Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Wind-Victus: Στηρίζουμε την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την δημόσια υγεία στις 7 Απριλίου

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONEWINDVICTUS

Αρ. Απόφασης Ειρηνοδικείου: 541/2014 – Αρ. Πρωτοκόλλου: 08/2020

– 

Αθήνα, 06/04/2020

Όχι άλλα υποκριτικά χειροκροτήματα

Δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας για όλους – Στηρίζουμε την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την δημόσια υγεία στις 7 Απριλίου – Να αντισταθούμε στα νέα αντεργατικά μέτρα.

–       Δημόσιο σύστημα υγείας – μετά τα χειροκροτήματα τι;

–       Όχι στα νέα αντεργατικά μέτρα και τις απολύσεις, καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων

–       Όχι στην μετάθεση των ευθυνών του κράτους και των εργοδοτών, στις πλάτες των εργαζομένων.

–       Προστασία όλων των εργαζομένων που εξακολουθούν να εργάζονται στους φυσικούς χώρους εργασίας, σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας.

 –

Συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις γύρω από την εξάπλωση νέου κορονοϊού και τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας για τον περιορισμό της πανδημίας και των συνεπειών της, καθώς επίσης και ο ορυμαγδός των νέων μέτρων που διαρκώς ανακοινώνονται, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων μας. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο αγωνιούν για τις τρομακτικές επιπτώσεις της νέας οικονομικής κρίσης, που ξανά οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θέλουν να μας φορτώσουν – και αναζητούν τρόπους αντίστασης, για να προστατεύσουν την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

 

Δυστυχώς, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες και τα χειροκροτήματα, καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν υπήρξε μέχρι στιγμής, για την πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας η οποία αποτελεί το μόνο ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αντιθέτως, είδαμε να χαρίζονται, με προκλητικό τρόπο και με μεγάλη ευκολία, 30 εκ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, 11 εκ. ευρώ για διαφημιστικές καμπάνιες που θα έπρεπε να γίνονται δωρεάν, 11 εκ. ευρώ στους μεγαλοεργολάβους των διοδίων και να διευκολύνονται από τα λεφτόδεντρα της κυβέρνησης οι καναλάρχες, προκειμένου να μην καταβάλουν το ποσό των 21 εκ. ευρώ που τους αναλογεί συνολικά, για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Είδαμε επίσης την κερδοσκοπία των ιδιωτών της υγείας πάνω στην αγωνία του πληθυσμού. Και για να συγκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών, πέρα από τις ελεημοσύνες του «εθελοντισμού» και των «δωρεών», έχει εξαπολυθεί η τεράστια προπαγάνδα περί «ατομικής ευθύνης» και μια γενική πρόβα αντιδημοκρατικών μέτρων.

Ταυτόχρονα, με την γνωστή πλέον μέθοδο των ΠΝΠ, νομοθετούν διαρκώς νέα αντεργατικά μέτρα, με τα οποία προσπαθούν να καταργήσουν ότι έχει απομείνει από τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι απολύσεις ουσιαστικά απελευθερώθηκαν, επέβαλαν με «διευθυντικό δικαίωμα» την τηλεργασία σε συνθήκες πλήρους απορρύθμισης όπου όλα κανονίζονται μονομερώς από τους εργοδότες, καθιέρωσαν την εκ περιτροπής εργασία με μείωση του μισθού κατά 50% , την αναστολή των συμβάσεων κ.ο.κ., αφήνοντας εντελώς απροστάτευτους τους εργαζόμενους. Και ως «στήριξη» των εργαζομένων, που απειλούνται με ένα νέο κύμα φτώχειας, θέλουν να δεχτούμε το επίδομα φτωχοκομείου των 800 ευρώ.

Τα δε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που εργάζονται στους φυσικούς χώρους δουλειάς, πολύ συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκή, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους. Όλων αυτών που υποκριτικά τους λένε σήμερα «ήρωες», που κρατάνε όρθια την κοινωνία δουλεύοντας στην πρωτογενή παραγωγή, στα εργοστάσια, στις μεταφορές, στο εμπόριο, στην καθαριότητα, στα νοσοκομεία… και που χθες μας έλεγαν «μαζί τα φάγαμε» και τώρα μας ξαναλένε «όλοι πρέπει να μοιραστούμε την κρίση».

Τηλεργασία: υπερασπίζουμε τα δικαιώματά μας

Αλλά και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας από το σπίτι, τα πράγματα δεν είναι, ούτε όπως ήθελαν να τα παρουσιάζουν κατά καιρούς τα μεγαλοστελέχη και οι διοικήσεις των διαφόρων εταιριών που υιοθέτησαν τη συγκεκριμένη μορφή απασχόλησης, ούτε και όπως δυστυχώς τα φαντάζονταν και αρκετοί εργαζόμενοι συνάδελφοι, που θεώρησαν την τηλεργασία ως ευκαιρία για μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία στην καθημερινότητα τους. Άλλωστε, το Σωματείο μας έχει κατά καιρούς -και έγκαιρα- εκφράσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις απόψεις του για τις διάφορες «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια, με πιο χαρακτηριστική την εξ’ αποστάσεως εργασία και πιο συγκεκριμένα την εργασία από το σπίτι.

Μια σειρά από ουσιαστικά αλλά και πρακτικά προβλήματα, που φυσικά δεν λύνονται ούτε με διάφορα tips, ούτε με «υγιεινά προγράμματα διατροφής και αρκετή γυμναστική», όπως θέλουν να μας διαβεβαιώνουν οι διευθύνσεις προσωπικού, έχουν ήδη ανακύψει όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο. Και αυτό γιατί:

–       Είναι άλλο πράγμα, η παρουσία στον «φυσικό χώρο εργασίας» σαν σημείο αναφοράς για την πραγματική διασύνδεση των εργαζομένων – και άλλο πράγμα η αναζήτηση «σημείου εργασίας στο σπίτι», προκειμένου να καταφέρει ο εργαζόμενος, όντας απομονωμένος, να δημιουργήσει την «ψευδαίσθηση» της ουσιαστικής επικοινωνίας με τους συναδέλφους του.

–       Είναι άλλο πράγμα, ο διαχωρισμός της επαγγελματικής από την προσωπική ζωή του καθενός, σαν βασική αρχή για την διατήρηση της σωματικής και ψυχικής του υγείας – και άλλο πράγμα η καθημερινή διαπλοκή τους, με πολύ προβληματικές προεκτάσεις και στο επίπεδο της οικογενειακής γαλήνης και ηρεμίας.

–       Είναι άλλο πράγμα, η ομαδικότητα που αναπτύσσεται μεταξύ των εργαζομένων στο κοινό, φυσικό περιβάλλον εργασίας τους – και εντελώς άλλο πράγμα, ο απομονωτισμός και η καλλιέργεια του ανταγωνισμού, στις διαφορετικές και ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας από το σπίτι.

–       Είναι άλλο πράγμα η συλλογική οργάνωση των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των εργοδοτικών αυθαιρεσιών και άλλο πράγμα να βρίσκεται ο καθένας μόνος του, αντιμέτωπος με τις διάφορες πιέσεις των προϊσταμένων του.

Και φυσικά, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ήδη άρχισαν να εμφανίζονται και μεταξύ των κορυφαίων διοικητικών στελεχών των εταιριών, όψιμοι επικριτές της «εργασίας από απόσταση ως μαζική εργασιακή πρακτική», αναγνωρίζοντας ότι «οι εργασίες παίρνουν περισσότερο χρόνο να υλοποιηθούν, η επικοινωνία γίνεται πιο δύσκολη, τα όρια προσωπικού και εργασιακού χρόνου και χώρου γίνονται δυσδιάκριτα» και ότι «πρέπει να βάλουμε μεταξύ μας κανόνες π.χ. στην αποστολή email, στα τηλέφωνα, στα conference calls – σεβόμενοι τα όρια του προσωπικού/οικογενειακού χρόνου».

Συνάδελφοι,

Με πρώτη προτεραιότητα την προστασία της υγείας όλων μας, οφείλουμε ταυτόχρονα να μην επαναπαυθούμε.

 

–       Με όπλο μας την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, να ανακόψουμε τις νέες επιθέσεις στα εργασιακά μας δικαιώματα και να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας μας.

 

–       Να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να παγιωθούν τα νέα αντεργατικά μέτρα, αποκρούοντας αποτελεσματικά όχι μόνο την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και την επαπειλούμενη «πανδημία» των απολύσεων και της ανεργίας.

 

–       Κρατάμε τους ανθρώπινους ρυθμούς εργασίας και το ωράριο, δεν διαχειριζόμαστε και δεν απαντάμε σε email εκτός ωραρίου, σεβόμαστε και προστατεύουμε το δικαίωμά μας στον προσωπικό μας χρόνο και τον χρόνο που οφείλουμε να προσφέρουμε στις οικογένειες μας.

 

–       Είμαστε σε επαφή με το Σωματείο, για οποιαδήποτε πρακτική ή άλλη βοήθεια για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών και της πανδημίας, αλλά και για κάθε περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

 

– 

 

Κανείς δεν πρέπει να είναι ή να αισθάνεται μόνος του.

Με ενότητα κ αλληλεγγύη, να προστατέψουμε την υγεία και τα πλήρη δικαιώματα μας.

– 

 

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE – WIND – VICTUS