Νέα ΠΝΠ της κυβέρνησης ενατίον των υπαλλήλων των Δήμων

ΝΕΑ ΠΝΠ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

 

Στις 13/4 η επικίνδυνη κυβέρνηση ‘’Μένουμε Σπίτι’’ με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσίευσε, με θέμα  «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», βάζει στο στόχαστρο και τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων του δήμου.

Στο Άρθρο 29 αναφέρεται ότι: Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου διοίκησης του δημοτικού νομικού προσώπου ή επιχείρησης, του συνδέσμου δήμων ή του ιδρύματος είναι δυνατός ο καθορισμός: α) Εξαιρέσεων από την εφαρμογή πενθήμερης εργασίας … λόγω της ανάγκης αδιάλειπτης λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, β) της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας … από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο ή από την Τετάρτη έως και την Κυριακή, εφόσον τούτο επιβάλλεται για τον ίδιο ως άνω λόγο…

Οι υπάλληλοι του δήμου αντιμετωπίζουν ακόμη μια φορά την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Εδώ και χρόνια οι κάθε είδους μνημονιακοί προσπαθούν με νύχια και με δόντια να ιδιωτικοποιήσουν υπηρεσίες του δήμου, αφήνοντας τους υπαλλήλους έρμαια των απολύσεων και της χειροτέρευσης των εργασιακών τους συνθηκών. Τώρα η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία στα πλαίσια του κατεπείγοντος να εκχωρήσει αρμοδιότητες σε ιδιώτες, με απευθείας αναθέσεις. Εκτός αυτού η έκρηξη της πανδημίας βρήκε τους υπαλλήλους των δήμων σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς μέσα προστασίας και χωρίς διασφάλιση της υπερωριακής τους αμοιβής.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία έρχονται να καθιερώσουν και για τους υπαλλήλους του δήμου την απορρύθμιση του ωραρίου, την κατάργηση του 5μερου-8ωρου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας,  που επιβλήθηκαν μέσα στα χρόνια των μνημονίων στον ιδιωτικό τομέα, στρώνοντας και το δρόμο για την εφαρμογή τους εξ’ ολοκλήρου στο δημόσιο. Στην πλειοψηφία τους πλέον οι υπηρεσίες των δήμων (υπηρεσίες γραφείου) λειτουργούν με το σύστημα της εξ’ αποστάσεως εργασίας (email, τηλεφωνική επικοινωνία) ή με καθορισμένα ραντεβού. Έτσι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες αναγκάζονται να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, χωρίς την ευχέρεια που προσφέρει η προσωπική επικοινωνία υπαλλήλου-πελάτη, έχοντας να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες και αυξημένη πίεση. Με αυτόν τον τρόπο οδηγούνται στο ξεχείλωμα του ωραρίου τους και στην καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Ακόμη μια φορά λοιπόν, έγκειται στην ‘’Ατομική Ευθύνη’’ του κάθε εργαζόμενου να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης του φόρτου εργασίας. 

Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την άκρως νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ να βάλει στο γύψο τα εργατικά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Επιβάλλει το ένα αντιδραστικό μέτρο μετά το άλλο, θυμίζοντας μαύρες εποχές. Χρησιμοποιεί τη  νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα του ‘’Μένουμε Σπίτι’’ και της ‘’Ατομικής Ευθύνης’’ για να τρομοκρατήσει και να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και για να κρύψει την χρεοκοπία του καπιταλιστικού συστήματος. Την ίδια ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει, που μισθωτοί και άνεργοι μετά βίας επιβιώνουν, που επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των υπαλλήλων τους, η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ της ασυδοσίας των εργοδοτών και χαρίζει πλούσια δώρα στα τσιράκια της.

Δεν γίνεται να αφήσουμε τη διαχείριση της κρίσης –ούτε της υγειονομικής, ούτε της οικονομικής- σε αυτούς που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Η  λύση βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη μας. Να οργανώσουμε από τώρα την Αντεπίθεσή μας για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και να εγκαταστήσουμε μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων.

  • Καμία εφαρμογή των ΠΝΠ. Καμία μείωση αποδοχών/ωρών εργασίας σε κανέναν  εργαζόμενο – Απαγόρευση των απολύσεων.
  • Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να είναι δωρεάν για όλους, άμεσες & μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών. Εθνικοποίηση υπό εργατικό έλεγχο της βιομηχανίας φαρμάκων.
  • Να ξηλώσουμε το Κράτος Έκτατης Ανάγκης και να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας για όλους και ιδιαιτέρα για όλα τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας (φτωχούς, άνεργους, συνταξιούχους κλπ).
  •  Να επιταχθούν όλα τα αποθέματα που είναι αναγκαία για την επιβίωση του πληθυσμού, καθώς και οι αλυσίδες μεταφοράς και διανομής τους.
  • Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω. Να βγούμε από το Ευρώ και την Ε.Ε. που είναι υπεύθυνοι για την φτώχεια και την εξαθλίωση.
  • Να απαγορευτεί κάθε νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης που δεν σχετίζεται με την εφαρμογή των παραπάνω.

 –ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ