Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο: Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ – ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ “ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ”

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει με αφορμή τον κορωνοϊό, πλήρη αναρχία και ασυδοσία στην αγορά, στους εργαζόμενους στα σουπερμάρκετ και στα εργασιακά δικαιώματά τους. Εμμονικά και χωρίς καμία πραγματική δικαιολογία επανέρχονται διαρκώς στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και την επέκταση ωραρίου. Έτσι ξανά με απόφαση του υπουργού (υπό)Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τα καταστήματα πρόκειται να είναι ανοιχτά από την Κυριακή 12/04 και με ωράριο 7 το πρωί με 9 το βράδυ  την μεγάλη εβδομάδα μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο!

Οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ, ήταν ήδη    καταδικασμένοι από τις μνημονιακές πολιτικές τους. Χωρίς Κλαδική ΣΣΕ από το 2012, με 544 ευρώ βασικό μισθό, σε καθεστώς μερικής απασχόλησης (δηλαδή μισής δουλειάς – μισής ζωής), χωρίς βαριά και ανθυγιεινά ένσημα, έρμαια στις απολύσεις και τα κανόνια των διάφορων «νοικοκυραίων», «κουμπάρων», «επενδυτών» (βλ. Μαρινόπουλος, Αρβανιτίδης κ.α.), σε πρακτικές «χαμογελάτε» (MyMarket), στην επέκταση της 7ήμερης εργασίας με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Μνημονιακό απωθημένο και νεοφιλελεύθερη αναλγησία είναι η επέκταση του ωραρίου στα σουπερμάρκετ και το άνοιγμα τις Κυριακές. Δεν έχει καμία σχέση με την προστασία της κοινωνίας από τον κορωνοϊό, δεν έχει καμία σχέση με την εξυπηρέτηση. Αυτό το μέτρο είναι από αυτά που σίγουρα θα μείνουν! Ήδη οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ εργάζονται με απάνθρωπους ρυθμούς, λόγω της αύξησης του όγκου εργασίας αλλά και της μείωσης του προσωπικού, λόγω αδειών ειδικού σκοπού που δικαίως πήραν κάποιοι εργαζόμενοι γονείς, παρά και ενάντια στις «παραινέσεις» των προϊσταμένων και διευθυντών. Καμιά μέριμνα δεν έχει παρθεί από κυβέρνηση και εργοδότες για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, θέτοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους και καταναλωτές, ενώ οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να ακούνε την «γκρίνια των πελατών» ως αποτέλεσμα της αντιδραστικής πολιτικής της «ατομικής ευθύνης». Η κατάσταση σε πολλούς χώρους δουλειάς είναι ανεξέλεγκτη, δεν υπάρχει   καμία προστασία για τα εργατικά δικαιώματα δεν υπάρχει καμία   απαγόρευση των υπερωριών, καμία   επιβολή της  ρήτρας διατήρησης των    εποχικών προσλήψεων, καμία   απαγόρευση στην καταχρηστική άσκηση   του διευθυντικού δικαιώματος, δεν τηρείται η  πληρωμή της πρόσθετης εργασίας με 30%  προσαύξησης την ώρα όπως πρέπει να γίνεται και στην 6η μέρα εργασίας, δεν καταβάλλεται το υποχρεωτικό ρεπό την εβδομάδα, ενώ η Κυβέρνηση κατήργησε με ΠΝΠ και την υποχρεωτική δήλωση του ωραρίου στο ΕΡΓΑΝΗ.

Κάποιες μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ ανακοίνωσαν ότι θα διανέμουν το 30% των κερδών τους στους εργαζόμενους, παίρνοντας εύσημα από την κυβέρνηση και τον Υπουργό μαύρης αγοράς Άδωνι, με επαίνους για την συναίνεση εργοδοτών και εργαζομένων και τον ηρωισμό του ιδιωτικού τομέα.

Πάμε τώρα στην αλήθεια! Αυτοί που μας κατέστρεψαν και ενισχύθηκαν με δάνεια και ζεστό κρατικό χρήμα, το παίζουν τώρα ευεργέτες. Αν θα δώσουν ένα μέρος των κερδών, αυτό δεν αντισταθμίζει τις αδήλωτες  υπερωρίες, τις  παραπάνω μέρες εργασίας κ.λπ. Οι εργοδότες όμως θα πάρουν ως αντάλλαγμα φοροαπαλλαγές και μονιμοποίηση του μέτρου της επέκτασης του ωραρίου και των εργάσιμων Κυριακών. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να αντισταθούμε, να απαλλαχτούμε από την «ατομική ευθύνη» που μας έχουν επιβάλει και να προχωρήσουμε στην συλλογική δράση. Προσεχτικά και με τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουμε την υγεία μας από τους μνημονιακούς κανίβαλους και την εξάπλωση του κορωνοϊόυνα διαμαρτυρηθούμε με οποιοδήποτε τρόπο  με ενότητα και αλληλεγγύη, σε κάθε χώρο εργασίας.

Καλούμε όλους τους συνάδελφους:

  • Να αρνούνται να αναλάβουν εργασία, αν ο εργοδότης δεν τηρεί την εργατική νομοθεσία και δεν παρέχει όλα τα μέσα προστασίας και υγιεινής.
  • Να διαμαρτυρηθούν έντονα για τις υπερωρίες. Να μην αφήσουμε να περάσει η επέκταση ωραρίου και η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Να καταργήσουμε το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης.
  • Να πραγματοποιηθούν άμεσα προσλήψεις.Καμία εφαρμογή των ΠΝΠ- Να   επιβάλλουμε  το 5ημερο 8ωρο- Να  απαγορευτούν οι απολύσεις .
  • Κανένας συνάδελφος μόνος του!  Δεν βάζουμε σε κίνδυνο τις ζωές μας και των οικείων μας. Να οργανωθούμε στην Αντεπίθεση.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο εμπόριο

Τηλ επικοινωνίας: 6943 094 545
 email: [email protected]