Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων

Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων

Στις 12/5 οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης , αντιδρώντας στα σχέδια του ειδικού εκκαθαριστή και της κυβέρνησης για απολύσεις και μειώσεις μισθών. Την επόμενη μέρα, εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κατάληψη και στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στην Αθήνα. Ο ειδικός εκκαθαριστής απάντησε εντελώς προκλητικά, με εξώδικο, στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Έκανε λόγο για κλείσιμο της εταιρίας ρίχνοντας τις ευθύνες στους εργαζόμενους που κινητοποιούνται για να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Η ΛΑΡΚΟ συσσωρεύει, σήμερα, τεράστια προβλήματα λόγω της κακοδιαχείρισης και της απαξίωσης της από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί μνημονιακοί). Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, σε συνδυασμό με την απουσία συντήρησης και μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους, είναι ο τραγικός απολογισμός των 80 νεκρών συναδέλφων από εργατικά δυστυχήματα- δολοφονίες στα εργοστάσια της ΛΑΡΚΟ.  Παρόλ’ αυτά η ΛΑΡΚΟ παραμένει μια δυναμική εταιρεία, με σημαντική συμβολή στη βιομηχανία και στην απασχόληση (με τη ΛΑΡΚΟ σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα 15.000 εργαζόμενοι). Η κυβέρνηση της ΝΔ, όμως, θέλει με κάθε τρόπο να ξεπουλήσει τα ορυχεία και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Με την τροπολογία που κατέθεσε τον περασμένο Φλεβάρη διορίζει έναν ειδικό εκκαθαριστή επιφορτισμένο με το καθήκον να προσελκύσει «επενδύσεις», χρησιμοποιώντας ελεύθερα όποιο μέσο θέλει (απολύσεις, μειώσεις μισθών κτλ). Ως γνωστόν, Μητσοτάκης, Άδωνις και λοιποί νεοφιλελεύθεροι, με τις «επενδύσεις» εννοούν το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου για ψίχουλα, χαρίζοντας τα κερδοφόρα φιλέτα στο μεγάλο κεφάλαιο και φορτώνοντας τα χρέη στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η πανδημία του κορονοϊου αποδεικνύεται χρυσή ευκαιρία για την κυβέρνηση ώστε να υλοποιήσει τα σχέδια της για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Την ίδια στιγμή, με μια σειρά αντεργατικών μέτρων και αντιδραστικών ΠΝΠ επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στα εργατικά μας δικαιώματα. Μειώσεις μισθών, μονομερείς αλλαγές σε συμβάσεις εργασίας, αποθέωση του «διευθυντικού δικαιώματος», ελαστικά ωράρια, φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα σε κεφάλαιο και πλούσιους ενισχύουν, με πρόσχημα τον κορονοϊό, το, ήδη σκληρό, Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της Εργασίας μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δουλοπάροικους. Αξιοποιώντας αυτά τα μέτρα η αναίσχυντη κυβέρνηση και τα τσιράκια της επιτίθενται βάρβαρα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ένα συνεχή αγώνα από τον Γενάρη ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση, απολύσεις και μειώσεις μισθών. Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα τους. Μετά την 48ωρη κατάληψη των γραφείων διοίκησης , προχώρησαν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 15 Μαΐου. Από την αρχή των κινητοποιήσεων στο πλευρό τους βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες όπως και μια σειρά από σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικές συλλογικότητες.

Να σταθούμε δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ!

Μοναδικός τρόπος για να μην ζήσουμε σαν σκλάβοι, είναι εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι με βασικά μας όπλα, την αυτοοργάνωση, την ενότητα και την αλληλεγγύη μας, να τελειώσουμε μια και καλή με όλους αυτούς που τόσα χρόνια πλουτίζουν πάνω στις πλάτες μας. Με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες να απαντήσουμε στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει κυβερνήσεις και αφεντικά.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ