Κυβέρνηση-ελεύθερη αγορά: Ανίκανοι & επικίνδυνοι. Παίρνουμε τη μάχη για τη ζωή στα χέρια μας

Κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ελεύθερη Αγορά»:

ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Ο ελληνικός καπιταλισμός, μέσα στη δίνη μια τεράστιας διεθνούς οικονομικής κρίσης, για 2η φορά σε 10 χρόνια μπαίνει σε νέα, πολύ πιο βαθιά ύφεση. Η πανδημία του κορονοϊού αποκάλυψε την πραγματική κατάσταση. Τα παραμύθια –τύπου “success story”– περί ζημιάς στην οικονομία «σημαντικής, αλλά παροδικής», δεν πείθουν κανέναν. Τραγική απόδειξη είναι ότι συνάνθρωποί μας πεθαίνουν αβοήθητοι, αφού για χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας έχει υποστεί τεράστιες περικοπές με αποτέλεσμα τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, ιατροφαρμακευτικά υλικά, τεστ, ΜΕΘ, ακόμη και στοιχειώδη υλικά ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, κ.λπ.).

Παρ’ όλα αυτά, τα μέτρα που παίρνει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση είναι ακραία ταξικά, μια σκανδαλώδης ενίσχυση των επιχειρηματιών και πλουσίων. Με τις απανωτές ΠΝΠ βάζει στο «γύψο» κάθε έννοια εργατικού δικαίου. Πιο συγκεκριμένα: α) Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας αντιμετωπίζονται σαν άνεργοι σε ειδικό καθεστώς. Το επίδομα των 800 ευρώ είναι επίδομα πτωχοκομείου. β) Δεν υπάρχει καμία «προστασία από τις απολύσεις», αυτή ισχύει μόνο για 1 μήνα. Δεν ακυρώνονται οι απολύσεις που έχουν γίνει ως 20/3, αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες εργαζόμενους. γ) Η καταβολή του δώρου Πάσχα χαρίζεται στους εργοδότες ως τις 30/6. δ) Αποθεώνεται το «διευθυντικό δικαίωμα» και ο δεσποτισμός των εργοδοτών (αναβολή υποβολής δηλώσεων ωραρίου και προσωπικού, αναστολή συμβάσεων, λειτουργία με «προσωπικό ασφαλείας», εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθών 50%, επιστράτευση απεργών, τηλεργασία, κ.ά.). Την ίδια στιγμή χαρίζει δισεκατομμύρια σε κεφάλαιο και πλούσιους. Είναι μόνο η αρχή ακόμα πιο σκληρών μέτρων, όσο η κρίση αγριεύει. Και ενώ η οργή των λαών μεγαλώνει για τη δολοφονική έλλειψη συνεργασίας και βοήθειας στο εσωτερικό της ΕΕ, που νοιάζεται μόνο να ταΐσει ξανά τις τράπεζες και πολυεθνικές, να επιβάλλει «κορονομνημόνια», η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξυπηρετεί δουλικά το χρέος στους δανειστές/τοκογλύφους!

Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία. Χωρίς λειτουργικό Σύστημα Υγείας, χωρίς να υποχρεώνει τους εργοδότες να τηρούν στους χώρους εργασίας πραγματικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, κατέστησε την καραντίνα αντικειμενικά υποχρεωτική, αφού όλοι φοβούνται ότι θα πεθάνουν αβοήθητοι. Αυτή η αυτοπροστασία δεν έχει καμία σχέση με την χουντικού τύπου απαγόρευση της κυκλοφορίας και των συναθροίσεων, που κυρίως χτυπάει τη συνδικαλιστική–πολιτική δράση και τους αγώνες. Πρόκειται για ακραία αντιδημοκρατική αναδίπλωση. Το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη είναι ένα κράτος «Έκτακτης Ανάγκης» (δικαστήρια, αστυνομία, εισπρακτικοί μηχανισμοί και στρατός) που επιβάλει μνημόνια, το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης των Εργαζομένων και των φτωχών. Με αιχμή του δόρατος την μαύρη προπαγάνδα της «ατομικής ευθύνης», μια εκστρατεία ενοχοποίησης των εργαζόμενων και φτωχών, ένα νέο «μαζί τα φάγαμε», που αθωώνει τους πραγματικούς ενόχους, απαγορεύει στους εργαζόμενους να αντιστέκονται, καταδικάζει την πλειοψηφία της κοινωνίας, αν δεν πεθάνει, να ζήσει με ελεημοσύνες των 400 ευρώ.

Εργαζόμενοι, νεολαία, φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουμε όντως έναν πόλεμο. Ο εχθρός όμως δεν είναι «αόρατος». Είναι ταξικός, όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, για την αναγκαιότητα εθνικής ομοψυχίας οι μνημονιακοί κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και ΜΜΕ. Καθημερινά, με στερήσεις, με ελλείψεις, με κίνδυνο ακόμη και των ζωών μας, κρατάμε την κοινωνία όρθια, συνεχίζουμε την παραγωγή, λειτουργούμε τα διαλυμένα νοσοκομεία, κάνουμε την αποκομιδή σκουπιδιών και την καθαριότητα, λειτουργούμε τα ΜΜΜ, το εμπόριο, την ώρα που εργοδότες, τραπεζίτες, υπουργοί, καπιταλιστές και πλούσιοι, ασφαλείς στα γραφεία και τις βίλες τους μας καταδικάζουν στην αρρώστια, την φτώχεια και την εξαθλίωση. Ο πόλεμος αυτός δεν γνωρίζει διαλείμματα. Η μάχη για την επιβίωση από τον κορονοϊό δεν είναι ξεχωριστή από την μάχη για να μη μας φορτώσουν και αυτή την κρίση. Πρέπει να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα, ώστε να παλέψουμε για την ανατροπή της κυβέρνησης που υπηρετεί τους πλούσιους, τους τοκογλύφους δανειστές–ιμπεριαλιστές και να επιβάλλουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα σωτηρίας.

 –

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Μαζικές προσλήψεις γιατρών–προσωπικού & δημιουργία ΜΕΘ. Δωρεάν τεστ & μέσα προστασίας για όλους. Επίταξη της ιδιωτικής υγείας. Φροντίδα για πρόσφυγες και άστεγους.

Πάρτε πίσω τις αντεργατικές ΠΝΠ. Αναδρομική απαγόρευση απολύσεων. Κανένας στη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας.

Δεν θα πληρώσουμε την κρίση. Διαγραφή του Χρέους – Φορολόγηση κεφαλαίου–πλουσίων. Πλαφόν στις τιμές βασικών προϊόντων. Εθνικοποίηση–εργατικός έλεγχος σε τρόφιμα, φάρμακα, ζωτικά υλικά.

Όχι στην «ατομική ευθύνη» & την ενοχοποίηση–καταστολή της κοινωνίας. Κανένας περιορισμός στη συνδικαλιστική–πολιτική δράση. Όχι στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ