Η άποψή μας: Κορονοϊός και χρέος

Κορονοϊός και Χρέος

Απο τη στήλη “Η άποψή μας” της Εργατική Πάλης Απριλίου

 –

Η επιδημία του κορονοΐού έχει συντελέσει και επιδεινώσει την τεράστια οικονομική κρίση. Εργοστάσια και επιχειρήσεις κλείνουν, τα χρηματιστήρια κλυδωνίζονται, το ίδιο και οι αγορές ομολόγων. Η ανεργία και η εξαθλίωση πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως σίγουρα θα μειωθεί σημαντικά, ενώ σε κάποιες χώρες, όπως και στη δική μας, θα μειωθεί δραματικά. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια τη μείωση του ΑΕΠ και τη δραματική μείωση των μισθών, συντάξεων και γενικά του εισοδήματος των εργατικών και λαϊκών μαζών. Δεν αποκλείεται αυτή η μείωση να είναι μεγαλύτερη από αυτή που βίωσε ο ελληνικός λαός με τα μνημόνια και τις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ).

…το χρέος αυξάνει

Το δημόσιο χρέος που έφτασε στο τέλος του 2019 τα 356 δισ. ευρώ (περίπου 190% του ΑΕΠ), έχει ουσιαστικά μετατρέψει τη χώρα σε αποικία χρέους με επικυρίαρχους τους δανειστές/τοκογλύφους και κυρίως την ΕΕ. Είναι βέβαιο ότι η τεράστια οικονομική κρίση και η πολιτική των νεοφιλελεύθερων της ΝΔ, θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος και κυρίως το χρέος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Για την εξυπηρέτηση (όχι αποπληρωμή) αυτού του χρέους από το 2010, δηλαδή τα τελευταία 10 χρόνια, ο ελληνικός λαός πλήρωσε (χωρίς να έχει την παραμικρή ευθύνη) για χρεολύσια 265,6 δισ. και για τόκους άλλα 83,8 δισ. ευρώ. Σύνολο 349,4 δισ., και πρέπει να πληρωθούν, όπως γράψαμε παραπάνω, άλλα τόσα ( 356 δισ.)! Σε μεγάλο βαθμό αυτό το χρέος (356+349,4 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε από συνεχή νέο δανεισμό (ακόμη και όταν χρεοκόπησε ο ελληνικός καπιταλισμός) προκειμένου να διατηρηθεί η φερεγγυότητα των αστικών/μνημονικών κυβερνήσεων απέναντι στους δανειστές/τοκογλύφους της ΕΕ και μερικούς μεγαλοκαπιταλιστές κυρίως τραπεζίτες. Τα τελευταία τρία χρόνια με το μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι τόκοι πληρώνονται από το 3,5% πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού (όχι πλεόνασμα όπως λανθασμένα και σκόπιμα το λένε), με την αιτιολογία της μη αύξησης του χρέους, που, ωστόσο, είναι το ίδιο και χειρότερο από τον δανεισμό γιατί κόβονται χρήματα από τα συστήματα υγείας, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης και γενικά από την οικονομία.

Η άθλια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ένα μαξιλάρι 34 δισ. ευρώ –για τα οποία θριαμβολογεί– σαν εγγύηση όμως για την εξυπηρέτηση του χρέους. Καμιά κυβέρνηση, σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το ποσό, χωρίς την άδεια των δανειστών/τοκογλύφων, αν πρώτα δεν ικανοποιηθούν τα συμφέροντα αυτών που κατέχουν το χρέος. Αυτή η αδιανόητη κατάσταση, από την μια μεριά, δείχνει ότι όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν μεταβάλει την χώρα σε αποικία χρέους, από την άλλη, έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα για δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις και μειώνοντας διαρκώς τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και οι άλλες μνημονιακές δυνάμεις του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, δεν μπορούν να λάβουν ανεξάρτητες αποφάσεις, γιατί δεν θέλουν και δεν μπορούν να έρθουν ολική ρήξη με τα δεσμά της ΕΕ και τον ζουρλομανδύα του Ευρώ. Ακόμη και τώρα, που η πανδημία επιδείνωσε την κρίση του συστήματος τους, που ο κίνδυνος καταστροφής του βιοτικού επιπέδου, τεράστιας ανεργίας, εξαθλίωσης και πείνας των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας αρχίζει να πραγματοποιείται, εξακολουθούν να πειθαρχούν στις εντολές και στις δουλείες της ΕΕ και των δανειστών/τοκογλύφων.

Έρχεται οικονομική καταστροφή

Ο κορονοϊός χτύπησε μια οικονομία που ήταν ήδη εξουθενωμένη και που ποτέ δεν βγήκε από την χρεοκοπία που την είχαν οδηγήσει οι αστικές δυνάμεις. Όλα όσα έλεγαν την προηγούμενη περίοδο περί εξόδου από την κρίση, περί εξόδου από τα μνημόνια, περί ανάκαμψης ήταν απλά ψέματα. Αντίθετα η οικονομία αδυνάτιζε διαρκώς, όπως και αυτή της ΕΕ. Ο κορονοϊός ήταν απλά ο καταλύτης για το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, της αποκάλυψης των ασθενειών του καπιταλιστικού συστήματος.

Τραγική απόδειξη όλων αυτών των ψεμάτων, είναι ότι οι συνάνθρωποι μας πεθαίνουν αβοήθητοι, γιατί τα συστήματα υγείας, όλα αυτά χρόνια, έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές και έτσι έχουν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό (γιατρούς νοσηλευτές κ.λπ.), σε ιατροφαρμακευτικά υλικά αναγκαία για την καταπολέμηση του ιού. Ακόμη, οι ελλείψεις σε αναγκαία και στοιχειώδη υλικά (μάσκες, γάντια, κ.λπ.) και ακόμη χειρότερα το γεγονός ότι πεθαίνουν άνθρωποι λόγω έλλειψης αναπνευστήρων ή ΜΕΘ είναι εξοργιστικές όσο και αποκαλυπτικές για το πόσο ανίκανοι και δέσμιοι των νεοφιλελεύθερων δογμάτων τους είναι οι «άριστοι» της κυβέρνησης της ΝΔ.

Παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλο που τα θύματα αυξάνουν και τα χειρότερα είναι μπροστά μας σε επίπεδο δημόσιας υγείας και οικονομικής καταστροφής, τα μέτρα που παίρνει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση είναι προς όφελος του κεφαλαίου και κατά των εργαζομένων. Η πανδημία του κορονοϊού δεν αντιμετωπίζεται με χουντικού τύπου «απαγόρευση κυκλοφορίας», ούτε η αντιμετώπιση της οικονομικής καταστροφής των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με ψίχουλα των 800 ευρώ.

Χρειάζεται άμεσα να γίνει παύση πληρωμών αυτού χρέους, για να εξοικονομηθούν χρήματα για τις ανάγκες της δημόσιας υγείας, για να σωθούν οι θέσεις εργασίας, για να γίνουν δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις και να γίνουν προσλήψεις. Όλα τ’ άλλα είναι εμπαιγμός, είναι μια προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι εργαζόμενοι για τα αποτελέσματα της ολέθριας πολιτικής τους, για να κερδίσουν χρόνο και να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό για ακόμη μια φορά.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης χρειάζεται ένα πρόγραμμα σωτηρίας με ριζικά μέτρα που να αρχίζουν από τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, την απαγόρευση των απολύσεων, την εθνικοποίηση της βιομηχανίας φαρμάκων και όλων των τομέων-κλειδιά της οικονομίας και να αντιμετωπίζει αποφασιστικά το πολιτικό πρόβλημα.

Πρέπει να είμαστε όλοι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Έτοιμοι για δράση για να ανατρέψουμε την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλους τους μνημονιακούς. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στο οποίο οφείλονται όλα τα δεινά των εργαζομένων. Και στην θέση όλων αυτών των υπηρετών του κεφαλαίου, της ΕΕ και των δανειστών/τοκογλύφων να εγκαταστήσουμε μια δική μας κυβέρνηση, μια κυβέρνηση των εργαζομένων που θα εφαρμόσει άμεσα ένα τέτοιο πρόγραμμα σωτηρίας του ελληνικού λαού.