Πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα

Πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, για να σώζονται τα κέρδη των εργοδοτών

Εργατικό δυστύχημα-δολοφονία, με θύμα έναν 47χρονο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 9/9/2020 σε εργοτάξιο του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό συνέβη στις δύο το μεσημέρι, όταν ένας 47χρονος εργάτης έπεσε από σκάλα καθημερινής χρήσης στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας και τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι.

Μία 27χρονη εργαζόμενη έχασε τη ζωή της στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια τηλεργασίας, στις 5/9/2020. Συγκεκριμένα, η 27χρονη εργαζόμενη στις τηλεπικοινωνίες, την ώρα που εργαζόταν από το σπίτι αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Όταν συνήλθε κάλεσε το ΕΚΑΒ, το οποίο την παρέλαβε και λίγο αργότερα πέθανε. Ο θάνατος προκλήθηκε από πνευμονική εμβολή.

Την τελευταία του πνοή άφησε στις 8/9/2020, κατά τη διάρκεια της εργασίας του, σε λατομείο του Βώλακα στη Δράμα, 45χρονος με καταγωγή από τη Λιμνιά Καβάλας. Ο άτυχος άνδρας καταπλακώθηκε από μεγάλο κομμάτι βράχου που αποκολλήθηκε χωρίς ο ίδιος να προλάβει να κάνει καμία ενέργεια. Το τραγικό περιστατικό έγινε μπροστά στα μάτια του αδελφού του, το μεσημέρι της Τρίτης, αυξάνονας την λίστα των εργατικών δυστυχημάτων-δολοφονιών.

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της 10/9/2020 στο εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ στην Σίνδο Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, λίγο μετά τις 12:00 ένας 46χρονος εργάτης τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια εργασιών και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Όλοι όμως ξέρουμε κάτω από ποιες αιτίες και συνθήκες πεθαίνουν οι εργαζόμενοι. Γιατί, δεν πεθαίνουμε μόνο απο τον κορονοϊο (όπως είναι πρώτη αιτία θανάτων το τελευταίο διάστημα) και την έλλειψη επαρκούς συστήματος υγείας, αλλά και από τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, από την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, από την εφαρμογή της τηλεργασίας απομονώνοντας τον/την εργαζόμενο/νη ώστε να μην υπάρχει κανείς συνάδελφος/ισσα να του/της παράσχει βοήθεια και η λίστα αιτιών συνεχίζεται με ακόμη περισσότερα μέτρα κατά των εργαζομένων. Με το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της Εργασίας και το βίαιο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, μας ρίχνουν στον καιάδα της φτώχιας, της εξαθλίωσης και του θανάτου.

Για όλα τα παραπάνω, πρέπει εμείς οι ίδιοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να αντισταθούμε σε ότι μέτρα έχουν περάσει “λόγω κορονοϊού”. Να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για να μην μείνει κανένας μόνος του. Για να στείλουμε μια και καλή αυτή την κυβέρνηση και όποιον υποστηρίζει τα Μνημόνιά τους στο καλάθι των αχρήστων της Ιστορίας.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ