Μαρόκο: όχι στο κλείσιμο της ιστοσελίδας της εφημερίδας al Mounadil-ah

H εφημερίδα al Mounadil-ah απειλείται με αναστολή και η ιστοσελίδα της με κλείσιμο

Όχι στη καταστολή του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης

μετάφραση από το internationalviewpoint.gr

H παρακάτω δήλωση -δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020- αφορά την απειλή της Μαροκινής Δικαιοσύνης να κλείσει την επαναστατική σοσιαλιστική εφημερίδα και ιστοσελίδα al Mounadil-ah (Ο στρατευμένος/η). Όπως η συντακτική ομάδα λέει παρακάτω,αυτές οι απειλές είναι κομμάτι της ευρύτερης επίθεσης του κράτους ενάντια στην αριστερά και στις προοδευτικές δυνάμεις στο Μαρόκο.

Οι φυλακισμένοι ακτιβιστές του Κινήματος του Ριφ, οι επιθέσεις της αστυνομίας ενάντια σε αυτούς που διαδηλώνουν για μια “εναλλακτική για την οικονομία” στη Ζεράδα, οι συλλήψεις των αντιφρονούντων δημοσιογράφων (Halar Raissouni, Omar Radi), η φυλάκιση όχι μόνο των ράπερ που λένε “ash al Shab” (Ζήτω ο Λαός) αλλά ακόμα και των νεαρών εφήβων που επαναλαμβάνουν τον στίχο. Όλα αυτά τα περιστατικά, όπως γνωστοποιήθηκαν και καταδικάστηκαν από την  al Mounadil-ah, δείχνουν πως οι απειλές απέναντι στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα είναι όχι μόνο σοβαρές αλλά αφορούν πράγματι την ίδια τους την ύπαρξη.

Σαφώς,η διεθνής αριστερά πρέπει να υποστηρίξει τους συντάκτες, αρθρογράφους και αναγνώστες της al Mounadil-ah με την ίδια αποφασιστικότητα -δεν μπορεί να συγκριθεί το θάρρος- που έδειξαν οι ίδιοι στα διαρκώς αυξανόμενα θύματα της κρατικής καταπίεσης στη χώρα.

O επικεφαλής της εφημερίδας al Mounadil-ah πρόσφατα έλαβε κλήση να εμφανιστεί στο ειρηνοδικείο του Aτζάντιρ σχετικά με τη συμμόρφωση της εφημερίδας με τον Νόμο για τον Τύπο.

Η συμμόρφωση περιλαμβάνει μια σειρά από όρους, όπως κάρτα επαγγελματία δημοσιογράφου, που με τη σειρά του να είναι εγγεγραμμένος στην κοινωνική ασφάλιση. Το να εκπληρωθούν αυτοί οι όροι απαιτεί οικονομική δυνατότητα που δεν έχει μια στρατευμένη εφημερίδα που βασίζεται αποκλειστικά στις πωλήσεις, στην στήριξη των αναγνωστών και των συνδρομητών, και στις θυσίες όσων εχουν αφοσιωθεί στην συνέχισή της, κάτι που απαιτεί κόπο και χρόνο.

Ακολούθως, μια κλήτευση έφτασε από την αντιπροσωπία του Βασιλιά για δίκη στις 3 Φεβρουαρίου 2020.

Μετά από αυτό, ακολούθησε δεύτερη κλήτευση, σε επείγουσα ανάγκη στις 5 Φεβρουαρίου 2020, υπό την απειλή του μπλοκαρίσματος της ιστοσελίδας και του κλεισίματος της εφημερίδας.

Νέες τεχνολογίες έχουν σπάσει το μονοπώλιο αυτών που έχουν τα οικονομικά μέσα να τυπώνουν εφημερίδες και να δημιουργούν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικους σταθμούς. Η έκδοση μιας εφημερίδας απαιτεί μέσα που διαθέτει μόνο μια μειοψηφία, και οδηγεί σε επιτήρηση και πνίξιμο (της ανεξαρτησίας των συντακτών), στην οποία υπόκειται ακόμα και ο φιλελεύθερος τύπος (όπως η Le Journal Hebdomaire).Όσο για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση,είναι προσβάσιμα μόνο στος μεγάλους καπιταλιστές. Αλλά με το διαδίκτυο έχει δοθεί η δυνατότητα ο οποιοσδήποτε πολίτης να έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύσει μια ηλεκτρονική εφημερίδα, ή να ανοίξει ένα κανάλι αναμετάδοσης, επεκτείνοντας τις δυνατότητες έκφρασης. Αυτή η επέκταση έχει ενοχλήσει -έως και τρομάξει- όποιον φοβάται την ελεύθερη έκφραση σε μια χώρα που κυβερνάται μέσω μιας πολιτικής τυραννίας.

O βασικός στόχος των αναδυόμενων απαγορεύσεων είναι ο περιορισμός της ελευθερίας. Αν ο στόχος ήταν απλά να ρυθμίσει τον χώρο των media, τότε το κράτος έχει όλη την ικανότητα να το κάνει χωρίς να περιορίζει την ελευθερία να δημιοργείς ιστοσελίδες από την στιγμή που ελέγχει ακόμα και προσωπικούς λογαριασμούς στο facebook.

Ο έλεγχος του τύπου, όπως η φίμωση των “ενοχλητικών” φωνών, είναι ο διακηρυγμένος στόχος ενός πλήθους όρων του Νόμου για τον Τύπο. Δεν είναι αρκετό που η ταυτότητα του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας είναι γνωστή στις ανάλογες αρχές, ώστε οι τελευταίες να μπορούν εύκολα να ασκήσουν δίωξη σε περίπτωση παραβίασης του νόμου περί δημοσίευσης;

Δεν υπάρχουν, σε κατάθεση σε δικαστήριο που επέτρεψε τη δημοσίευση της εφημερίδας μας εδώ και 15 χρόνια, αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για τη νομιμότητα της ιστοσελίδας με το ίδιο όνομα; Υπάρχει όντως σημαντική διαφορά, ανάμεσα στο τύπωμα εφημερίδας και στη δημοσίευση ηλεκτρονικά; Η ιστοσελίδα μας είναι μια ηλεκτρονική εκδοχή μιας τυπωμένης εφημερίδας, που δημοσιεύεται από τότε που ο φάκελός της πρωτοδόθηκε στα δικαστήρια το 2004.

Όπως και να έχει οι απαγορεύσεις δεν θα  επιτύχουν την καταστολή φωνών, η εξέλιξη της τεχνολογίας θα γελοιοποήσει όποιον προσπαθεί.

Θα συνεχίσουμε νε επιτελούμε το καθήκον στο οποίο στρατευόμαστε, απέναντι στην τάξη μας και στο σύνολο των καταπιεσμένων στη χώρα. Παρόλο που η ιστοσελίδα μας μπλοκαρίστηκε, θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε μέσω ποικίλων κοινωνικών δικτύων (facebook, twitter, youtube κ.λπ.), ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειες να εκπληρώσουμε τους όρους που απαιτεί ο Νόμος για τον Τύπο.

Τα στρατευμένα μέσα έχουν αντισταθεί με τη δική σας υποστήριξη και τις δικές σας θυσίες, και είναι σε επείγουσα ανάγκη αυτής της υποστήριξης και αυτών των θυσιών, για να συνεχίσουν το καθήκον τους για να διευρύνουν τη συνείδηση της τάξης μας και όλων των καταπιεσμένων, για να ανεβάσουν το επίπεδο οργάνωσής  τους, και για τον αγώνα τους για ελευθερία, ευρεία και βαθειά.

5 Φεβρουαρίου 2020

 Η συντακτική ομάδα της Al Mounadil/ah