Η Άποψή μας: Το 5ο Μνημόνιο εφαρμόζεται

Το 5ο Μνημόνιο εφαρμόζεται

 –

Από τη στήλη “η άποψή μας” της Εργατικής Πάλης Σεπτεμβρίου

– 

Η έκθεση Πισσαρίδη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, είναι, επί της ουσίας, το 5ο Μνημόνιο που ήδη άρχισε να εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν είναι το πλήρες κείμενο της έκθεσης. Τα τρία τελευταία κεφάλαια παρέμειναν στα συρτάρια της κυβέρνησης, «άγνωστο» για ποιον λόγο. Τα κεφάλαια αυτά είναι: α) οι άξονες αναπτυξιακής πολιτικής, β) η χρηματοδότηση του Σχεδίου ανάπτυξης, γ) η διαχείριση του Σχεδίου Ανάπτυξη. Η ανάγνωση των κεφαλαίων που δε δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι μάλλον και η απάντηση γιατί έγινε αυτή η απόκρυψη. Προφανώς, επειδή σε αυτά τα κεφάλαια περιλαμβάνονται αυτοί που θα εισπράξουν («επιχειρηματίες», κεφάλαιο και πολλοί άλλοι αεριτζήδες) από τα χρήματα που αναμένονται από το πακέτο Μέρκελ-Μακρόν (περίπου 13,6 δις. ευρώ), όπως και οι περιβόητες ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) που θα παραμερίσουν τις δημόσιες επενδύσεις και το κυριότερο ποιος θα επιβλέπει τη μοιρασιά. Η πρόσφατη υπουργική αναβάθμιση του οικογενειακού φίλου Σκυλακάκη, σχετίζεται με τη διαχείριση αυτού του ποσού κι όχι μόνο. Η υπόλοιπη έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα, δείχνει ολοκάθαρα ότι η νέα «ανάπτυξη» θα γίνει αποκλειστικά σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

Βροχή νέων αντεργατικών μέτρων

Φυσικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάζει την έκθεση Πισσαρίδη με το βαρύγδουπο όνομα «Σχέδιο Ανάπτυξης», τίποτα το πρωτότυπο. Ο Τσίπρας είχε βαφτίσει το 4ο μνημόνιο (το χειρότερο από τα προηγούμενα τρία), «έξοδο από τα μνημόνια».

  1. Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, σε συνέντευξη του στο «Βήμα» δήλωσε: «Να πάψει το κράτος να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένους». Με το χονδροειδές ψέμα ότι τα λεφτά των νέων δίνονται στους ηλικιωμένους, ο επικεφαλής σύμβουλος, θέλει να προωθήσει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην κοινωνική ασφάλιση και όχι φυσικά γιατί νοιάζεται για τους νέους. Είπε όσα λέει η έκθεση Πισσαρίδη και έχει στο πρόγραμμα της η ΝΔ για το ασφαλιστικό σύστημα. Σε πρώτη φάση, μεταξύ άλλων, την πλήρη κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, την οποία μάλιστα την παρουσιάζουν ως βασικό αναπτυξιακό πυλώνα και ως «εργαλείο» αντιμετώπισης του φαινομένου της γήρανσης του πληθυσμού! Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι το υπάρχον αναδιανεμητικό σύστημα, που έχει ορισμένα στοιχεία αλληλεγγύης, λειτουργεί αντιαναπτυξιακά στο σύνολο της οικονομίας!

Η λογική του επικεφαλής συμβούλου δεν είναι άγνωστη. Είναι αντιγραφή του επιχειρήματος που χρησιμοποίησαν οι σύμβουλοι του Πινοσέτ προκειμένου να σερβίρουν το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Το αποτέλεσμα ήταν οδυνηρό: οι κεφαλαιοποιημένες συντάξεις της Χιλής είναι μόλις το 37% αυτού που εξασφάλιζε το προηγούμενο αναδιανεμητικό σύστημα.

  1. Μπορεί λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν, η κυβέρνηση να «διέψευσε» το θέμα που δημιουργήθηκε με τις απλήρωτες υπερωρίες, αλλά είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα φέρει νομοσχέδιο που θα υπάρχει αυτό το αντεργατικό και πρωτοφανές μέτρο. Όπως, έχει γραφτεί σε όλες τις εφημερίδες (η «διαρροή» σίγουρα προέρχεται από την κυβέρνηση), σχεδιάζεται ευρύτατη παρέμβαση στο καθεστώς των υπερωριών, σαν συνέχεια της υπονόμευσής τους στα τελευταία 10 χρόνια: ύψος της αποζημίωσης, ανεξέλεγκτη και χωρίς όριο χρήσης υπερωριακής εργασίας κ.λπ. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζεται και η περίπτωση των απλήρωτων υπερωριών, προς το παρόν, για τους εργαζόμενους που ήταν και είναι σε καραντίνα.
  2. Σε νομοσχέδιο που μέσα στις επόμενες μέρες σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων αγριάνθρωπων θα υπάρχει μέτρο για το Δώρο Χριστουγέννων (13ος Μισθός). Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα προβλέπεται μείωση του Δώρου Χριστουγέννων για όλους τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης μέσα στην πανδημία, είτε αυτοί εργάζονται σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους ανεστάλη ύστερα από κρατική εντολή είτε σε επιχειρήσεις που κατατάσσονται στις πληττόμενες και για κάποιο διάστημα έθεσαν τις συμβάσεις εργασίας των απασχολουμένων τους σε αναστολή. Για όλους αυτούς τους εργαζόμενους και για όλο το διάστημα της αναστολής σύμβασης (που σε κάποιους κλάδους συνεχίζεται ακόμα), το Δώρο Χριστουγέννων θα υπολογίζεται όχι επί του κανονικού τους μισθού, αλλά επί του επιδόματος των 534 ευρώ που δίνεται μηνιαία την περίοδο των αναστολών. Είναι ακόμη ένα δώρο της κυβέρνησης του κεφαλαίου, προς τους «επιχειρηματίες», την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν με το επίδομα των 534 ευρώ, και επιπλέον να χάσουν και ένα σημαντικό μέρος του Δώρου Χριστουγέννων. Μπορεί βέβαια αυτό το μέτρο να αφορά τους εργαζόμενους που ήταν ή είναι σε αναστολή, ωστόσο η κίνηση της κυβέρνησης δείχνει τις προθέσεις της να περικόψει τον 13ο και 14ο μισθό (Δώρα και επίδομα αδείας).

Ή αυτοί, Ή εμείς

Καθώς ο ελληνικός καπιταλισμός βυθίζεται στην κρίση (το δεύτερο τρίμηνο ή ύφεση ήταν 15,2%!), το μόνο που έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία είναι όλο και χειρότερα αντιδραστικά και αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό είναι το πρόγραμμα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και όλων των μηνονιακών δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ.), το 5ο μνημόνιο που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Η έκθεση του νομπελίστα Πισσαρίδη και όλων των σοφών που αποτελούν τη επιτροπή του δικαιώνουν για ακόμη μια φορά εκείνο που έγραψε ο Βίλχελμ Ράιχ: «Η κοινωνία μας θα είχε πολύ βελτιωθεί, αν οι κορυφαίοι κοινωνιο-οικονομολόγοι σχημάτιζαν τις γνώμες τους όχι στα πανεπιστημιακά γραφεία, αλλά στο κρεβάτι της άρρωστης ανθρωπότητας, στους δρόμους, στις φτωχογειτονιές, μέσα στους άνεργους και τους φτωχούς» (σελ. 55 «Γιατί επικράτησε ο Χίτλερ;», εκδ. Καστανιώτης).

Όλοι εμείς που υποφέρουμε από αυτούς τους «σοφούς» και τους ανίκανους και αντιδραστικούς «άριστους» της κυβέρνησης και των άλλων μνημονιακών κομμάτων, πρέπει να οργανώσουμε τους αγώνες μας για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές, πριν είναι πολύ αργά. Μπορούμε να τους συντρίψουμε αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμή μας και να οπλιστούμε με τη σωστή πολιτική. Μια πολιτική που θα κτυπάει το κακό στη ρίζα του, δηλαδή το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και θα βάζει τις βάσεις για μια άλλη κοινωνία που στο κέντρο της θα έχει θα συμφέροντα των εργαζομένων.