Αναστολή σύμβασης για εργολαβικούς εργαζόμενους στο ΑΠΘ ενώ εκπληρώνονται οι οικονομικοί όροι της σύμβασης με τους εργολάβους

ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ «ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ» ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΠΘ!

Σύμφωνα με επιστολή του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργοδότης αποφάσισε να τεθεί μέρος των «εργολαβικών» εργαζομένων (διοικητικών υπαλλήλων) του ΑΠΘ σε αναστολή σύμβασης, παρόλο που το προσωπικό αυτό εξακολουθεί να εργάζεται κανονικά! Μάλιστα με αυτή την απόφαση συμφώνησε και η διοίκηση του πανεπιστημίου αν και εκπληρώνονται πλήρως οι οικονομικοί όροι της σύμβασης με τους εργολάβους.

Η παραπάνω απόφαση του εργολάβου εργοδότη έρχεται να προστεθεί σε αυτή της εργολαβίας του εστιατορίου της Φοιτητικής Εστίας Ιωαννίνων η οποία προχώρησε σε απόλυση εργαζομένων πριν ένα μήνα. Χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις έχουν μειώσει δραματικά τη χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια και έχουν αναθέσει σε εργολάβους διοικητικό και λοιπό προσωπικό (καθαρίστριες, τεχνική υπηρεσία κλπ.) των Πανεπιστημίων, το οποίο δουλεύει με δουλικές σχέσεις εργασίας.

Οι εν λόγω εργοδότες -έχοντας και την πλήρη κάλυψη των πρυτανικών αρχών- εκμεταλλευόμενοι τις αντεργατικές ΠΝΠ της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ, προχωρούν σε απολύσεις και αναστολή συμβάσεων ενώ οι ίδιοι πληρώνονται κανονικά!

Πρέπει όλοι εργαζόμενοι, με ενότητα και αλληλεγγύη να διαμαρτυρηθούμε και να παλέψουμε ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, τωρινά και επόμενα και την υπεράσπιση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης. Δεν πρέπει να αφήσουμε κυβέρνηση και εργοδότες να πατάνε πάνω στις πλάτες μας για να «κατευνάσουν» την νέα κρίση τους.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, και μόνο αυτό πρέπει να υπερασπιζόμαστε.

Απαιτούμε:

― Να προσληφθούν όλοι οι εργολαβικοί άμεσα από το Πανεπιστήμιο, με σύμβαση αορίστου χρόνου, με τον ίδιο μισθό και τα ίδια δικαιώματα. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του Πανεπιστημίου.

― Να σώσουμε το δημόσιο-δωρεάν πανεπιστήμιο και την μόρφωση των παιδιών μας από τα μνημόνια, την κυβέρνηση και τους εργολάβους-επιχειρηματίες.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ