Άλλος ένας εργαζόμενος νεκρός σε λατομείο στην Αχαΐα

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

 –

Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου άλλος ένας εργαζόμενος έχασε την ζωή του εν ώρα εργασίας. Ο 36χρονος Κωνσταντίνος Θεοδούλης  που εργαζόταν σε λατομείο στο Λαμπίρι της Αιγιαλείας,  εγκλωβίστηκε μέσα στο σιλό, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες καθώς η θέση του βρίσκεται σε άλλο πόστο.  Παρά την επέμβαση του ΕΚΑΒ και  της Πυροσβεστικής, ο άτυχος άνδρας έπειτα από τρεις ώρες υπέκυψε, καθώς ο οργανισμός του δεν άντεχε άλλο. Ο θάνατός του διαγνώστηκε λίγο αργότερα στο Γενικό Νοσοκομείο του Αιγίου.

Η  εταιρεία «Λαρσινός ΑΕ. ΛΑΤΟΜΕΙΑ-ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ» στην οποία ανήκει το εργοτάξιο όπου έγινε το ατύχημα, με θράσος εξέδωσε χθες ανακοίνωση για το περιστατικό, στην οποία αναφέρει ότι «συμπάσχει στο πένθος» της οικογένειας και των φίλων του. Η κίνηση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια προσπάθεια να αποποιηθεί η εταιρεία τις ευθύνες της για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν και για την μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφαλείας που στοίχησαν την ζωή στον εργάτη από το Διακοπτό. Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις του Εργατικού Κέντρου Αιγίου για αυστηροποίηση των ελέγχων  των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, οι ελεγκτικές αρχές και οι αρμόδιοι φορείς φαίνεται να αγνόησαν το αίτημα, χωρίς να υπολογίζουν τις τραγικές συνέπειες.

Το παραπάνω εργατικό ατύχημα- δολοφονία δεν είναι το πρώτο και σίγουρα δεν θα είναι και το τελευταίο. Τα χρόνια των μνημονίων και της κρίσης  οι θάνατοι των εργατών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της εντεινόμενης εντατικοποίησης και της σχεδόν ολοκληρωτικής κατάργησης των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής. Οι μοναδικοί υπεύθυνοι αυτής της βαρβαρότητας είναι οι μνημονιακοί κάθε λογής, τα αφεντικά, το μεγάλο κεφάλαιο και οι υπηρέτες τους. Η Νέα Δημοκρατία, βαδίζοντας πάνω στον δρόμο που της έστρωσε ο ΣΎΡΙΖΑ, εντείνει και εδραιώνει  το  Νέο  Σύστημα Εκμετάλλευσης  της  Εργασίας,  ξηλώνει   την εργατική νομοθεσία ψηφίζοντας το ένα αντεργατικό μέτρο μετά το άλλο με πιο πρόσφατο το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα φέρει την πλήρη κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και την ιδιωτικοποίηση της. Παράλληλα, καταπατά  κάθε   εργασιακό   δικαίωμα,   διαλύει   τις   συλλογικές   συμβάσεις   εργασίας,   αδιαφορεί    για   τα   μέτρα προστασίας   των   εργαζομένων,   μας μετατρέπει δηλαδή σε   σύγχρονους   δουλοπάροικους   χωρίς   αξιοπρέπεια   και ελευθερίες.

Φτάνει πια! Να βάλουμε φρένο στις εργατικές δολοφονίες και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας!

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουμε άλλο με σταυρωμένα τα χέρια. Πρέπει επιτέλους να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η βαρβαρότητα αυτή αντιμετωπίζεται μόνο με τους αγώνες και την αυτοοργάνωσή μας σε επιτροπές και σωματεία στους χώρους δουλειάς, για να μπορέσουμε να περάσουμε στην αντεπίθεση και να απαντήσουμε στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει κυβερνήσεις και αφεντικά. Να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις το Δίκιο του Εργάτη!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ