Όχι άλλο στον εμπαιγμό του Υπουργείου

ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ!

Η καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών Ιανουαρίου-Μαρτίου, τα ρεπό που ακόμα δεν δίνονται, οι αυξήσεις του Φεβρουαρίου που δεν έχουν δοθεί (παρά σε ελάχιστους), οι 2000 προσλήψεις για το 2009 που μένουν στα χαρτιά, δείχνουν πως μετά από 1 χρόνο σημαντικών κινητοποιήσεων το υπουργείο συνεχίζει να μας κοροϊδεύει!

Εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, κυβέρνηση και υπουργείο προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης σε εργαζόμενους και ασθενείς. Προωθώντας την ιδιωτικοποίηση της υγείας, το κόψιμο των δαπανών, την περικοπή μισθών και συντάξεων και συνολικά την κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικού αγαθού όπως υγεία, ασφάλιση, παιδεία…

Η εικόνα από όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι αποκαλυπτική της αποστροφής του κράτους προς το δημόσιο και δωρεάν ΕΣΥ. Μεγάλες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό (γάζες, βαμβάκι, σύριγγες…), τεράστια χρέη νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τεράστιες αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία και στα επείγοντα, πελατειακές σχέσεις μεγαλογιατρών-φακελάκηδων που έχουν ουσιαστικά ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ, είσοδος εργολάβων για κατηγορίες εργαζομένων που αρμέγουν το δημόσιο και πληρώνουν ψίχουλα…

Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ …

Το Δεκέμβρη, μετά το κίνημα των συνελεύσεων και των απεργιών του φθινοπώρου, το υπουργείο αναγκάζεται να υπογράψει κλαδική σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ (σε πολύ χαμηλότερη βέβαια βάση από τα πλαίσια των γενικών συνελεύσεων.) Η σύμβαση προέβλεπε: Συνολικές αυξήσεις αποδοχών, μείωση του χρόνου εργασίας με την κατοχύρωση του 7ωρου-5θημερου-35ωρου και περιορισμός των εφημεριών σε 7 το μήνα από τον Ιούλιο του 2009, προσλήψεις 2000 γιατρών σε οργανικές θέσεις μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2009 και 2500 γιατρών το 2010, αφορολόγητο για των άνω των 4 και 6 εφημεριών για τους ειδικευμένους και τους ειδικευόμενους γιατρούς αντίστοιχα και ρεπό μετά από 24ωρη εφημερία. Το Φλεβάρη το υπουργείο προχωρά στο σφάξιμο της κλαδικής σύμβασης με την επαίσχυντη συναίνεση της γραφειοκρατίας της ΟΕΝΓΕ των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ! Στο νόμο Αβραμόπουλου μειώνεται το ύψος των αυξήσεων, φορολογείται το σύνολο των εφημεριών ενώ όσο αναφορά τις προσλήψεις αναφέρονται μόνο οι 2000 για το 2009 και όχι οι άλλες 2500 για το 2010).

Η κατάσταση στο χώρο της υγείας, για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, μετά τους δυναμικούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου (απεργίες φθινοπώρου, Φεβρουαρίου) παραμένει η ίδια ή και χειρότερη!! Οι εφημερίες μένουν απλήρωτες σε πολλά νοσοκομεία, το ρεπό μετά από 24ωρη εφημερία παραμένει όνειρο καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό. Η έννοια του 8ώρου επίσης δεν υπάρχει, αφού οι όσοι ασθενείς και αν έρθουν, θα πρέπει να δεχτούν τις υπηρεσίες από τους ίδιους λιγοστούς ειδικευόμενους, ακόμα και αν αυτοί σχολάσουν 4, 5 ή και 6 το απόγευμα.

Οι πενιχρές αυξήσεις που πέτυχε το κίνημα με την κλαδική σύμβαση του Δεκέμβρη (οι οποίες αργότερα με πρόφαση την οικονομική κρίση, κουτσουρεύτηκαν ακόμα περισσότερο στο νόμο Αβραμόπουλου το Φλεβάρη) ακόμα δεν έχουν δοθεί στα περισσότερα νοσοκομεία! Και σύμφωνα με την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, για μηδενικές αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους το 2009 είναι αμφίβολο αν τελικά δοθούν! Αλλά και στους ειδικούς επιβάλλεται πραγματική μείωση μισθών με τις μηδενικές αυξήσεις (άρα μείωση στο ύψος του πληθωρισμού) και τη μετατροπή μέρος των εφημεριών από ενεργές και μικτές σε «εφημερία σε ετοιμότητα», με μείωση αποδοχών και αύξηση του φόρτου εργασίας.

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ

Ειδικά για τους ειδικευόμενους, που αποτελούν χωρίς υπερβολή τους σύγχρονους δούλους του συστήματος τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Εργασία 80 ώρες και βάλε τη βδομάδα, με τον χαμηλότερο μισθό πτυχιούχου ανώτατης εκπαίδευσης (λιγότερο από 5 ευρώ την ώρα!), εργάζονται υπερωριακά και νυσταγμένοι 7,8,9,η και 10 εφημερίες το μήνα.

Βρισκόμενοι στο χαμηλότερο σκαλί της ιεραρχίας εκτελούν σαν χαμάληδες όλες τις προσταγές διευθυντών και επιμελητών. Φακελάκηδες του ΕΣΥ που έχουν μετατρέψει το νοσοκομείο σε ιδιωτικό ιατρείο, κάνουν εισαγωγή τους δικούς τους ασθενείς και στη συνέχεια τους φορτώνουν στους ειδικευόμενους (ακόμα και μετά το σχόλασμα των τελευταίων!). Όσο για την εκπαίδευσή τους, αυτό αποτελεί ανέκδοτο, αφού μαθήματα σε συγκεκριμένες ώρες και με συγκεκριμένο θέμα σπάνια οργανώνονται και η εκπαίδευση περιορίζεται στην αντιμετώπιση περιστατικών. (Μάλιστα διευθυντές χρησιμοποιούν υποκριτικά την εκπαίδευση ως πρόφαση για να μην δώσουν τα ρεπό γιατί θα χαθεί έτσι η συνέχεια της παρακολούθηση των περιστατικών!!)

Η δουλειά των ειδικευόμενων όμως δε σταματάει στο ιατρικό έργο! Είναι ίδιοι που κάνουν απλήρωτα την ιατρική έρευνα για λογαριασμό των μεγαλογιατρών και των εταιρειών. Ως αντάλλαγμα μπορούν να προσθέτουν το όνομά τους στην παρουσίαση μιας εργασίας σε συνέδριο ή σε μία δημοσίευση σε έγκριτο ιατρικό περιοδικό και να συλλέξουν έτσι πιστωτικές μονάδες. Επιπλέον στις πανεπιστημιακές κλινικές αναλαμβάνουν και το διδακτικό έργο αφού ο μεγαλοκαθηγητής συχνά απουσιάζει. Τέλος μετά από μια εξοντωτική εβδομάδα υποχρεώνονται να τρέχουν σε διάφορα συνέδρια και να αγοράζουν πιστωτικές μονάδες (4 μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης = 20 ευρώ περίπου!), απαραίτητος όρος πλέον για μελλοντική πρόσληψη στο ΕΣΥ.

ΑΜΙΣΘΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Οι πρώτοι άμισθοι ειδικευόμενοι είναι γεγονός, με το νόμο 3730/2008 (μία ξεκάρφωτη παράγραφος στο νέο νόμο για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από ανήλικους!!) που προβλέπει 6μηνη άμισθη ειδικότητα για τη συμπλήρωση του γενικού ή του ειδικού μέρους της ειδικότητας και το μοναδικό τους κέρδος είναι το ότι γλιτώνουν την ίδια την αναμονή. Έτσι το ΕΣΥ βρίσκει τρόπο να καλύπτει τις τρύπες χωρίς να χρειάζεται ουσιαστικά να κάνει προσλήψεις και να αποσυμφορεί με αυτό το στρεβλό τρόπο τις αναμονές.

Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων θεωρεί ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένας αγώνας διαρκείας που θα απαντά στα άμεσα προβλήματα των εργαζομένων. Είναι ξεκάθαρο ότι το υπουργείο μας κοροϊδεύει και δεν πρόκειται να δώσει ούτε τα πενιχρά που ψηφίστηκαν στη βουλή το Φλεβάρη. Μόνο με τη δική μας συνεχή πίεση, μέσα από κινητοποιήσεις θα διεκδικήσουμε και θα πάρουμε τις αυξήσεις, την πληρωμή των εφημεριών, τα ρεπό, τις προσλήψεις.

Να οργανώσουμε τώρα συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο, να πάρουμε αποφάσεις για απεργίες και επισχέσεις εργασίας. Όπου δεν μπορούν να γίνουν συνελεύσεις να οργανώσουμε μαζέματα όσων θέλουν να κινητοποιηθούν, να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας για την επίθεση που δεχόμαστε.

Διεκδικούμε ένα ΕΣΥ πραγματικά δημόσιο και δωρεάν. Θεωρούμε ότι ένα δημόσιο και δωρεά ΕΣΥ προσανατολισμένο στις ανάγκες της κοινωνίας και του απλού ανθρώπου είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την αξιοπρεπή επαγγελματική αποκατάσταση των γιατρών και για ανθρώπινα εργασιακά δικαιώματα.

Διεκδικούμε αυξήσεις αποδοχών-μείωση ωρών εργασίας-προσλήψεις χιλιάδων νέων γιατρών στο ΕΣΥ ως αιτήματα ενιαία και ταυτόχρονα. Τα αιτήματα του ωραρίου, της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και των προσλήψεων δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για να διαπραγματευόμαστε αυξήσεις-ψίχουλα. Τα αιτήματα του ωραρίου (48ωρο) τα διεκδικούμε χωρίς καμιά υποβάθμιση εργασιακών σχέσεων και συνθηκών (επικουρικός γιατρός, κυκλικό ωράριο, μείωση σύνθεσης εφημεριών).

Σ΄ αυτήν την δύσκολη εποχή είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε οι ενωτικοί αγώνες όλων των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να μη φορτώσουν οι καπιταλιστές και η κυβέρνησης την κρίση σε εμάς. Να ενώσουμε την έκρηξη της νεολαίας του Δεκέμβρη, τα αγροτικά μπλόκα, την εργατική αγανάκτηση και το κίνημα αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και ενάντια στις εργολαβίες, σε κοινό αγωνιστικό ποτάμι, ξεπερνώντας την απραξία και την ανικανότητα των γραφειοκρατών συνδικαλιστών. Καμιά σχέση δεν έχουν τα εργατικά συμφέροντα με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με το διασπαστικό ρόλο του ΠΑΜΕ και την τηλεοπτική διαχειριστική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην κατεύθυνση της αγωνιστικής ταξικής ενότητας και αυτοοργάνωσης καλούμε κάθε συνάδελφο, που ασφυκτιά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης στη ζωή μας, να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα, που θα απαντάνε στα άμεσα προβλήματά μας. Οι επιτροπές θα αναλάβουν το καθήκον να ενημερώσουν τους συναδέλφους για τα μέτρα και τις συνέπειες της κρίσης, να παρακινούν γενικές συνελεύσεις, να «ξυπνήσουν» τα σωματεία και να προετοιμάσουν έναν ισχυρό απεργιακό αγώνα.

  • Γενναία αύξηση των δαπανών για την υγεία
  • 30ωρο-5θήμερο-6ωρο, 1 εφημερία το πολύ την εβδομάδα
  • Ρεπό μετά από κάθε εφημερία
  • Υπερωριακή αποζημίωση της εφημερίας, προσμέτρηση της ως συντάξιμου χρόνου
  • 1600 ευρώ καθαρά τακτικές αποδοχές στον ειδικευόμενο και αντίστοιχα στις παραπάνω βαθμίδες
  • Άμεση πρόσληψη 5000 γιατρών σε οργανικές θέσεις
  • Κατάργηση του θεσμού των επικουρικών γιατρών

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
τηλ. 6982 268 508