Xανιά: Αλληλεγγύη στην κατάληψη Rosa Nera

Κάτω το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 5/9, διμοιρίες ΜΑΤ εισέβαλλαν στη κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά, συλλαμβάνοντας 16 άτομα που βρίσκονταν εκεί και σφραγίσαν το κτίριο. Στα πλαίσια του δόγματος “νόμος και τάξη”, της ακραίας καταστολής, αυταρχισμού και χουντικών απαγορεύσεων που επιβάλλουν ο Χρυσοχοίδης και οι λοιποί της κυβέρνησης της ΝΔ, στοχοποιούν κάθε χώρο του κινήματος προκειμένου να περάσουν τα μνημόνιά τους χωρίς αντιστάσεις. Γι’ αυτό έχουν ανοιξει μια “επιχειρησιακή ατζέντα” σε βάρος των καταλήψεων, εκμεταλλευόμενοι και την “ευκαιρία” της πανδημίας.

Το συγκεκριμένο κτήριο είναι ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης και την κατάληψη είχε στοχοποιήσει ο νυν υφυπουργός Παιδείας Διγαλάκης, όταν ήταν Πρύτανης του πανεπιστημίου. Μάλιστα, κυβέρνηση και πρυτανεία σχεδιάζουν να το παραδώσουν σε μια ακόμα ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή. Η κατάληψη υπάρχει από το 2004 και για 16 χρόνια πραγματοποιούνται στον χώρο πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης, πολιτιστικές, ενώ λειτουργεί και ως κατάληψη στέγης για πρόσφυγες και μετανάστες. Από τους 16 συλληφθέντες, οι 6 ήταν μετανάστες με τους 2 να κρατούνται επειδή δεν έχουν χαρτιά, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν, διωκόμενοι με κατηγορίες διατάραξης οικιακής ειρήνης και φθοράς μνημείου.

Την ίδια μέρα, έγιναν μαζικές κινητοποιήσεις στα Χανιά, υπεράσπισης και αλληλεγγύη στη Rosa Nera. Το μεσημέρι, μάλιστα, η κινητοποίηση χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ με χημικά και κρότου λάμψης. Μια δημοσιογράφος τραυματίστηκε στο πόδι. Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε συνέλευση αλληλεγγύης στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και αργότερα πορεία με εκατοντάδες κόσμου που διαδήλωσαν ενάντια στην καταστολή, παρά το τοπικό lockdown (με μάσκες παντού και περιορισμό συναθροίσεων) στα Χανιά. Αυτός είναι ο δρόμος, ο δρόμος των αγώνων, για να σπάσουμε την τρομοκρατία και το κράτος έκτακτης ανάγκης που θέλουν να μας επιβάλλουν.