Απεργία πείνας μέχρι θανάτου από μέλη του τουρκικού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum και του τούρκου αγωνιστή Mustafa Koçak

Απεργία πείνας μέχρι θανάτου από μέλη του τουρκικού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum και του τούρκου αγωνιστή Mustafa Koçak

Πέντε μέλη του συγκροτήματος Grup Yorum (İBRAHİM GÖKCEK, BAHAR KURT, BARIŞ YÜKSEL, HELİN BÖLEK και ALİ ARACI) είναι σε απεργία πείνας από τις 17 Μάϊου του 2019, ύστερα από επιδρομή της τουρκικής αστυνομίας στο Πολιτιστικό Κέντρο İDİL της Τουρκίας, επικηρύσσοντας τους ως τρομοκράτες. Η αλήθεια είναι ότι οι τούρκοι μουσικοί και αγωνιστές διώκονται διότι αποτελούν μια φωνή αντίστασης στο αυταρχικό – αντιδημοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας. Η μουσική και οι στίχοι τους βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στους αγώνες και τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών της Τουρκίας, και η άρχουσα τάξη της Τουρκίας ενοχλείται ολοένα και περισσότερο από αυτό. Έτσι, μετά από το χτύπημα που δέχτηκαν, τα μέλη αυτά ξεκίνησαν απεργία πείνας με αιτήματα:

  • Να αφεθούν ελεύθεροι.
  • Να σταματήσουν οι έφοδοι στο πολιτιστικό κέντρο İDİL.
  • Να καταργηθούν οι απαγορεύσεις των συναυλιών.
  • Να καταργηθούν οι λίστες τρομοκρατών.
  • Να ανακληθούν όλες οι ποινικές διώξεις που υπάρχουν εις βάρος τους.


Ο αγωνιστής Mustafa Koçak κατηγορείται από την τουρκική αστική δικαιοσύνη για εφοδιασμό οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε πριν τέσσερα χρόνια από τους Şafak Yayla και Bahtiyar Doğruyol για την εκτέλεση του εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης Mehmet Selim Kiraz. Όπως καταγγέλλουν οι αγωνιστές, η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του Mustafa Koçak βασίζεται σε ψευδείς καταθέσεις ρουφιάνων, ενώ η σύλληψή του προχώρησε χωρίς την ύπαρξη κανενός απολύτως στοιχείου. Εν συνεχεία, καταδικάστηκε σε ισόβια, γιατί δε δέχτηκε να προδώσει και να καταδώσει τους συντρόφους του, και γιατί δεν υπέκυψε στα βασανιστήρια και στους εκβιασμούς της αστυνομίας. Έτσι, κι ενώ ήδη βρισκόταν στις τουρκικές φυλακές, στις 3 Ιουλίου αποφάσισε να ξεκινήσει απεργία πείνας μέχρι θανάτου, διεκδικώντας τη δίκαιη εκδίκαση της υπόθεσής του.

Η ΟΚΔΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στα μέλη του τουρκικού συγκροτήματος Grup Yorum και στον αγωνιστή Mustafa Koçak, καταγγέλλει την καταστολή και προβοκάτσια που δέχτηκαν, τη στιγμή που το μόνο που έκαναν ήταν να ασκούν το πολιτικό και αγωνιστικό τους καθήκον. Απαιτεί να σταματήσουν οι διώξεις και να απελευθερωθούν άμεσα οι συλληφθέντες.

Να απαντήσουμε με την οργάνωση νέων μαχητικών και αποφασιστικών αγώνων για να συντρίψουμε το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν βρίσκεται, για να επιβάλουμε το δίκιο και την αξιοπρέπειά μας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ