Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις εργαζομένων στην καθαριότητα

Με τους αγώνες μας να προστατέψουμε τη Δημόσια Υγεία και τα εργατικά μας δικαιώματα

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα απολύθηκαν ενώ περαιτέρω απολύσεις(λήξη συμβάσεων) είναι ήδη προσχεδιασμένες. Εν μέσω κορωνοϊού, εργαζόμενοι που κρίνονται απαραίτητοι για τη στήριξη του ήδη υποστελεχωμένου και στα όρια της κατάρρευσης του συστήματος υγείας, πετιούνται στη κόλαση της ανεργίας, της  φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Υπεύθυνοι για αυτήν την αποτρόπαια εικόνα είναι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, με την πιστή εφαρμογή των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών. Το μόνιμο προσωπικό την περίοδο 2010-2019, μειώθηκε κατά 25.000 στα Νοσοκομεία, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνάνε τις 45.000. Είναι φανερό ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να προστατέψει πραγματικά την κοινωνία θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει: χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού, εξοπλισμό σε μάσκες, στολές και μέσα Ατομικής Προστασίας, για το προσωπικό των νοσοκομείων που ρισκάρει τη ζωή του, αύξηση κλινών στις ΜΕΘ, είτε ανοίγοντας με προσλήψεις αυτές που είναι κλειστές στα δημόσια νοσοκομεία, είτε με επίταξη κλινών ΜΕΘ από ιδιώτες, χωρίς αποζημίωση και τέλος, επαρκή προμήθεια σε διαγνωστικά τεστ ή επίταξη αντιδραστηρίων, μην επιτρέποντας στα ιδιωτικά εξεταστήρια να κερδοσκοπούν εν μέσω επιδημίας.

              Αυτή την κρίσιμη περίοδο, παρά τις διαβεβαιώσεις Βρούτση για «ρητή απαγόρευση των απολύσεων», χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν χάσει τη θέση εργασίας τους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ενδεικτικά, μόνο τον Μάρτιο οι απολύσεις ξεπέρασαν τις 40.000. Το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ, ούτε κατά διάνοια δεν επαρκεί για τις ανάγκες, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι που το δικαιούνται, ακόμα δεν τον έχουν λάβει. Σε ακόμη χειρότερη μοίρα συγκαταλέγονται οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση έχει λήξει -μεταξύ των οποίων πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας, του επισιτισμού και της εστίασης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση έληξε από τις αρχές Μαρτίου (δηλ. απασχολούνται με σύμβαση ορισμένου χρόνου), δεν δικαιούνται ούτε καν επίδομα καθώς ούτε απολύθηκαν, ούτε δήλωσαν παραίτηση (!)  Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας εξ΄ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού θα βρεθούν στην ανεργία πάνω από 25 εκ. εργαζόμενοι.

             Οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών θα ενταθούν ακόμα περισσότερο καθώς ενισχύονται από τα σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα της κυβέρνησης. Με τις αντεργατικές ΠΝΠ και την χουντικού τύπου απαγόρευση κυκλοφορίας επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στα εργατικά μας δικαιώματα, ενώ με την αποθέωση του «διευθυντικού δικαιώματος» μας μετατρέπουν σε σύγχρονους δουλοπάροικους, έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών.  Τα μέτρα αυτά, που εφαρμόζονται με πρόσχημα τον κορωνοϊό, ήρθαν για να μείνουν ώστε επιβληθεί η «νέα κανονικότητα» και το «νέο εργατικό δίκαιο» που συμπληρώνουν το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της Εργασίας. Με κυρίαρχο δόγμα το «Μένουμε Σπίτι» και τη μαύρη προπαγάνδα της «ατομικής ευθύνης» προσπαθούν να φορτώσουν την ανικανότητά τους στους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και στη νεολαία. Ταυτόχρονα, επιχειρούν έτσι να παραλύσουν κάθε προσπάθεια αντίστασης και ξεσηκωμού των εργαζομένων απέναντι στη νέα  βάρβαρη αυτή επίθεση.

Όλοι οι εργαζόμενοι, με ενότητα και αλληλεγγύη να αγωνιστούμε ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, για την υπεράσπιση της δωρεάν δημόσιας υγείας, για τις θέσεις εργασίας μας. Με συλλογικούς, αποφασιστικούς αγώνες να παλέψουμε ενάντια στον ορατό εχθρό, την νεοφιλελεύθερη ανικανότητα και την ωμή ταξική πολιτική της κυβέρνησης.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

·         Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να είναι δωρεάν για όλους, άμεσες προσλήψεις γιατρών – προσωπικού. Αύξηση κλινών ΜΕΘ. Εθνικοποίηση υπό εργατικό έλεγχο της βιομηχανίας φαρμάκων.

·         Πάρτε πίσω τις αντεργατικές ΠΝΠ. Καμία μείωση αποδοχών/ωρών εργασίας σε κανέναν  εργαζόμενο – Απαγόρευση των απολύσεων. Να ξηλώσουμε το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης.

·         Δεν θα πληρώσουμε την κρίση. Διαγραφή του Χρέους – Φορολόγηση κεφαλαίου–πλουσίων. Να βγούμε από το Ευρώ και την Ε.Ε. που είναι υπεύθυνη για την φτώχεια και την εξαθλίωση.

·         Όχι στην «ατομική ευθύνη» & την ενοχοποίηση–καταστολή της κοινωνίας. Κανένας περιορισμός στη συνδικαλιστική–πολιτική δράση. Όχι στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

·         Άμεση επαναπρόσληψη των συμβασιούχων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων- Αξιοπρεπείς συμβάσεις για όλους

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ