Με προεδρικό διάταγμα χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τη χουντική απαγόρευση των διαδηλώσεων

Με προεδρικό διάταγμα χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τη χουντική απαγόρευση των διαδηλώσεων

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, 2 μήνες μετά την ψήφιση του χουντονόμου (ν. 4703/2020) για τις «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις», που ουσιαστικά καταργεί τις συγκεντρώσεις–διαδηλώσεις, κατέθεσε Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που «εξειδικεύει» και σκληραίνει τον νόμο!

Στην πράξη, το ΠΔ δίνει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στην Αστυνομία να απαγορεύει συναθροίσεις όταν κρίνει ότι «διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής» και να προβαίνει «στη διάλυση των εν λόγω συναθροίσεων, ενημερώνοντας αμελλητί τον αρμόδιο εισαγγελέα πρωτοδικών…». Επίσης διευκρινίζει τα «μέσα επιβολής των περιορισμών…», όπως κιγκλιδώματα, μεταλλικοί φραγμοί (συρόμενοι), φραγμοί με οχήματα και άλλα… πρόσφορα μέσα(!). Η διάλυση της συνάθροισης, σε περίπτωση που «οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις… χρησιμοποιούνται από την αστυνομική ή λιμενική αρχή τα πλέον πρόσφορα, αναγκαία και ανάλογα προς την περίσταση νόμιμα μέσα», ακόμη και χωρίς παρουσία εισαγγελέα «σε κατεπείγουσες περιπτώσεις..»! Έχουμε μια εκδοχή χειρότερη ακόμα κι από το χουντικό διατάγμα «Ν.δ.794/1971, Περί δημοσίων συναθροίσεων».

Τα νέα μνημόνια σημαίνουν ισχυροποίηση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης

Μόνο τυχαίος δεν είναι ο χρόνος κατάθεσης του ΠΔ! Η οικονομία καταποντίζεται με ύφεση 15,2% το β΄ τρίμηνο!), δημόσιο χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ, εκτόξευση της ανεργίας, μαζικά λουκέτα κ.τ.λ. Η άθλια κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει όλο το βάρος της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και της νεολαίας με απανωτά αντεργατικά μέτρα, ένα 5ο μνημόνιο πολύ πιο άγριο από τα προηγούμενα: αντεργατικές ΠΝΠ, εκ περιτροπής εργασία, πετσόκομμα του δώρου Χριστουγέννων, απλήρωτες υπερωρίες, επέκταση της αντεργατικής «Συν-εργασίας», εκτόξευση των απολύσεων κ.τ.λ.

Η ΝΔ, για να επιβάλλει αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα, χρειάζεται τα δημοκρατικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα να μπουν κυριολεκτικά στο γύψο! Ήδη έχουμε κατάργηση του φοιτητικού ασύλου, αντισυνδικαλιστικό νόμο περιορισμού των απεργιών, συστηματική καταδίκη από τα δικαστήρια των απεργιών ως «παράνομων και καταχρηστικών», βιομηχανία προσαγωγών, συλλήψεων, διώξεων και κατασκευής ενόχων, όλο και πιο ακραία βία ενάντια στις κινητοποιήσεις κατοίκων ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή κ.λπ. – και την ίδια στιγμή, ακαταδίωκτο και ατιμωρησία για κάθε καπιταλιστή, μαυραγορίτη, πλούσιο, ναρκέμπορα, φασίστα!

Στον δρόμο θα σπάσουμε τις χουντικές απαγορεύσεις!

Η ισχυροποίηση του Κράτους Εκτακτης Ανάγκης δεν δείχνει τη δύναμη της κυβέρνησης αλλά το ακριβώς αντίθετο: Την αδυναμία των βάσεων αυτής της πολιτικής και κάθε κυβέρνησης που την υπηρετεί μέσα στην κοινωνία – και κυρίως τον τρόμο τους μπροστά σε μια άνοδο του κινήματος ενάντια στην ανισότητα και εξαθλίωση, τον πόλεμο, την περιβαλλοντική καταστροφή, τον ρατσισμό και την καταστολή. Γνωρίζουν ότι η «σταθερότητα» της κυβέρνησης, παρά την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του υπόλοιπου μνημονιακού συρφετού, έχει ήδη κλονιστεί. Ακολουθώντας το παράδειγμα των εργαζομένων και νέων σε όλο τον κόσμο, που με πρωτοπορία το προλεταριάτο και τη νεολαία στις ΗΠΑ παλεύουν ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να οργανώσουμε τους δικούς μας αγώνες απέναντι σε αυτή την ολοκληρωτική επίθεση στα δικαιώματά μας. Με ενωτικούς, μαζικούς, μαχητικούς αγώνες, να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Με οργάνωση και αλληλεγγύη να τσακίσουμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης και των μηχανισμών καταστολής.

Να ανατρέψουμε στην πράξη, με αγώνες στον δρόμο, το χουντονόμο για τις «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις» και το ΠΔ του.

Κάτω το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για κεφάλαιο–πλούσιους, εξοπλισμούς, καταστολή. Αφοπλισμός της αστυνομίας. Οι δρόμοι ανήκουν στο δίκιο και τους αγώνες των εργαζομένων, των φτωχών, της νεολαίας.

Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο. Μαζική, μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ