Δηλώσεις Σακελλαροπούλου: πρόκληση για τους εργαζόμενους και τη νεολαία

Δηλώσεις Σακελλαροπούλου: πρόκληση για τους εργαζόμενους και τη νεολαία

 

Η πρόεδρος της δημοκρατίας Σακελλαροπούλου, γνωστή μεταξύ άλλων από την υπερμνημονιακή δικαστική καριέρα της, με ένα «τιτίβισμα» (έτσι όπως έχει ξεπέσει η αστική «πολιτική») χτες Τρίτη 5 Μάη, έκανε αισθητή την παρουσία της, υπενθυμίζοντας στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να αγωνιά για τα «Δέκα χρόνια από την τραγωδία της Marfin» και γράφοντας: «Τρεις ανθρώπινες ζωές θυσία στον βωμό της μισαλλοδοξίας και του διχασμού. Τιμούμε τη μνήμη τους και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας, εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας».

Για την «κυρία» πρόεδρο, δεν υπάρχει διχασμός, μισαλλοδοξία, τυφλή βία, ακραία πόλωση κ.λπ. στις μισοδικτατορικές αντεργατικές ΠΝΠ, στη νέα λαίλαπα αντεργατικών μέτρων, το Νέο Μνημόνιο που έχει υφανθεί ενάντια στον ελληνικό λαό. Στις ουρές της ανεργίας, φτώχειας και εξαθλίωσης που μεγαλώνουν καθημερινά. Στην «χρυσή βροχή» κρατικού χρήματος για καπιταλιστές–πλούσιους και στην κερδοσκοπία των επιχειρηματιών μέσα στην πανδημία. Στο διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Στο όλο και πιο σκληρό Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, με την απαγόρευση της συνδικαλιστικής–πολιτικής δράσης, προετοιμασία της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών, γενίκευση της αστυνομοκρατίας, του εκφοβισμού και τρομοκράτησης της κοινωνίας. Ούτε βέβαια –φευ!– στην κυβερνητική «χαλάρωση των περιορισμών» με τρόπο που ρισκάρει τις ζωές χιλιάδων και συνοδεύεται από ουρλιαχτά για «ατομική ευθύνη» και «ανευθυνότητα». Στην εγκληματική στάση της ΕΕ, που ενώ κόσμος πεθαίνει κατά χιλιάδες και ενώ διασώζει με τρισεκατομμύρια τραπεζίτες, κερδοσκόπους και μεγαλοκαπιταλιστές, κάνει… τηλεμαραθώνιους για το «αστρονομικό» ποσό των 7,5 δισ. ευρώ για το εμβόλιο του κορονοϊού!

Μόνη έννοια της «κυρίας» προέδρου, όπως και της κυβέρνησης και όλου του επίσημου πολιτικού σκηνικού, είναι να αποφύγουν την επανάληψη της «άλλης» 5ης Μάη 2010, αυτής που τους στοιχειώνει: όχι του τραγικού περιστατικού της Marfin, αλλά της λαοθάλασσας της διαδήλωσης εκείνης της μέρας, που εγκαινίασε τον κύκλο των μεγάλων αγώνων 2010–12 και έφερε όλες αυτές τις αστικές/μνημονιακές δυνάμεις (ΝΔ, πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ κ.ά.) στο χείλος του σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, πριν τις ανασύρει η αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπροστά στο φούντωμα της νέας κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού και στο Νέο Μνημόνιο, θέλουν να μείνουμε σκυφτοί, μουγγοί, αδρανείς. Δεν θα το πετύχουν, όσο η νέα κρίση φουντώνει. Ο αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας είναι η διαρκής «επέτειος», που όσο κι αν ξορκίζουν, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποφύγουν – μέχρι να τους ανατρέψει!

Aθήνα, 6.5.2020

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με αφορμή τις δηλώσεις Σακελλαροπούλου, αναδημοσιεύουμε δύο παλαιότερα σχετικά άρθρα της Εργατικής Πάλης για την υπόθεση της Μarfin και ιδιαίτερα για τις ευθύνες των διευθυντικών στελεχών και ιδιοκτητών της τράπεζας.

Εργατική Πάλη – Οκτώβριος 2016

Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση της Μαρφίν

Στις 19/10 ξεκίνησε η δίκη για τον εμπρησμό στην τράπεζα Μαρφίν, κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργίας στις 5 Μάη 2010 και της απεργιακής πορείας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Ο εμπρησμός οδήγησε στη δολοφονία τριών εργαζομένων, ενώ 23 εργαζόμενοι κατάφεραν να βγουν από ένα κτήριο-κάτεργο, κλειδωμένο και χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας (πυρασφάλεια, έξοδος κινδύνου), το οποίο είχε θεωρηθεί ακατάλληλο για τέτοιο υποκατάστημα. Η δίκη για τα γεγονότα στην τράπεζα και τη βομβιστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο Ιανός ξεκίνησε με 37 από τους περίπου 80 μάρτυρες να είναι απόντες. Οι δύο κατηγορούμενοι, ο Θεόδωρος Σίψας, που βαρύνεται με κατηγορίες που αφορούν τον εμπρησμό της τράπεζας και τους τρεις θανάτους, και ο Παύλος Αντρέεβ, που κατηγορείται για την επίθεση στον Ιανό, αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδίδονται. Εξετάστηκαν περισσότεροι από 20 μάρτυρες, συνάδελφοι των τριών θυμάτων, αλλά και υπάλληλοι παρακείμενων εταιριών. Κανένας τους δεν αναγνώρισε, στο πρόσωπο των κατηγορουμένων, τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Οκτωβρίου. Τα αποδεικτικά στοιχεία της αστυνομίας και του εισαγγελέα για να καθίσουν τους δύο «ενόχους» στο σκαμνί, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, είναι ότι «οι δύο δράστες είναι σκληροί αντιεξουσιαστές, οι οποίοι μάλιστα έχουν προσαχθεί δεκάδες φορές στην κρατική ασφάλεια κατά τη διάρκεια επεισοδίων μπαχαλάκηδων στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, τα ονόματά τους κατεγράφησαν σε πληροφοριακό σημείωμα της Αντιτρομοκρατικής, γιατί είχαν στενές σχέσεις με τρεις από τους μετέπειτα προφυλακισμένους για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς». Από αυτή την ανακοίνωση φαίνεται το θέατρο του παραλόγου, καθώς δεν προκύπτει κατηγορία για τους συλληφθέντες, ειδικά για τα γεγονότα της Μαρφίν. Εύλογα, μέσα από τα Μ.Μ.Εξαπάτησης, καταλαβαίνουμε ότι θέλουν, πέρα από τους δύο κατηγορούμενους, να κατηγορήσουν ολόκληρο το εργατικό κίνημα, καθώς δεν διστάζουν να πουν ανοιχτά ότι τα γεγονότα αυτά έγιναν με την έγκριση και τη στήριξη της τεράστιας διαδήλωσης που έγινε εκείνη την ημέρα. Το εργατικό κίνημα δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα. Με τους αγώνες μας πρέπει να καθίσουμε στο σκαμνί τον Βγενόπουλο και τους ομοίους του μπουρζουάδες, να τους τιμωρήσουμε όπως τους αξίζει, ως υπεύθυνους για τέτοιες τραγωδίες με θύματα από τη δική μας τάξη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που η εργατική τάξη τιμάει τους νεκρούς της, έτσι πρέπει να τιμήσουμε και τους αδικοχαμένους της Μαρφίν. Για τον άδικο θάνατό τους, όπως και τον θάνατο πολλών εργαζομένων και φτωχών από τότε, πρέπει να απολογηθούν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα, οι Βγενόπουλοι-Λάτσηδες και η μπουρζουαζία στο σύνολό της. Αυτοί οδηγούν στη φτώχεια και την ανεργία, στην απελπισία, στον ηθικό και φυσικό θάνατο κατά χιλιάδες τις εργαζόμενες μάζες.

Eργατική Πάλη – Νοέμβριος 2016

Ομόφωνα αθώοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του εμπρησμού της Marfin

Αθωώθηκαν ομόφωνα από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας οι δύο κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου και το θάνατο τριών εργαζομένων σε αυτό και για τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου Ιανός. Από την αποδεικτική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, αφού κανένας μάρτυρας δεν τους αναγνώρισε. Υπέρ της απαλλαγής των Θ. Σίψα και Π. Ανδρεάδη, τάχθηκε και η εισαγγελέας της έδρας, τονίζοντας δεν υπάρχουν σοβαρές και ικανές ενδείξεις για να οδηγήσουν στην ενοχή του πρώτου, ενώ για τον δεύτερο επισήμανε ότι δεν βρισκόταν καν στην πορεία εκείνη την μέρα. Απολογούμενοι και οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν.

Το τραγικό περιστατικό με τον εμπρησμό και το θάνατο τριών εργαζομένων της Marfin είχε γίνει στις 5 Μαΐου 2010, μέρα Γενικής Απεργίας. Εκείνη τη μέρα εκατοντάδες χιλιάδες απεργούσαν και διαδήλωναν σε όλη τη χώρα ενάντια στη ψήφιση του 1ου Mνημονίου. Το τραγικό περιστατικό χρησιμοποιήθηκε απροκάλυπτα από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση Παπανδρέου για να αποδυναμωθεί το αντιμνημονιακό κίνημα και να στοχοποιηθούν αγωνιστές και οργανώσεις/συλλογικότητες της αριστεράς και του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε και η δίωξη του Θοδωρή Σίψα, με μοναδικό στοιχείο ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία. Η συγκεκριμένη δίωξη είναι μια εξόφθαλμη περίπτωση κατασκευής ενόχων από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να στοχοποιηθούν πολιτικοί χώροι και άνθρωποι που αντιστέκονται και αγωνίζονται.

Όσο για τα ΜΜΕ και διάφορους μνημονιακούς τηλε-μαϊντανούς που είχαν προλάβει να καταδικάσουν τους κατηγορούμενους: ας ψάξουν για ενόχους στα διευθυντικά στελέχη της και τους ιδιοκτήτες της τράπεζας, που δεν τηρούσαν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας (πυρασφάλεια, έξοδος κινδύνου κ.ά.) και είτε δεν κατηγορήθηκαν ποτέ είτε γλίτωσαν με μικρές ποινές.