναζιστικές συμμορίες είναι ξεκάθαρη και προκλητική. Την ίδια στιγμή που επιτρέπουν και προστατεύουν τις συγκεντρώσεις των αντιδραστικών φασιστών, καταστέλλουν ανελέητα τις πάσης φύσεως αντικυβερνητικές, ριζοσπαστικές, αντιφασιστικές κινητοποιήσεις. Ήδη ο νόμος, που καταργεί το δικαίωμα στην διαδήλωση, μπήκε σε εφαρμογή, αφού μια από τις 7 κατηγορίες με τις οποίες διώκονται οι 51 συλληφθέντες είναι η «παράβαση της νομοθεσίας περί δημοσίων συναθροίσεων».

Η πολιτική θέση της κυβέρνησης υπέρ των φασιστών γίνεται ακόμη πιο έκδηλη με την στάση της και τις μεθοδεύσεις γύρω από την δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία ξεκίνησε το ’15, μετά τις πιέσεις του αντιφασιστικού κινήματος, που ξέσπασε έπειτα από την δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα. Η εισαγγελία έχει προτείνει την καταδίκη μόνο του χασάπη Ρουπακιά, αθωώνοντας τους υπόλοιπους εγκληματίες της Χ.Α. και νομιμοποιώντας εκ νέου την δολοφονική πολιτική και δράση των φασιστικών οργανώσεων. Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, δύο μέρες πριν τις διαδηλώσεις μνήμης και αγώνα για την δολοφονία του Φύσσα, μπάτσοι και κυβέρνηση συνέλαβαν και ξυλοκόπησαν 50 αγωνιστές, λόγω της αντιφασιστικής τους δράσης. 

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την καταστολή με στόχο να τρομοκρατήσει και να αποθαρρύνει τους αγωνιστές του εργατικού και φοιτητικού κινήματος. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ ξεκαθαρίζουν και τους λόγους, για τους οποίους η κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει σφοδρά το κίνημα. Κάνοντας ευκαιρία την πανδημία του κορονοϊού, ετοιμάζουν σκληρές επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα, στο βιοτικό επίπεδο, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, στους τομείς της υγείας και της ασφάλισης, στην εκπαίδευση.  Όλα αυτά συνοδεύονται από την κατακόρυφη πτώση των κρατικών δαπανών για τις κοινωνικές αυτές ανάγκες. Αντίθετα τα χρήματα του ελληνικού κράτους κατευθύνονται κατά κόρον στην ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών καταστολής, στα εξοπλιστικά προγράμματα και την πολεμική μηχανή (βλ. κατασπατάληση 25 δις στις στρατιωτικές δαπάνες) και φυσικά για την αποπληρωμή του μόνιμου βραχνά του ελληνικού χρέους, που διαρκώς αυξάνεται.

Επιχειρούν να μας φορτώσουν για άλλη μια φορά την κρίση τους! Να τους τελειώσουμε!

            Για να καταφέρουν αυτές τις επιθέσεις κυβέρνηση, ΕΕ, ιμπεριαλιστές, νεοφιλελεύθεροι, επιχειρούν την καταστολή και την κατατρομοκράτηση κάθε φωνής αντίστασης και διαμαρτυρίας.  Για αυτό περάσαν και το χουντικής εμπνεύσεως νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Ο φασισμός – χρυσαυγίτικος και μνημονιακός- χτυπιέται μόνο με την οργάνωση και τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Να τους στείλουμε εκεί που τους αξίζει: στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας!