Ανταπόκριση από τις κινητοποιήσεις για την Υγεία στις 7/4

7/4 – Ανταπόκριση από τις κινητοποιήσεις για την Υγεία

Την Τρίτη 7/4, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις γιατρών, προσωπικού των νοσοκομείων, εργαζομένων και νεολαίας σε δεκάδες χιλιάδες νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, ενάντια στην τρομακτική υποβάθμιση των συστημάτων υγείας από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές όλα αυτά τα χρόνια, που έχουν καταστήσει την εξάπλωση του κορονοϊού θανατηφόρα απειλή.

Σε κάποιες χώρες, οι κινητοποιήσεις χτυπήθηκαν από την αστυνομία. Στο Πακιστάν, συνελήφθησαν πάνω από 100 γιατροί που συμμετείχαν. Όλες οι κυβερνήσεις φοβούνται αυτές τις κινητοποιήσεις, γιατί σπάνε την «κανονικότητα» και αναδεικνύουν τις ευθύνες τους για την καταστροφή που συντελείται. Όταν κινητοποιούνται, οι «ήρωες με τις λευκές και πράσινες στολές» αντιμετωπίζονται σαν «τρομοκράτες», συλλαμβάνονται, διώκονται.

Στον «Ευαγγελισμό», αστυνομικοί της ΔΙΑΣ πήγαν να εκφοβίσουν και να συλλάβουν γιατρούς, αποχώρησαν όμως μετά από διαμαρτυρίες. Σε διάφορες πόλεις καθώς και σε περιοχές της Αθήνας, η αστυνομία έκοψε πρόστιμα σε αγωνιστές που συμμετείχαν. Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να μας πείσει πως νοιάζεται για τη δημόσια υγεία, ενώ δεν κάνει ούτε τα στοιχειώδη για την ενίσχυσή της. Στον «Ευαγγελισμό», οι αστυνομικοί δεν τηρούσαν ούτε βασικά μέτρα υγειονομικής προστασίας (χωρίς γάντια και μάσκες, έσπρωχναν αγωνιστές, ήταν πολύ κοντά στους συγκεντρωμένους κ.ά.).

Η κινητοποίηση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας συγκέντρωσε περίπου 80 εργαζόμενους και αγωνιστές από αριστερές δυνάμεις. Η ΟΚΔΕ συμμετείχε με πανό. Γιατροί συνδικαλιστές κατήγγειλαν την αστυνομική αυθαιρεσία και τις τρομακτικές ελλείψεις των νοσοκομείων, απαιτώντας αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η απουσία των μεγάλων ΜΜΕ ήταν σχεδόν πλήρης, ενώ γνωστό κανάλι που βρισκόταν εκεί ξεκίνησε το ρεπορτάζ όταν… έληξε η κινητοποίηση!

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στα νοσοκομεία της ΘεσσαλονίκηςΗ Αντεπίθεση των Εργαζόμενων στην Υγεία συμμετείχε στο  «Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ» αλλά και στο «Γ.Ν. Ιπποκράτειο», που ήταν το επίκεντρο μετά από απόφαση της ΕΝΙΘ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης). Στο δεύτερο, εκτός από εργαζόμενους και συνδικαλιστικές παρατάξεις στην υγεία, συμμετείχαν με αντιπροσώπους και δημοτικές κινήσεις, όπως η «Εργατική Αντεπίθεση στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης» καθώς και εργαζόμενοι στον χώρο της Παιδείας. Tα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν ότι απαιτούμε: Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, λοιπών υγειονομικών. Πλήρης επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, ΜΕΘ, εξοπλισμού και προσωπικού του ιδιωτικού τομέα. Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

Συνεχίζουμε τον αγώνα! Ήταν μια πρώτη κίνηση, που έχει πολύ δρόμο για να δυναμώσει, με την οργάνωση και συμμετοχή των γιατρών και του προσωπικού των νοσοκομείων, με την αυτοοργάνωση όλων των εργαζόμενων και νέων. Με την απαιτούμενη προσοχή και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, διεκδικούμε αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία και για τη διαχείριση της κατάστασης, καμία δίωξη σε γιατρούς και αγωνιστές! Ενάντια στη χουντική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που θέλει τις ελευθερίες μας «στον γύψο»!

 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ