Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση: Όχι στην καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο “ΤΙΤΑΝ”. Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας 19/6

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ

ΟΧΙ στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΤΙΤΑΝ»

ΝΑΙ στην ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

– 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ: Παρασκευή 19 Ιούνη – 7μμ πλατεία Ευκαρπίας

   Τέλη Μαρτίου, και ενώ η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς σχεδόν ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοιού, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να προχωρήσει ένα ακόμα αντιδραστικό της σχέδιο σχετικά με την αδειοδότηση της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ (Ευκαρπία, Δήμος Παύλου Μελά) για την καύση απορριμμάτων (τύπου RDF-SRF, πρόκειται ουσιαστικά για καύση των υπολειμμάτων των ανακυκλώσιμων υλικών)  για την παραγωγή ενέργειας.

   Την στιγμή που υποτίθεται πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών αυτής της χώρας και παριστάνει πως προσπαθεί να συμμαζέψει το χτυπημένο και υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, πάει να ανοίξει ένα ακόμα μεγάλο μέτωπο υπονόμευσης της  δημόσιας υγείας, όπως είναι η καύση σκουπιδιών και μάλιστα μέσα σε μια κατοικημένη και ήδη βεβαρημένη περιοχή, όπως οι δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης (περιβαλλοντική ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, αυξημένα ποσοστά άσθματος και αναπνευστικών προβλημάτων κ.α.).  Το κόστος που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη (η καύση εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών) για την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, φαίνεται πως δεν αποτελεί εμπόδιο για την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ και τις ανθρωποκτόνες πολιτικές της. Όλα μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό του κέρδους, η δημόσια υγεία, το περιβάλλον, τα δημοκρατικά δικαιώματα ακόμα και η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

   Το πόσο επικίνδυνη όμως είναι αυτή η κυβέρνηση και το «σχέδιο» της, φαίνεται και από την χρονική συγκυρία στην οποία επέλεξε να προχωρήσει σε αυτή την ευνοϊκή για το ΤΙΤΑΝ ρύθμιση, μιας και η προηγούμενη προσπάθεια πριν από μια δεκαετία απέτυχε. Έχοντας απαγορεύσει όχι μόνο τις δημόσιες συγκεντρώσεις, αλλά και την ελεύθερη κυκλοφορία και μετακίνηση των ανθρώπων (μέτρα για τον περιορισμό του κορονοιού), έκανε σχεδόν αδύνατη την οποιαδήποτε προσπάθεια εναντίωσης σε αυτό το μέτρο από την πλευρά της κοινωνίας με την μορφή κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών.

Άλλωστε η κυβέρνηση γνωρίζει την απόλυτη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην καύση σκουπιδιών από παλιότερες μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις όπως και τις πρόσφατες ενάντια στα ΕΛΠΕ, και γι’ αυτό προχώρησε εκ του ασφαλούς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

   Σχεδόν δύο μήνες αργότερα από τις αρχικές συζητήσεις και χωρίς να χάνει πολύτιμο χρόνο, στις αρχές Ιουνίου η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει το τελειωτικό χτύπημα/υπογραφή για να ξεκινήσει η νόμιμη πλέον καύση απορριμμάτων από το ΤΙΤΑΝ και η επίσης «νόμιμη» καταδίκη –της υγείας- όλων των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Τα ίδια που έκαναν και στο Βόλο με την αδειοδότηση της LAFARGE και το χτύπημα χιλιάδων διαδηλωτών που αντιδρούν, από τα ΜΑΤ και την αστυνομία.

   Σαν Δημοτική Κίνηση «Εργατική Αντεπίθεση» αλλά και σαν κάτοικοι αυτού του τόπου, είμαστε απόλυτα αντίθετοι στις τυχοδιωκτικές και επικίνδυνες πολιτικές της κυβέρνησης, τόσο για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας όσο και για λόγους που άπτονται δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και θα σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στην εφαρμογή αυτού του μέτρου.

  • Όχι στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.
  • Όχι στην καύση σκουπιδιών δίπλα από τα σπίτια μας.
  • Να παρθεί πίσω η άδεια καύσης απορριμμάτων στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση Αμπελοκήπων Μενεμένης