Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι

Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι  του εργοστασίου ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι

Την Πέμπτη 7/5 η ΤΕΡΝΑ- Λευκόλιθοι, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο Μαντούδι Εύβοιας, ανακοίνωσε,  εντελώς ξαφνικά και με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, την «αναστολή της λειτουργίας της». Επί της ουσίας πρόκειται για «λουκέτο» της επιχείρησης και απολύσεις 280 εργαζομένων (160 στο εργοστάσιο, 120 εργολαβικοί). Μάλιστα, η εργοδοσία επιβάλλει στους απολυμένους «οικειοθελή αποχώρηση» ώστε να πειθαρχήσει με την υποτιθέμενη «ρητή απαγόρευση των απολύσεων» που είχε δηλώσει ο υπ. Εργασίας Βρούτσης. Οι «δεσμεύσεις» της εργοδοσίας για επαναλειτουργία του εργοστασίου μετά από ένα χρόνο και επαναπροσλήψεων όλων των απολυμένων δεν πείθουν κανέναν. Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να αποδεικνύει ότι ακόμα και να επαναλειτουργήσει κάποια στιγμή το εργοστάσιο θα γυρίσουν όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι στη δουλειά.

Οι απολύσεις των 280 εργαζομένων έρχονται να προστεθούν στις χιλιάδες απολύσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε ΣΙΔΕΒΟΡ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.α. Η εργοδοσία της ΤΕΡΝΑ πατώντας πάνω στις αντεργατικές ΠΝΠ της κυβέρνησης στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: την κρίση, που εντείνεται λόγω κορονοϊού, θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Η ανίκανη κυβέρνηση της ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας υπέρ των εργαζομένων. Το αντίθετο, μάλιστα. Με αλλεπάλληλες αντεργατικές επιθέσεις (ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος,  αντεργατικές ΠΝΠ κτλ.) και   τη μαύρη προπαγάνδα του  «Μένουμε Σπίτι/Ασφαλείς» και  της «ατομικής ευθύνης», προσπαθούν να φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες τους στους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να ολοκληρώσουν το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης και να εξαφανίσουν κάθε έννοια εργατικού δικαίου. Ταυτόχρονα, θέλουν να παραλύσουν κάθε προσπάθεια αντίστασης και ξεσηκωμού των εργαζομένων απέναντι σε αυτή τη νέα, βάρβαρη επίθεση.

Οι εργαζόμενοι του Μαντουδίου έχουν επιδείξει στο παρελθόν μεγάλη αγωνιστικότητα. Δεν ξεχνάμε τους αγώνες   των εργαζομένων της εταιρίας «Σκαλιστήρης» στο Μαντούδι Ευβοίας που ξέσπασαν στα  μέσα της δεκαετίας του ‘70. Με αιτήματα που φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ- απαγόρευση των απολύσεων, καλύτερες συνθήκες εργασίας και προστασίας, υπογραφή ΣΣΕ, οι εργαζόμενοι έδωσαν ένα σκληρό αγώνα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία σε αυτό το κάτεργο που απασχολούσε τότε την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της περιοχής. Έχοντας ως παράδειγμα εκείνους τους πολύ σκληρούς αγώνες, να σταθούμε στο πλάι των εργαζομένων της ΤΕΡΝΑ- Λευκόλιθοι και να στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα τους. Με ενότητα και αλληλεγγύη να παλέψουμε για να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας μας και τη δημόσια δωρεάν υγεία. Με μαχητικούς και συλλογικούς αγώνες να μην επιτρέψουμε τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών που ενισχύονται από την πολιτική της κυβέρνησης. Να παλέψουμε για την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και να επιβάλλουμε ότι  ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ.

·        Άμεση ανάκληση των 280 απολύσεων στην ΤΕΡΝΑ- Λευκόλιθοι

·        Καμία εφαρμογή των αντεργατικών ΠΝΠ

·        Άμεση ενίσχυση Δημόσιας Υγείας- Πραγματικά μέτρα προστασίας τώρα

·        Όχι σε νέο μνημόνιο  

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ