Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Παν/μίου Ιωαννίνων: Το φιάσκο και ο παραλογισμός της κυβέρνησης συνεχίζεται. Όχι στην εκκένωση των εστιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ως Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μένουμε σταθεροί στην απόφαση μας να παραμείνουμε στα δωμάτια μας, ενάντια στην εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης για εκκένωση των εστιών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να μην πεταχτεί κανένας φοιτητής στο δρόμο, για να μην εκτεθούμε ούτε οι ίδιοι, αλλά ούτε και οι οικογένειές μας στον κίνδυνο του κορονοϊού. Όπως κερδίσαμε να συνεχιστεί η λειτουργία της λέσχης μέχρι και τις 11 Απρίλη, παρά την Κοινή Υπουργική Απόφαση(ΚΥΑ), έτσι διεκδικούμε θέρμανση και ζεστό νερό, συχνές απολυμάνσεις σε κοινόχρηστους χώρους, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς στις εστίες. Καλούμε κάθε σύλλογο, σωματείο, εργατική οργάνωση, να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα των εστιακών φοιτητών πανελλαδικά.

 

Το φιάσκο και ο παραλογισμός της κυβέρνησης συνεχίζεται.

Παρά την αδικαιολόγητη απόφαση της κυβέρνησης στις 23/3 για αναστολή της λειτουργίας των εστιών,  δεν υπήρξε εξ’ αρχής η παραμικρή μέριμνα για τους εστιακούς φοιτητές που δουλεύουν, είναι από το εξωτερικό, έχουν γονείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορούν να μείνουν κάπου αλλού. Ακόμα και τα ημίμετρα που ανακοίνωσαν καθυστερημένα (αφορούν ένα πολύ μικρό ποσοστό φοιτητών) για την υπενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία και την δωρεάν μετακίνηση των εστιακών φοιτητών, παρά την λήξη της προθεσμίας  για την εκκένωση των εστιών (25/3), δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα αφήνοντας τους φοιτητές στο αέρα. Ακόμα και όσοι ήθελαν να μετακινηθούν, παραμένουν αποκλεισμένοι στην εστία, εφόσον δεν υπάρχουν δρομολόγια για τους περισσότερους προορισμούς. Το φιάσκο γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο με τις ανακοινώσεις  του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ  Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος – Ο.Ε.Ν.Γ.Ε, όπου υποστηρίζουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης για την εκκένωση των εστιών, από επιστημονική άποψη, είναι παράλογη και επικίνδυνη.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία μας.

Τα παράλογα μέτρα της κυβέρνησης ΝΔ δεν περιορίζονται μόνο στην εκκένωση των εστιών. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της διασποράς του ιού στην χώρα μας, ενώ ανακοινώθηκαν προσλήψεις στα νοσοκομεία και επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας, δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα ακόμα, οδηγώντας την λειτουργία των νοσοκομείων και τις αντοχές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε οριακή κατάσταση. Πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές μέχρι σήμερα λόγω έλλειψης προσωπικού, στοιχίζοντας καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Έχουν αναγγείλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας, επιβάλλοντας δυσβάσταχτα πρόστιμα στους «παραβάτες», αντί να πραγματοποιηθούν μαζικοί έλεγχοι (τεστ), για το ποιος είναι φορέας, που είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό μέτρο και όπου εφαρμόστηκε περιορίστηκε η εξάπλωση του ιού δραστικά (βλ. Κούβα, Κορέα, κ.α.). Αυτό που διακαώς προσπαθούν, είναι να καθυστερήσουν την διασπορά, για να μην αναγκαστούν να ενισχύσουν ουσιαστικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που έχει γονατίσει, ειδικά την τελευταία δεκαετία με την εφαρμογή των βάρβαρων μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Παράλληλα εξαπολύουν σφοδρότατες επιθέσεις απέναντι σε εργαζόμενους και φτωχά λαϊκά στρώματα, που χτυπούν τον πυρήνα των εργατικών δικαιωμάτων. Από την μία, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αναστέλλουν τις Συμβάσεις εργασίας και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών προς τους εργαζόμενους, ενισχύουν το διευθυντικό δικαίωμα και χαρίζουν χρήμα σε ελίτ και πλουσίους. Από την άλλη, δεν παίρνουν κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση των συνθηκών φτώχειας και ανέχειας, ακόμη και ελλιπούς διατροφής που βιώνει η πλειοψηφία των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, με αφορμή και πρόσχημα την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Κορονοϊού παίρνουν μέτρα κάθε είδους για την κατάργηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων με αποκορύφωμα την χουντικού τύπου κατάργηση της κυκλοφορίας.

 

Δεν θα υποχωρήσουμε στους εκβιασμούς της Κυβέρνησης. Οι εστιακοί φοιτητές δείχνουν τον δρόμο!

Κυβέρνηση και υπουργείο αντί να ακυρώσουν το μέτρο, απειλούν, πρώτον, τους εστιακούς φοιτητές με διακοπή ρεύματος, νερού και καταστολή, εάν δεν φύγουν από τα δωμάτια τους, και δεύτερον τους πρυτάνεις των ΑΕΙ με ποινικές διώξεις, επειδή δεν έχουν προβεί ακόμη στην προβλεπόμενη εκκένωση των εστιών!

Από την πρώτη μέρα της ΚΥΑ, φοιτητικοί σύλλογοι από όλη της Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Σε Ιωάννινα, Πάτρα, Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Άρτα κ.α. τα αντανακλαστικά των Φ.Σ. ήταν άμεσα και ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν μπροστά στους εκβιασμούς της κυβέρνησης. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας για δωρεάν σίτιση, στέγαση, σπουδές για όλους! Δεν θα επιτρέψουμε την κατάργησή τους μπροστά στην τρομοϋστερία του «αόρατου εχθρού» και των «μένουμε σπίτι». Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, απέναντι σε αυτούς που θέλουν να τις διαλύσουν.

Καλούμε όλους τους εστιακούς φοιτητές, πανελλαδικά, να συνεχίσουν τον αγώνα, με κάθε δυνατό μέσο, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και της υγείας μας. Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε Σύλλογο Εστιακών και κάθε εστιακό ξεχωριστά να συντονιστούμε όλοι μαζί στην πράξη, για την υπεράσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας και των ελευθεριών μας, τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο της Κυβέρνησης, των «μένουμε σπίτι» και των μνημονίων. Κανένας εστιακός φοιτητής δεν είναι μόνος του – Ενότητα στους αγώνες μας!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Ούτε σκέψη για εκκένωση των εστιών – Σίτιση, θέρμανση και ζεστό νερό για όλους τους φοιτητές

 

  • Να πάψουν οι εκβιασμοί της κυβέρνησης – Άμεση χρηματοδότηση των αναγκών μας.

 

  • Δωρεάν παροχή όλων των μέσων πρόληψης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) στις οικονομικά ασθενείς ομάδες. Δωρεάν εξέταση, για τον ιό COVID-19, όλων των εστιακών.

 

  • Άμεση και σημαντική ενίσχυση του συστήματος υγείας. Άμεση ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με αύξηση του μόνιμου προσωπικού όλων των υγειονομικών υπηρεσιών.

 

  • Επίταξη-Εθνικοποίηση όλων των ιδιωτικών δομών υγείας και ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

 

  • Εξασφάλιση των όρων διαβίωσης για όλο τον πληθυσμό (Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και την αντιμετώπιση της κατάστασης, απαγόρευση απολύσεων, διαγραφή χρεών για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα)

 

 –

Στοιχεία Επικοινωνίας:

 

Για κάθε Φ. Σύλλογο/Σωματείο/μεμονωμένο εστιακό, που θέλει να επικοινωνήσει με τον ΣΕΦΠΙ:

 

  • Τηλέφωνο: 6976711738
  • e-mail: sefpi_ioannina@hotmail.com