Ζάκυνθος : 32χρονος εργάτης κατέληξε πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ

Ζάκυνθος : 32χρονος εργάτης κατέληξε πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ

Δεν θα πληρώσουμε με το αίμα  μας την κρίση τους

 

Νέο εργατικό «ατύχημα»- δολοφονία σημειώθηκε στις 9/9 (το τέταρτο μέσα σε πέντε μέρες) στη Ζάκυνθο. Ένας εργάτης 32 ετών, εργαζόμενος σε εργολαβική εταιρία του ΔΕΔΔΗΕ, σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία. Την ώρα που ο 32χρονός εργάτης βρισκόταν πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ, για εργασίες συντήρησης, ένας αγωγός υψηλής τάσης κόπηκε και έπεσε πάνω του με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα νεκρών εργατών της ΔΕΗ αναδεικνύοντας της τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας των εργαζομένων και την εγκληματική ελλιπή συντήρηση στις υποδομές (πυλώνες, καλώδια κ.α.).

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες, φέρουν βαρύτατες ευθύνες. Με τις νεοφιλελεύθερες, μνημονιακές πολιτικές τους έχουν φέρει την ΔΕΗ στα όρια της διάλυσης. Η ιδιωτικοποίηση- ξεπούλημα αρκετών λειτουργιών της ΔΕΗ, με πιο σημαντικό το Δίκτυο Μεταφορών (ΑΔΜΗΕ) το 2014, έχουν μετατρέψει την εργασία των εργαζομένων σε μια διαρκή μάχη για τη ζωή τους.

Την ίδια στιγμή η ανίκανη κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού, έχει βάλει στο στόχαστρο όλα τα εργατικά μας δικαιώματα. Από τον Μάρτη έχει ψηφίσει μια σειρά νομοσχεδίων και αντεργατικών ΠΝΠ που συνοπτικά περιλαμβάνουν: τηλεργασία, αναστολή συμβάσεων εργασίας, μειώσεις μισθών, απελευθέρωση απολύσεων, μείωση δώρων, αποθέωση του διευθυντικού δικαιώματος, απαγόρευση διαδηλώσεων κ.α. Τελευταία προσθήκη το κατάπτυστο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 4/9 και προβλέπει την αναπλήρωση «χαμένων» ωρών εργασίας, λόγω καραντίνας, με απλήρωτες υπερωρίες από τους εργαζόμενους. Ενισχύουν το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της Εργασίας ώστε να διαλύσουν πλήρως κάθε έννοια εργατικού δίκαιου και να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δουλοπάροικος. Οικοδομούν ένα ακόμα πιο μαύρο και δολοφονικό Κράτος Έκτακτης Ανάγκης για να τρομοκρατήσουν κάθε εργαζόμενο, νέο και φτωχό που θέλει να αντισταθεί στη βάρβαρη αυτή επίθεση.

Η πανδημία του κορονοϊού μαζί με την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς προμηνύουν ένα δυσάρεστο μέλλον για τους εργαζόμενους. Όσο η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση στα δικαιώματα μας αντί να εφαρμόσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας οι θάνατοι εργαζομένων εν ώρα εργασίας είναι δεδομένο ότι θα αυξηθούν.

Δεν είμαστε αναλώσιμοι- Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Με όπλα την ενότητα και την αλληλεγγύη μας, με την αυτοοργάνωση μας στους χώρους δουλειάς να παλέψουμε για υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματα μας. Με τους μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες μας  να τσακίσουμε το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης κυβέρνησης- εργοδοτών και να επιβάλλουμε παντού ότι Νόμος Είναι το Δίκιο του Εργάτη.

Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια της στην οικογένεια του συναδέλφου. Απαιτούμε την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών γύρω από την εργατική δολοφονία. Η εργοδοσία και οι «υπεύθυνοι-ανεύθυνοι» που εμπλέκονται πρέπει να λογοδοτήσουν.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ