Έφυγε ο αγωνιστής της αριστεράς και συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης

Έφυγε ο αγωνιστής της αριστεράς και συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης

Το Σαββατο 11 Απρίλη πέθανε σε ηλικία 79 ετών, ο αγωνιστής της αριστεράς και συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης, μετά από σύντομη νοσηλεία σε νοσοκομείο. Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1941 στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Σπούδασε Θέατρο και σημειολογία στο Παρίσι με δασκάλους μεταξύ άλλων τους Δημήτρη Ροντήρη, Ρολάν και Κορνήλιου Καστοριάδη. Στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια συμμετείχε από μικρή ηλικία στο κίνημα και την αριστερά. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε επί χούντας.

Η φυλακή και τα βασανιστήρια που υπέστη από τη δικτατορία τον σημάδεψαν. Για την εμπειρία του αυτή έγραψε το βιβλίο – καταγγελία «Ανθρωποφύλακες». Το βιβλίο κατάφερε να περάσει τα κλειστά σύνορα της χώρας και εκδόθηκε στο εξωτερικό. Μέσα σε λίγες εβδομάδες άρχισε να μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και να κυκλοφορεί σε πολλές χώρες. Έφτασε και στην Ελλάδα μαζί με τον παράνομο τύπο.

«Δεν είμαι ήρωας», έλεγε ο Περικλής Κοροβέσης σε εκδήλωση με αφορμή τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία των «Ανθρωποφυλάκων». Όπως έλεγε από την πτώση της χούντας μέχρι και σήμερα, «εγώ έτυχε να το καταγράψω. Το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που μου έχει γίνει είναι ότι πολλοί που έπαθαν τα ίδια, μου είπαν ότι θα μπορούσαν να το έχουν γράψει κι εκείνοι»

Εκτός από τους ανθρωποφύλακες ο Περικλής Κοροβέσης έγραψε αρκετά βιβλία, θεατρικά έργα κ.α. Είχε συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά (Γαλέρα, Σχολιαστής, Δίφωνο) και επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Η Εποχή» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Το 1998 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, με το συνδυασμό του Λέοντα Αυδή (ΚΚΕ). Το 2007 εκλέχτηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. από τον οποίο αποχώρησε 2009. Συνέχισε να έχει πολιτικό λόγο κατακρίνοντας έντονα όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν παρών στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα με την πένα του – το τελευταίο κείμενό του στην «Εφημερίδα Των Συντακτών» δημοσιεύθηκε στις 7 Μαρτίου, υπό τον τίτλο, «Άνθρωποι χωρίς υπόσταση».

Η ΟΚΔΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους φίλους του.