16 Ιουνίου – Πανελλαδική κινητοποίηση στην Υγεία

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ και ΚΑΛΟΥΜΕ

τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία στις 16 Ιουνίου  

στην πανελλαδική κινητοποίηση για τη σωτηρία της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας 

Ο ελληνικός καπιταλισμός, μέσα στη δίνη μια τεράστιας διεθνούς οικονομικής κρίσης, για 2η φορά σε 10 χρόνια μπαίνει σε νέα, πολύ πιο βαθιά ύφεση. Η πανδημία του κορονοϊού αποκάλυψε την πραγματική κατάσταση. Σε όλη την περίοδο του lockdown, η κυβέρνηση νομοθέτησε ένα όργιο αντεργατικών διατάξεων, διευκολύνοντας τα μέγιστα εργοδότες και μεγάλο κεφάλαιο. Τώρα, ετοιμάζονται για ακόμα μεγαλύτερες επιθέσεις με σύνθημα τη «δίκαιη κατανομή των βαρών», που σημαίνει ακόμη μια φορά να τα ρίξουν στις πλάτες μας. Κι ενώ ήδη έχουμε δώσει σάρκα και αίμα για να σωθούν από την κρίση τους τώρα, που η ανεργία, η φτώχια, η εκμετάλλευση θα ενταθούν και με την αναπόφευκτη εκτόξευση του δημόσιου χρέους, ετοιμάζουν νέα μνημόνια (όπως κι αν ονομαστούν). Και φυσικά χέρι χέρι πάνε η σκλήρυνση της καταστολής και το ακόμα πιο αυταρχικό κράτος, προσπαθώντας να διατηρήσουν την ενοχοποίηση της «ατομικής ευθύνης» και την τρομοκρατία της «απαγόρευσης της κυκλοφορίας» ώστε να επιβάλλουν μια γενική αστυνομοκρατία.

Το αν το Δημόσιο Δωρεάν σύστημα υγείας είναι απαραίτητο για την βιωσιμότητα καταρχήν μιας κοινωνίας, φάνηκε ξεκάθαρα στην περίοδο της πανδημίας του COVID-19 και στην χώρα μας αλλά και στο τι συνέβη στις άλλες χώρες όσον αφορά στο πως αντιμετωπίστηκε αλλά και τι αποτελέσματα είχε η πανδημία ανάλογα με το σύστημα υγείας κάθε χώρας.

Μετά λοιπόν την «θωράκιση» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση της ΝΔ στην περίοδο της πανδημίας, παραμένουν 40.000 οι κενές οργανικές θέσεις. Τα κενά ΜΕΘ δεν καλύπτονται (θα πρέπει να λειτουργούν 3.5000 κλίνες) ούτε με τις προσωρινές ΜΕΘ που άνοιξαν. Οι 3.700 προσλήψεις που έγιναν δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις 4.000 αποχωρήσεις από το 2018 έως σήμερα-περίοδο μηδαμινών προσλήψεων.

16.000 είναι οι έκτακτοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τις άλλες Μονάδες Υγείας (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.) των οποίων οι συμβάσεις συνεχώς ανανεώνονται για πολλά χρόνια γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι από τους ήρωες που χειροκροτήθηκαν. Όπως και οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης, που ζουν υπό την ομηρία των εργολάβων παρόλο που επίσης οι ίδιοι εργαζόμενοι για πολλά χρόνια εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των νοσοκομείων και των Δομών Υγείας. Για τέταρτο χρόνο εργάζεται 3.000 μάχιμο προσωπικό μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Όλοι οι παραπάνω πρέπει να μονιμοποιηθούν και να πάψει πλέον η εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία που βιώνουν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πρόσφατα έδειξε και τα δόντια της στο ηρωικό κατά τα άλλα νοσηλευτικό προσωπικό με την προσπάθεια κατακερματισμού του. Κανένας εφησυχασμός παρά την υποχώρησή της, η οποία ήταν αποτέλεσμα των αντιδράσεων. Ενιαίος κλάδος νοσηλευτικού προσωπικού.

Τέλος, οι Δημόσιες δαπάνες Υγείας παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ όταν για παράδειγμα η Ιταλία -που την «γονάτισε» η πανδημία- δίνει το 7,5% του ΑΕΠ, με το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία να παραμένει στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Τα 150 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω που δόθηκαν λόγω πανδημίας και  μαζί τους και τα 80 εκατομμύρια ευρώ δωρεών (φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο) δεν φτάνουν για να καλύψουν τα τραγικά κενά.

Η πραγματική πανδημία είναι ο καπιταλισμός

Να πάρουμε τη μάχη για τη ζωή και το δίκιο στα δικά μας χέρια. Για να προστατέψουμε την υγεία και τη ζωή μας, να επιβάλλουμε τις κοινωνικές και ανθρώπινες ανάγκες, ενάντια στη δολοφονική βαρβαρότητα της «αγοράς» και του καπιταλισμού, των παλιών και νέων μνημονίων, της κυβέρνησης και των λοιπών του πολιτικού θιάσου. Κάθε μέρα που περνάει, όσο η κρίση και το φόρτωμά της στους εργαζόμενους αγριεύουν, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι πρέπει να απαλλαγούμε απ’ αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη, επικίνδυνη κυβέρνηση – αλλά και από τα λιβανίσματα για «εθνική ομοψυχία» για να σωθεί ο ελληνικός καπιταλισμός.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία. Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Μονιμοποίηση των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ. Ενιαίος κλάδος νοσηλευτικού προσωπικού. Μέτρα και μέσα προστασίας. Ένταξη στα BAE. Δωρεάν τεστ & μέσα προστασίας για όλους. Επίταξη της ιδιωτικής υγείας. Φροντίδα για πρόσφυγες και άστεγους.

Πάρτε πίσω τις αντεργατικές ΠΝΠ. Αναδρομική απαγόρευση απολύσεων. Κανένας στη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας. Δεν θα πληρώσουμε την κρίση. Διαγραφή του Χρέους – Φορολόγηση κεφαλαίου–πλουσίων. Πλαφόν στις τιμές βασικών προϊόντων. Εθνικοποίηση–εργατικός έλεγχος σε τρόφιμα, φάρμακα, ζωτικά υλικά. Όχι στην «ατομική ευθύνη» & την ενοχοποίηση–καταστολή της κοινωνίας. Κανένας περιορισμός στη συνδικαλιστική–πολιτική δράση.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην Υγεία

http://antepithesitonergazomenon.blogspot.gr

e-mail: [email protected]