Σπίθα για αγώνες σε όλο τον πλανήτη η εξέγερση στις ΗΠΑ

ΣΠΙΘΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Από την Εργατική Πάλη Ιουλίου-Αυγούστου

Η πανδημία του κοροναϊού ήρθε για να τονίσει τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος και χρησιμοποιήθηκε τάχιστα από το διεθνές κεφάλαιο για να αλλάξει προς το χειρότερο τα δημοκρατικά/πολιτικά/κοινωνικά δικαιώματα. Τα περιοριστικά μέτρα και ο πρωτόγνωρος φόβος του ιού δημιούργησαν αρχικά μια σύγχυση στα κινήματα και στους αγωνιστές. Όμως η ραγδαία επιδείνωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και του βιοτικού επιπέδου δισεκατομμυρίων ανθρώπων, επανέφεραν δριμύτερη την ταξική πάλη σε πολλές χώρες.

Σημαντικός πυροδότης ήταν η δολοφονία του Φλόιντ στην Μινεάπολις και το πανεθνικό κίνημα αντίδρασης σε όλες τις ΗΠΑ. Η στοχοποίηση όλων των μεγάλων προβλημάτων (ο ρατσισμός, η κοινωνική ανισότητα και ο κοινωνικός ρατσισμός στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στην ανεργία, ακόμη και στους θανάτους από κοροναϊό, οι δουλικές σχέσεις εργασίας, η κρατική καταστολή και τρομοκρατία, η καταστροφή του περιβάλλοντος, κ.α.) αναζωπύρωσε αντιδράσεις σε όλες τις χώρες. Στηλιτεύτηκε το αποικιοκρατικό/δουλοκτητικό παρελθόν και παρόν πολλών νυν και πρώην ιμπεριαλιστικών κρατών από τους ίδιους τους πολίτες τους. Αναδείχτηκαν παρόμοια περιστατικά αστυνομικής βίας και δολοφονιών. Αμφισβητούνται ο ρόλος και οι μέθοδοι των αστυνομικών. Και κυρίως, η αμφισβήτηση και ο αγώνας παίρνουν μαχητικές μορφές, με παράδειγμα τους αγώνες στις ΗΠΑ.

Όπως το 1999 που από το Σιάτλ ξεκίνησε το λεγόμενο «αντι-παγκοσμιοποιητικό» κίνημα, έτσι και τώρα το αμερικανικό κίνημα δίνει έναυσμα σε μια νέα διεθνή ταξική αντεπίθεση. Το κίνημα στην μητρόπολη του καπιταλισμού έχει πάντα μεγάλη επιρροή στα κινήματα παγκοσμίως, αναδεικνύοντας και την τεράστια σημασία του αμερικάνικου προλεταριάτου στους παγκόσμιους ταξικούς συσχετισμούς. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το κίνημα συμπαρέσυρε χιλιάδες καλλιτέχνες και αθλητές σε όλο τον κόσμο να πάρουν δημόσια θέση υπέρ του αγώνα.

 –

Γερμανία: η γερμανική «ατμομηχανή» ήδη από το 2019 ήταν σε πτωτική τάση και επέβαλλε σε 374.000 εργαζόμενους την εκ περιτροπής εργασία. Τον Μάιο του 2020, βρέθηκαν σε εκ περιτροπής εργασία 7,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους! Διαδηλώσεις με αφορμή την δολοφονία Φλόιντ έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με τις μεγαλύτερες σε Βερολίνο και Αμβούργο, όπου έγιναν και συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι διαδηλώσεις έγιναν ενάντια στις απαγορεύσεις της κυβέρνησης λόγω πανδημίας. Συμβολικά, με το BlackLiveMatters στις φανέλες εμφανίστηκαν οι παίκτες της Μπάγιερν.

Βρετανία: η ανεργία έχει διπλασιαστεί, ενώ αναμένεται αύξηση από τον Σεπτέμβρη που τελειώνει το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτών. Οι συνθήκες ακραίας φτώχειας, που ταλανίζουν εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες, ανάγκασαν την κυβέρνηση να παρατείνει την διανομή δωρεάν γευμάτων σε φτωχούς μαθητές και στις διακοπές του καλοκαιριού. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν στο Λονδίνο, μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία και κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία, όπου έγιναν συγκρούσεις με την αστυνομία. Μεγάλες ήταν οι διαδηλώσεις και σε Μάντσεστερ, Μπρίστολ. Ειδικά στο Μπρίστολ αποκαθηλώθηκε και ρίχτηκε στο ποτάμι το άγαλμα του δουλεμπόρου Ε. Κόλστον. Αγάλματα αποικιοκρατών/δουλέμπορων έγιναν στόχος σε όλη την Βρετανία. Από το μουσείο Ντόκλαντς στο Λονδίνο αποκαθηλώθηκε το άγαλμα του δουλοκτήτη Ρ. Μίλιγκαν. Ο δήμαρχος του Λονδίνου αναγκάστηκε να δηλώσει πως θα ελεγχθούν όλα τα αγάλματα και οι ονομασίες οδών της πόλης που σχετίζονται με το παρελθόν της δουλείας!

Γαλλία: η γαλλική κοινωνία είναι απογοητευμένη. Όλες οι οικονομικές και κοινωνικές αιτίες που οδήγησαν στο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» οξύνονται. Μετά την πανδημία, οι απολύσεις και η ανεργία αυξάνουν ραγδαία. Κολοσσοί όπως η Renault συρρικνώνονται και απολύουν. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενισχύει το σύστημα Υγείας, αλλά προωθεί την κατάργηση του 35ωρου στα νοσοκομεία ως πρόταση για… αύξηση μισθών στους νοσηλευτές! Οι μεγάλες πορείες ιατρών και νοσηλευτών, που ζητούσαν προσλήψεις και αυξήσεις μισθών 300-400 ευρώ, χτυπήθηκαν βάναυσα από την αστυνομία. Ο Μακρόν προώθησε στα γρήγορα νέα αντεργατικά μέτρα. Οι εργοδότες θα ανανεώνουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου όπως τους συμφέρει, η τηλεργασία θα παγιωθεί ακόμα και στον ιατρικό τομέα, θα αυξηθεί το ανώτατο εβδομαδιαίο όριο εργασίας από 48 σε 60 ώρες, θα καταργηθεί το 35ωρο. Παράλληλα, πολλοί εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους να δεχτούν τις λεγόμενες Συλλογικές Συμβάσεις Απόδοσης που προσαρμόζουν τους μισθούς ανάλογα με τα κέρδη της επιχείρησης ενώ ζητούν την περικοπή μισθών και δικαιωμάτων (13ος μισθός, μεταφορικά, άδειες κ.λπ.) με την υπόσχεση να μην απολύσουν!

Το κίνημα κινείται τώρα με αιχμή τους υγειονομικούς, όμως νέοι κλάδοι είναι σε αναταραχή ενώ τα «Κίτρινα Γιλέκα» ανασυγκροτούνται. Περιπτώσεις δολοφονιών από αστυνομικούς ανασύρονται και παίρνουν δημοσιότητα. Η Γαλλία αναμένει ένα καυτό φθινόπωρο.

Βέλγιο: παρά την κυβερνητική απαγόρευση των διαδηλώσεων λόγω πανδημίας, χιλιάδες διαδήλωσαν σε Βρυξέλλες και Λιέγη. Στην Αμβέρσα, με απαίτηση των διαδηλωτών, απομακρύνθηκε το άγαλμα του βασιλιά Λεοπόλδου Β´ που αιματοκύλησε το Κονγκό με 10 εκ. νεκρούς.

Σημαντικές διαδηλώσεις έγιναν στην Κοπεγχάγη της Δανίας μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Στην Σουηδία, στο Γκέτεμποργκ, η αστυνομία διέλυσε την συγκέντρωση με το πρόσχημα της πανδημίας. Οι διαδηλώσεις που έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν από τις μαζικότερες και μαχητικότερες των τελευταίων χρόνων, παίρνοντας την σκυτάλη από τις αντιδράσεις της νεολαίας σε πλατείες και γειτονιές ενάντια στην αστυνομοκρατία.

Χιλή: Ο λαός της Χιλής μετά από την πολύμηνη εξέγερση το 2019, από τον Μάη ξαναβρέθηκε στον δρόμο. Οι υποσχέσεις του προέδρου Πινέρα για δημοκρατικές αλλαγές και οικονομική ενίσχυση των φτωχών, έμειναν στα λόγια. Η πανδημία «γκρέμισε» το υγειονομικό σύστημα της χώρας ενώ η ένταση της οικονομικής κρίσης βύθισε στην πείνα μεγάλα τμήματα του αστικού πληθυσμού. Οι εξεγερμένοι ξαναβγήκαν στους δρόμους με μπλόκα παντού ενώ η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει τον στρατό για να τους αντιμετωπίσει.

Λίβανος: έχει επικρατήσει ακραία φτώχεια, ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με το ΔΝΤ δάνειο 10 δισ. δολαρίων. Ενώ το νόμισμα της χώρας κατρακυλά, τα βασικά αγαθά ακριβαίνουν και η ανεργία διογκώνεται, μεγάλες διαδηλώσεις καταλήγουν σε συγκρούσεις με αστυνομία και στρατό, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Αυστραλία: πρωτοφανείς διαδηλώσεις έγιναν και στην Αυστραλία, παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης. Κεντρικό ζήτημα που ανέδειξαν ήταν ο αυστραλέζικος δολοφονικός ρατσισμός ενάντια στους αυτόχθονες κατοίκους, τους Αβορίγινες, και στους μετανάστες.

Κολομβία: ξανά στους δρόμους οι Κολομβιανοί ενάντια στην κυβέρνηση Ντούκε που ευθύνεται για τις διαρκείς δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών. Από το 2018 έχουν δολοφονηθεί 721 αγωνιστές, από τους οποίους οι 214 ήταν πρώην αντάρτες.

Μικρές και μεγάλες διαδηλώσεις με αφορμή την δολοφονία Φλόιντ έγιναν και στην Τύνιδα της Τυνησίας, στην Σεούλ της Νότιας Κορέας, στο Τόκιο και άλλες πόλεις της Ιαπωνίας, στην Ινδία που καταγγέλλονται παρόμοια περιστατικά αστυνομικής βίας (3.146 άνθρωποι πέθαναν σε αστυνομικά τμήματα το 2017-18), στο Μεξικό όπου η δολοφονία ενός 30χρονου οικοδόμου από αστυνομικούς ξεσήκωσε ένα πανεθνικό κίνημα αντίδρασης με την συμμετοχή του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και της Σάλμα Χάγιεκ.

Σε δεκάδες ακόμα χώρες, εργαζόμενοι και νεολαίοι ενθαρρυμένοι από τους αγωνιστές των ΗΠΑ, βροντοφωνάζουν: «Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε» και παίρνουν θέσεις μάχης.