Καταγγελία για την απόρριψη της αίτησης εγγραφής του ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων VΟDAFONE–WIND–VICTUS στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
για την απόρριψη της αίτησης εγγραφής του ενιαίου

Σωματείου Εργαζομένων VΟDAFONE–WIND–VICTUS

 

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΑ (Τρίτη 4/2), σύσσωμη η διοίκηση (με την εξαίρεση της αντιπροσώπου της ΑΤΕ) απέρριψε για ακόμα μια φορά το αίτημα εγγραφής του Σωματείου μας στο δυναμικό του ΕΚΑ, όπως είχε κάνει και το 2016. Όλες οι παρατάξεις, παρά το αίτημά μας να τοποθετηθούν, συντάχθηκαν με την παρουσίαση που έκανε ο πρόεδρος, απλά σιωπώντας. Στη συνέχεια, προχώρησαν σχεδόν σύσσωμοι στο «αγωνιστικό καθήκον», δηλαδή να κηρύξουν μια απεργία για το ασφαλιστικό στις… 18/2! Αυτό φαίνεται είναι και το μεγάλο σχέδιό τους για να αντιταχθούν οι εργαζόμενοι στο νέο αντι–ασφαλιστικό του Βρούτση, όπως έγινε και με το «αναπτυξιακό». Δηλαδή για να κλείσει και αυτό το μέτωπο χωρίς να δοθεί καμία ουσιαστική μάχη, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι παρακολουθούν με ελπίδα π.χ. τη σκληρή μάχη διαρκείας που δίνουν εργαζόμενοι και νέοι στη Γαλλία ενάντια στο δικό τους «Βρούτση– Κατρούγκαλο».

Για να δικαιολογήσουν τον αποκλεισμό μας, οι γραφειοκράτες στο ΔΣ του ΕΚΑ (όλων των αποχρώσεων και παρατάξεων) εμφανίζονται υπερασπιστές της «ζωντανής λειτουργίας» των σωματείων και της «ενεργούς συμμετοχής» των εργαζομένων, ενάντια στα χτυπήματα των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου για φακέλωμα και έλεγχο των συνδικάτων (ηλεκτρονικά μητρώα, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.λπ.). Εδώ ο κόσμος έχει βουήξει για τις αντιδημοκρατικές και αχαρακτήριστες πρακτικές όλων των επίσημων παρατάξεων στο συνδικαλιστικό κίνημα (οι αλληλοκαταγγελίες έχουν βγάλει πολλά άπλυτα στη φόρα, για τραμπουκισμούς, περιφερόμενες κάλπες όπου ψηφίζουν «δέντρα», διευθυντές στα ΔΣ Σωματείων κ.λπ.), για τις συναλλαγές τους με το κράτος και τους μηχανισμούς του, με την εργοδοσία, για τους εκλεγμένους που καταπατούν κάθε συλλογική ή ψηφισμένη απόφαση οργάνων και συνελεύσεων, που εξαφανίζονται από τους χώρους εργασίας «οικειοθελώς» και με «πακέτα» κ.λπ. Για όλα αυτά, δηλαδή, που έχουν οδηγήσει και στη σημερινή κατάντια των διορισμένων διοικήσεων, στην απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αλλά στο ΕΚΑ, όπως μας ενημέρωσε στο ΔΣ και ο πρόεδρος, τα πράγματα είναι καλύτερα, πιο δημοκρατικά και αυτό, φαίνεται, περιφρουρείται ξεσπώντας με ζήλο τη «δημοκρατικότητα» του ΔΣ του ΕΚΑ στην εφαρμογή κάθε αυθαιρεσίας. Καταγγέλλουμε λοιπόν τη Διοίκηση του ΕΚΑ, γιατί με τον αποκλεισμό μας:

·           Εφαρμόζει δύο μέτρα και σταθμά, άλλα για τα σωματεία που είναι ήδη μέλη του και άλλα ενάντια στο Σωματείο μας. Αρνείται την εγγραφή του Σωματείου μας με πρόσχημα την «επιστολική ψήφο», την ίδια στιγμή που –ως γνωστόν– δεκάδες σωματεία μέλη του ΕΚΑ έχουν ακριβώς την ίδια πρόβλεψη στο καταστατικό τους. Το 2016, είχαν προβάλλει την φτηνή δικαιολογία ότι το τότε απερχόμενο Προεδρείο είχε «αμελήσει» για 3 συναπτά έτη(!) (από το τότε προηγούμενο Συνέδριο) να προειδοποιήσει τα σωματεία– μέλη που έχουν επιστολική ψήφο για τη διαγραφή τους, αν δεν αλλάξουν το καταστατικό τους. Ένα «επιχείρημα» που προσβάλλει τη νοημοσύνη και προδίδει την διακριτική μεταχείριση σε βάρος του Σωματείου μας, καθώς επαναλήφθηκε άλλα 3 χρόνια μετά – δηλαδή, 6 ολόκληρα χρόνια οι Διοικήσεις του ΕΚΑ δεν έχουν προκάμει να εφαρμόσουν τις δικές τους αποφάσεις!

·           Γιατί με την απόρριψη του Σωματείου μας κάνει κουρελόχαρτο το ίδιο το καταστατικό του ΕΚΑ (δεν προβλέπει πουθενά αποκλεισμό σωματείου λόγω μερικών επιστολικών ψήφων). Ακόμη χειρότερα, υπονομεύει τις  θεμελιωδέστερες αρχές υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων και καταστρατηγεί την βασική της υποχρέωση για τη συνένωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Για να πάψει το παιχνίδι «δημοκρατικών» εντυπώσεων σε βάρος (και) του Σωματείου μας, επαναλαμβάνουμε προς το φετινό Συνέδριο όσα είχαμε πει και στο προηγούμενο:

α) Δημόσια είχαμε και τότε, το 2016, τοποθετηθεί (σε Οργανωτική Επιτροπή και ΔΣ του ΕΚΑ), ότι θα μπορούσαμε να  εξετάσουμε, πάντα μαζί με τους εργαζόμενους συναδέλφους μας, το ενδεχόμενο αφαίρεσης της επιστολικής ψήφου από το καταστατικό μας, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που δημιουργεί σ’ ένα σωματείο με μικρό «μηχανισμό» σε εταιρίες με πανελλαδική δομή. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι αυτός ο κανόνας θα εφαρμόζονταν δίκαια και ταυτόχρονα για όλα τα σωματεία. Όχι σε βάρος μόνο του Σωματείου μας, για να πριμοδοτηθούν τεχνητά (όπως συμβαίνει και τώρα) συνδικαλιστικές οργανώσεις και δυνάμεις που υποστηρίζουν και προτιμούν οι παρατάξεις στο ΕΚΑ.

β) Σε μεγάλες εταιρίες, όπως αυτές που εργαζόμαστε, με πανελλαδική δομή, η επιστολική ψήφος (που άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν προσμετράται για την εκλογή αντιπροσώπων στα δευτεροβάθμια όργανα), χρησιμοποιείται αυστηρά για να δώσει έναν τρόπο συνδικαλιστικής οργάνωσης/συμμετοχής σε συναδέλφους που δουλεύουν διάσπαρτοι (κάποιες φορές 1-2 συνάδελφοι σε μια ολόκληρη πόλη ή γεωγραφική περιοχή). Αυτό το θεωρούμε και είναι καθήκον μας. Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη σ’ αυτούς τους συναδέλφους μας, με τους οποίους έχουμε δώσει αγώνες, παζαρεύοντας το στοιχειώδες, την εγγραφή μας στο ΕΚΑ, δίνοντας ανταλλάγματα ποιον θα ψηφίσουμε στο α’ ή β’ όργανο, επειδή τυχαίνει να μην ελεγχόμαστε από καμία από τις παρατάξεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Σύνεδροι, Συνάδελφοι, Εργαζόμενοι,

Στα 6 χρόνια της δράσης του, μια περίοδος όπου τα πράγματα εξελίσσονται πολύ δύσκολα για τους εργαζόμενους και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, ιδιαίτερα για τον μαχητικό συνδικαλισμό μέσα στους χώρους δουλειάς, το Σωματείο μας είναι ένα αγωνιστικό, μαχητικό, ζωντανό σωματείο.

ü  Δεν έχει λείψει από καμία Γενική Απεργία και έχει οργανώσει δικές του απεργίες, τις περισσότερες φορές με περιφρούρηση, για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων, των εργασιακών σχέσεων (μεγάλες και πετυχημένες κινητοποιήσεις με επίκεντρο τη Victus (ενάντια σε κύμα απολύσεων, μετατροπή μισθού σε «κουπόνια», εκτρωματικό εσωτερικό κανονισμό), η συμβολή μας στην οργάνωση της αντίστασης στη Vodafone ενάντια στη θεσμοθέτηση του 9ωρου και τις απολύσεις κ.ά.).

ü  Συμμετέχει ανελλιπώς στις απεργιακές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις – όπου και πολλά εκλεγμένα μέλη ΔΣ, από τις επίσημες παρατάξεις δεν κάνουν τον κόπο να εμφανιστούν. Απαγορεύει ρητώς από το καταστατικό του την εγγραφή διοικητικού προσωπικού.

ü  Τα μέλη του ΔΣ του Ενιαίου Σωματείου (και μαζί δεκάδες συνάδελφοί μας) βρίσκονται εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων, οι περισσότεροι μάλιστα πρωτοστάτησαν στην εμφάνιση του συνδικαλισμού στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όταν ακόμη ήταν μια συνδικαλιστική έρημος, δίχως καμιά μορφή οργάνωσης.

ü  Δεν υποταχτήκαμε ποτέ στην καταστροφική λογική, τη μια μέρα να είμαστε εκλεγμένοι και την άλλη να δουλεύουμε σε μέρες απεργίας ή να φεύγουμε με «εθελουσία: αυτή την άθλια λογική την χτυπάμε στην πράξη, γι’ αυτό δουλεύουμε ακόμα σ’ αυτές τις εταιρίες, σε αντίθεση με πολλούς άλλους πρώην εκλεγμένους συνδικαλιστές, «δημοκράτες», «ταξικούς» ή όπως αλλιώς εμφανίστηκαν για να αποχωρήσουν/εξαφανιστούν μετά.

Η απόρριψη της αίτησης εγγραφής του ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Wind-Victus από την πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΑ είναι χτύπημα σε βάρος της εργατικής δημοκρατίας, του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν είμαστε το πρώτο, ούτε το μοναδικό σωματείο που αποκλείεται στο βωμό της εξυπηρέτησης κομματικών συσχετισμών. Δυστυχώς από ότι φαίνεται δεν θα είμαστε ούτε το τελευταίο και σε αυτόν τον κατήφορο το σίγουρο είναι πως θα ακολουθήσουν και άλλοι αποκλεισμοί ζωντανών σωματείων στην ίδια λογική. Καταγγέλλουμε στο σύνολο των εργαζομένων αυτές τις πρακτικές και τους καλούμε να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις – για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τα όργανα του κινήματος, να τους δώσουμε ζωή και δύναμη, να τα ξανακάνουμε όπλα για νικηφόρους αγώνες, όχι μέσα συναίνεσης και υποταγής, εργαλεία συναλλαγής που τα κατάντησαν οι γραφειοκράτες!

Το Διοικητικό Συμβούλιο

www.eniaioswmateio.gr – [email protected]