Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών: Να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό. 18/2 όλοι στην Απεργία

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΒΡΟΥΤΣΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ., έδωσε στη δημοσιότητα το νέο «ασφαλιστικό» νομοσχέδιο που προτίθεται να ψηφίσει μέσα στον Φλεβάρη. Προετοίμασε το έδαφος μέσω των ΜΜΕξαπάτησης, με την κατατρομοκράτηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. για τα ελλείμματα, τη βιωσιμότητα ή τον κίνδυνο κατάρρευσης των ταμείων, αλλά και της ίδιας της οικονομίας, για τη γήρανση του πληθυσμού και την υπογεννητικότητα, για την αναλογία ασφαλισμένων και συνταξιούχων, για τον κίνδυνο να χαθούν τελικά οι συντάξεις κ.α..

Προσοχή! νομοθετούν πάλι «υπέρ των εργαζομένων και των συνταξιούχων»

Ο εργατοκτόνος Βρούτσης μαζί με σύσσωμη την κυβέρνηση και τα Μ.Μ.Ε, βαδίζοντας ακριβώς στον δρόμο που χάραξε ο Σύριζα, έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία άθλιων ψεμάτων προκειμένου να περάσουν τα νέα μέτρα, που βάζουν ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση.

Ο Σύριζα και το ΚΙΝΑΛ προσποιούνται ότι κάνουν αντιπολίτευση, ότι υπερασπίζονται την κοινωνική ασφάλιση και τα εργατικά δικαιώματα, θέλουν να ξεγελάσουν για μια ακόμη φορά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους φτωχούς. Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό έκτρωμα είναι προϊόν του Σύριζα! Και δεν είναι άλλο από τον ν. Κατρούγκαλου.

Μας λένε, για «αυξήσεις» στις συντάξεις, «εκσυγχρονισμό» και «σωτηρία» του ασφαλιστικού, δικαιότερη κατανομή, επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, «αποκατάσταση των αδικιών του νομού Καντρούγκαλου». Μας λένε ψέματα!

Τι ΔΕΝ μας λένε; Α) Ότι το νέο ασφαλιστικό Βρούτση δεν αλλάζει ούτε μια τελεία από το έκτρωμα Καντρούγκαλου (προεκλογικά έλεγαν ότι θα τον καταργήσουν). Αντιθέτως, το θωρακίζει πολιτικά, νομικά, και το επεκτείνει ώστε να πάρει μια μορφή ασφαλιστικού τύπου Πινοσέτ. Έτσι θα αποφεύγονται τυχόν «δικαστικά ατυχήματα», θα βαθαίνει η αντεργατική επίθεση, και θα μετατραπεί η κοινωνική ασφάλιση σε ατομική/ιδιωτική υπόθεση του καθενός. Β) Ότι ο βασικός στόχος τους, που απορρέει από μνημονιακές δεσμεύσεις, είναι η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειωθεί από 17,3% το 2016 στο 14% το 2020, στο 13% το 2025 και στο 12,5% το 2030!

Το νέο ασφαλιστικό είναι ένας εφαρμοστικός νόμος του ν. Κατρούγκαλου:

 • Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς εξαιρέσεις! Τα όρια αυτά θα προσαρμόζονται ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής κάθε τρία χρόνια. Η πρώτη εξέταση θα γίνει το 2021 και θα ληφθεί υπόψη η εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής τη δεκαετία 2010-2020. Διατηρούνται οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το πετσόκομμα του εφάπαξ που τείνει προς κατάργηση. Επίσης διατηρούνται τα ποσοστά αναπλήρωσης, η προσωπική διαφορά, ο χωρισμός της σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική δηλαδή όλη η αθλιότητα του ν. Κατρούγκαλου αλλά και των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων.

 • Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του εφάπαξ και ταυτόχρονα για τη λεηλασία των 7δις αποθεματικών που έχει το ΕΤΕΑΕΠ. Έτσι θα συγκαλύψουν το έλλειμμα των πόρων που θα έχει το σύστημα από τη μείωση των εισφορών που προβλέπει ο νόμος τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους όσο και για τους μισθωτούς.

 • Διαγράφονται πλήρως τα χρέη από τη διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία από εργοδότες και κράτος. Μπαίνει ταφόπλακα σε κάθε είδους δικαστική διεκδίκηση για παράνομες περικοπές στις συντάξεις από το 2013 και έπειτα, ποσό που υπολογίζεται περίπου στα 30 δις.

 • ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ δεν θα πάρουν πάνω από 2εκ. χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ μόλις 250χιλ. συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις και μόλις 60χιλ συνταξιούχοι(με πάνω 30 έτη ασφάλισης) θα δουν μικρές αυξήσεις από την αλλαγή στα ποσοστά αναπλήρωσης.

 • Μειώνονται από το 2021 οι εισφορές των εργοδοτών άρα και των μισθών και των συντάξεων.

 • Για τους ελευθέρους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες προβλέπουν την απεξάρτηση της ασφαλιστικής εισφοράς τους από το εισόδημα και την προϋπηρεσία τους. Αυτό ωφελεί μόνο αυτούς με τα πιο υψηλά εισοδήματα αφού δεν έχουν πλέον καμία υποχρέωση υψηλών εισφορών. Το ασφαλιστικό σύστημα με λιγότερους πόρους θα εξασφαλίζει χαμηλές συντάξεις για όσους δεν μπορούν να στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση.

 • Ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση, τη λεγόμενη ανταποδοτική και κεφαλοποιητική ασφάλιση και για τις συντάξεις και για τις παροχές υγείας. Η εισφορές θα είναι ατομική ευθύνη του εργαζομένου και το ύψος της σύνταξης θα εξαρτάται από την απόδοση της «αξιοποίησης» των εισφορών από διάφορες επενδυτικές εταιρίες και τράπεζες που θα πουλούν ελκυστικά πακέτα για την υγεία και για τη σύνταξη.

 • Καταργείται ακόμα και η ελεημοσύνη Τσίπρα. Το «0,5% του ΑΕΠ για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων» θα καλύπτει πρώτιστα τα λεγόμενα «δικαστικά ατυχήματα» και θα χρηματοδοτεί διάφορες παρεμβάσεις σε Υγεία και Πρόνοια. Μετά αν και ότι περισσεύει θα δίνεται ως ελεημοσύνη Μητσοτάκη τα Χριστουγέννων. Δηλαδή το ποσό που δινόταν ως ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια το «βάφτισε» 13η σύνταξη, τώρα η ΝΔ το καταργεί

 • Δίνονται κίνητρα στους συνταξιούχους (που θυμίζουν Μεσαίωνα) για παραμονή στην εργασία μετά τα 40 χρόνια δουλείας ή μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους. Για τα επιπλέον χρόνια προβλέπονται αυξημένοι συντελεστές αναπλήρωσης, ενώ μειώνεται και το ποσοστό της σύνταξης που παρακρατείτε για όσους συνταξιούχους αναγκάζονται ταυτόχρονα να εργάζονται. Θέλουν να μας αναγκάσουν(αφού δεν θα μπορούμε να ζούμε με τις συντάξεις φιλοδωρήματα) να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε! Ή καλύτερα να μας πεθάνουν από την πολύ δουλειά!

Να μπούμε άμεσα σε Απεργιακό Αγώνα!

Οι συνάδελφοί μας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στη Γαλλία μας δείχνουν τον δρόμο! Επί πολλές μέρες μάχονται με μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις, με απεργίες διαρκείας και απεργιακές φρουρές, οργανωμένες από τους ίδιους και τα Σωματεία τους, κάνοντας πέρα τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα του Μακρόν, πιστή αντιγραφή του ν. Κατρούγκαλου-Βρούτση. Σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να βαδίσουμε και εμείς! Να βάλουμε τέλος στην απογοήτευση και τις «ατομικές λύσεις», που έχουν επιτρέψει σε αυτή και την προηγούμενη κυβέρνηση να τσακίσουν το βιοτικό επίπεδο και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Να οργανωθούμε και να αντισταθούμε!

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, είτε αυτή της ΔΗΣΥ(ΚΙΝΑΛ)-ΔΑΚΕ(ΝΔ)-ΣΥΝΕΚ/ΕΡΑ(ΣΥΡΙΖΑ) είτε η σταλινική του ΠΑΜΕ, δεν μπορεί, ούτε θέλει να οργανώσει αγώνες και απεργίες απέναντι στην κολοσσιαία επίθεση του Μητσοτάκη στα κοινωνικά και πολιτικά μας δικαιώματα: Έκανε το παν για να καταλήξει ακόμη πιο διασπασμένο και αδύναμο το Συνδικαλιστικό Κίνημα στη μάχη και τις Απεργίες που προηγηθήκαν για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ενάντια στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο. Χαντάκωσε την απεργία διαρκείας και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων στον ΟΤΕ. ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ/ΕΡΑ αλλά και ΠΑΜΕ, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι καρέκλες και τα «προνόμια» στη Γ.Σ.Ε.Ε.–ΑΔΕΔΥ.

 • Να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό Βρούτση-Πινοσέτ! Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

 • Δημόσια, δωρεάν, καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση (Σύνταξη-Υγεία-Πρόνοια) για όλους! Πλήρη ασφάλιση για όλους (ντόπιους και μετανάστες) χωρίς προϋποθέσεις.

 • Πλήρη σύνταξη, ίση με τον τελευταίο μισθό στα 30 χρόνια υπηρεσίας, ή στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες. Στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα Β.Α.Ε.

 • Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με το βασικό μισθό. Επίδομα ασθενείας και ατυχημάτων χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με το μισθό. Επαναφορά και διεύρυνση των Β.Α.Ε.

 • Διαχείριση και Έλεγχος του Ταμείου από τους εργαζόμενους χωρίς καμία κρατική παρέμβαση.

 • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα από κράτος και εργοδότες. Απαγόρευση χρήσης των αποθεματικών για τζογάρισμα στο χρηματιστήριο ή για κρατική χρήση και για το χρέος.

 • Επαναφορά μισθών – συντάξεων – ωραρίου στα προ μνημονίων επίπεδα. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας υποχρεωτικές για όλους.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ τωνΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

τηλ2310265730, e-mail: [email protected]