Ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο που ξηλώνει τα εργασιακά δικαιώματα

Ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο με την μορφή δύο ΠΝΠ που ξηλώνει τα εργασιακά δικαιώματα

Η Κυβέρνηση ετοιμάζει και νέο εργασιακό-συνδικαλιστικό νομοσχέδιο

H κυβέρνηση ψήφισε το νέο νομοσχέδιο με την μορφή δύο ΠΝΠ, με 158 Υπέρ (μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ) και 124 κατά.  Ταυτόχρονα ετοιμάζει και νέο νόμο που προχωράει σε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο (κατάργηση του νόμου 1264), αλλαγές στο χρόνο εργασίας με το λεγόμενο νέο ψηφιακό ωράριο, ευελιξία για τους εργοδότες στις υπερωρίες, κλπ. Το νομοσχέδιο που ήδη ψήφισε  περιλαμβάνει εξοντωτικά μέτρα για τους εργαζόμενους όπως κούρεμα του δώρου Χριστουγέννων, απλήρωτες υπερωρίες, επέκταση των μέτρων της αναστολής συμβάσεων, της τηλεργασίας και ενισχύει ακόμα περισσότερο το πρόγραμμά συν-εργασία. Πιο συγκεκριμένα:

1) τα νέα μέτρα για την υπερεργασία και τις υπερωρίες

– Η κυβέρνηση ψήφισε για πρώτη φορά στην ιστορία της εργατικής νομοθεσίας μέτρο που δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες να μην πληρώνουν την πρόσθετη εργασία. Σύμφωνα με το Άρθρο 10 “Λόγω των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, εργαζόμενοι τίθενται σε καραντίνα επτά (7) ή δεκατεσσάρων (14) ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προκειμένου να προστατευτούν οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους από ενδεχόμενη έκθεση σε κίνδυνο και ως εκ τούτου ανακύπτει το ζήτημα της αναπλήρωσης του διαστήματος της απουσίας των εν λόγω εργαζομένων λόγω της καραντίνας”. Η λύση που βρίσκει η Κυβέρνηση είναι η απλήρωτη πρόσθετη εργασία.Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 10 λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι τίθενται σε καραντίνα επτά (7) ή δεκατεσσάρων (14) ημερών και προβλέπεται ότι, εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, οι εν λόγω εργαζόμενοι πρέπει να αναπληρώσουν το διάστημα της απουσίας λόγω της καραντίνας, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης. Οι αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων καταβάλλονται κανονικά από τον εργοδότη, για το διάστημα της απουσίας τους από την εργασία, ενώ δεν δικαιούνται, κατά το χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας τους από την εργασία, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.” Θεσπίζουν δηλαδή μέτρο που νομιμοποιεί την απλήρωτη εργασία και επί της ουσίας καταργεί και το ήδη υπάρχον νομικό καθεστώς για την αναρρωτική άδεια.

Παρατείνει τον καθεστώς τον αδήλωτων υπερωριών- υπερεργασιών  μέχρι το τέλος του 2020.

“Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 18, λόγω των έκτακτων και αναγκαίων μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, παρατείνεται μέχρι την 31η.12.2020, η δυνατότητα των επιχειρήσεων – εργοδοτών να απασχολούν υπερωριακά εργαζομένους που έχουν εξαντλήσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης, χωρίς τη σχετική απόφαση έγκρισης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που εκδίδεται μετά από γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε.). Προσέτι, ορίζεται ότι η εν λόγω υπερωριακή απασχόληση διέπεται από όλες τις σχετικές προστατευτικές διατάξεις για τα χρονικά όρια εργασία.” Καταργούν λοιπών  τα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης που ήταν στις 120 ώρες ετησίως και παρατείνουν το δικαίωμα των εργοδοτών να μην δηλώνουν τις υπερωρίες: “Αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του π.δ. 88/1999 (Α` 94). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του κατά τα ανωτέρω έκτακτου και προσωρινού μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου.”

2) Μειώνουν το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που βγήκαν σε αναστολή

Όπως αναφέρει το επίμαχο σημείο: “Άρθρο 17 Στο πλαίσιο της λήψης των έκτακτων και αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, αναστέλλονται συμβάσεις εργασίας και χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού. Ωστόσο, δεν έχει ορισθεί ο τρόπος καταβολής του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020 που αντιστοιχεί στo χρονικό διάστημα που η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή.” Φυσικά δεν προβλέπεται πουθενά σε κανένα νόμο ότι η εργοδοσία πρέπει να καταβάλει ολόκληρο το δώρο σε όσους εργαζόμενους ανέστειλε την σύμβαση. Η κυβέρνηση το αποσαφηνίζει όμως, αναλαμβάνει να το μειώσει και  να  δώσει η ίδια το ποσό που αναλογεί βάση του επιδόματος που πήραν οι εργαζόμενοι όσο βρίσκονταν σε αναστολή. “Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 17 εισάγεται ένα επιπρόσθετο μέτρο στήριξης των εργαζομένων και ορίζεται ότι καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020 που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας και το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020 που αντιστοιχεί 305 στο χρονικό διάστημα που η σύμβαση εργασίας εργαζομένων τίθεται σε αναστολή σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν.4690/2020 (Α΄ 104)”. Οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή θα δουν κουτσουρεμένο το Δώρο, ανάλογα με τις ήμερες που βρίσκονταν εκτός εργασίας και το ποσό που καταβάλλονταν ως επίδομα. Άμεση συνέπεια της νέας αυτής διάταξης είναι πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι να λάβουν μειωμένο Δώρο Χριστουγέννων 2020 από 10% έως και 50% .

 3) Επεκτείνουν όλα τα προηγούμενα μέτρα:

– Το μέτρο της  αναστολής των συμβάσεων  αναστολών συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης των έως 534 ευρώ για τους εργαζόμενους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

– Την επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος του μηχανισμού «Συν -Εργασία» μέχρι το τέλος του έτους.

– Το μέτρο της τηλεργασίας  παρατείνεται μέχρι τέλος του 2020.

4) Δίνει ψίχουλα στους εργαζόμενους της λεγόμενης “βαριάς βιομηχανίας” του τουρισμού, που φέτος εμφάνισε μεγάλη πτώση.

–  Μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Θα δώσει σε όσους βρήκαν δουλειά για 50 ημέρες επίδομα και τους υπόλοιπους θα τους αφήσει αβοήθητους όλο των χειμώνα

– Θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες. Μετά τους δύο μήνες θα μείνουν και αυτοί αβοήθητοι για όλο τον χειμώνα.

5) Όσο για τον κατώτατο μισθό, η μείωση του από ότι όλα δείχνουν θα πάρει παράταση για το τέλος Μαρτίου. 

Όλα αυτά τα βάρβαρα μέτρα έρχονται  την στιγμή που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ένα νέο κύμα επέκτασης της πανδημίας. Η επίπτωση από την κρίση της πανδημίας στον εργάσιμο χρόνο είναι 10 φορές μεγαλύτερη από ότι στην κρίση του 2007-2008, συμφωνά με στοιχεία της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ. Τα μέτρα αυτά φυσικά ενοχοποιούν τους εργαζόμενους και αναμένεται να τους οδηγήσουν στα τάρταρα. Η πανδημία φυσικά είναι η αφορμή, η αιτία είναι η νέα όξυνση της κρίσης που βάζει λουκέτα στις επιχειρήσεις, διαλύει το Κράτος Πρόνοιας και στέλνει τους εργαζόμενους κυριολεκτικά στα τάρταρα.

            Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να αγωνιστούμε για να τσακίσουμε το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης που εφαρμόζεται συντονισμένα σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει να οργανωθούμε μέσα σε χώρους δουλειάς και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας να να ξηλώσουμε όλα τα μνημονιακά μέτρα και τις κυβερνήσεις που είναι υπεύθυνες για την φτώχεια, την ανεργία και τις αρρώστιες. Να χτίσουμε μια Κυβέρνηση Των εργαζομένων για να επιβάλλουμε το δικό μας πρόγραμμα.  

  • Να χτίσουμε ένα πραγματικό Κράτος Πρόνοιας με ριζική αύξηση κοινωνικών δαπανών. Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους.
  • Καμία εφαρμογή των ΠΝΠ. Καμία μείωση αποδοχών/ωρών εργασίας σε κανέναν  εργαζόμενο – Απαγόρευση των απολύσεων. Άμεση εθνικοποίηση των  τομέων-κλειδιά της οικονομίας γιανα ξηλώσουμε το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης.
  • Να ξηλώσουμε το Κράτος Έκτατης Ανάγκης στον δρόμο να ανατρέψουμε την απαγόρευση των διαδηλώσεων & την κρατική τρομοκρατία.
  • Να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας για όλους και ιδιαιτέρα για όλα τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας (φτωχούς, άνεργους, συνταξιούχους κλπ).
  • Να επιταχθούν όλα τα αποθέματα που είναι αναγκαία για την επιβίωση του πληθυσμού, καθώς και οι αλυσίδες μεταφοράς και διανομής τους.
  • Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω. Να βγούμε από το Ευρώ και την Ε.Ε. που είναι υπεύθυνη για την φτώχεια και την εξαθλίωση.

 –

Αντεπίθεση Των Εργαζομένων