ΣΜΕΘ: Κάτω η εργοδοτική ασυδοσία. Επαναπρόσληψη του συναδέλφου Γ.Σ. στα παιδικά χωριά SOS

ΚΑΤΩ Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ!

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ Γ.Σ. ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS

Λίγους μήνες μετά την απόλυση του συνάδελφου εκπαιδευτικού Κ.Α. από τα «Παιδικά Χωριά SOS», η διοίκηση του συγκεκριμένου φορέα προχωρά σε μία ακόμα προκλητική κίνηση απέναντι στους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς 2018-2019, όλοι οι καθηγητές καλέστηκαν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Παιδαγωγικό υπεύθυνο Β. Ελλάδας, όπου τους ανακοινώθηκε ότι η εργασία τους ολοκληρώνεται και ότι τα «Παιδικά Χωριά SOS» δεν μπορούν να αναλάβουν καμιά δέσμευση για την επόμενη χρονιά. Στο συνάδελφο δε Γ.Σ., φυσικό και εργαζόμενο επί ενάμιση χρόνο στον εν λόγω φορέα, ο υπεύθυνος με προκλητικό τρόπο ανακοίνωσε ότι «δεν έχουμε καμιά υποχρέωση απέναντί σου» και «αν ήταν στο χέρι μου θα ήσασταν στα δικαστήρια». Αυτοί που «θα ήταν στα δικαστήρια» είναι το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (Σ.Μ.Ε.Θ.), εκλεγμένα μέλη της Διοίκησης του οποίου είναι τόσο ο Κ.Α. (Πρόεδρος) όσο και ο Γ.Σ., ο οποίος μάλιστα μόλις λίγες ημέρες πριν είχε ενημερώσει εγγράφως το φορέα για την εκλογή του, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Πρόκειται για μια απόλυση εκδικητική και καταχρηστική, γιατί ο συνάδελφος είχε υπερασπιστεί τον απολυμένο Κ.Α, και κυρίως παράνομη, αφού γίνεται ξεκάθαρα λόγω της συνδικαλιστικής του ιδιότητας και δράσης. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση, η διοίκηση των «Παιδικών Χωριών SOS» ξεπερνά σε κυνικότητα και την πιο «σκληρή» εργοδοσία, επιδεικνύοντας τόσο στον ίδιο τον εργαζόμενο όσο και στους υπόλοιπου συναδέλφους (προς γνώση και συμμόρφωση) πως όποιος αντιδρά θα απολύεται…

Οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί στον ιδιωτικό τομέα, είτε σε φροντιστήρια, είτε σε τέτοιου είδους «δομές» βιώνουμε στο έπακρο την εργασιακή ανασφάλεια και την εργοδοτική ασυδοσία. Για να συμπληρώσουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε σε 2 και 3 εργοδότες. Δεν πληρωνόμαστε τα δώρα ή τα γυρνάμε πίσω, δεν πληρωνόμαστε τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τις Κυριακές, εργαζόμαστε υποασφαλισμένοι. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε τις ζωές μας, καθώς κάθε καλοκαίρι απολυόμαστε χωρίς αποζημίωση και ζούμε με το ταμείο ανεργίας χωρίς να γνωρίζουμε αν, πότε και με τι ωράριο θα επαναπροσληφθούμε.

Το Σ.Μ.Ε.Θ. είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή με κινητοποιήσεις το ζήτημα της απόλυσης του συναδέλφου Κ.Α.. Το ίδιο θα κάνει και τώρα, σαν μια συνέχεια όλων των αγώνων που δίνει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών σε κάθε εργασιακό χώρο, όσο και των κεντρικών μαχών που έδωσε και δίνει, ενάντια στην εγκύκλιο για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ενσήμων μας, την απαίτηση των φροντιστηριαρχών (ΟΕΦΕ) για μείωση του ωρομισθίου μας στα 3,5 ευρώ μεικτά κλπ.

Δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στα χέρια μας, για την επαναπρόσληψη του συναδέλφου Γ.Σ. και καλούμε κάθε συνάδελφο, αλλά και κάθε εργαζόμενο και νέο να συμμετέχει στον αγώνα μας.

Παράλληλα, καλούμε κάθε συνάδελφο να προσεγγίσει το Σωματείο, προκειμένου να μπορέσουμε από τώρα κιόλας, να παλέψουμε επιτέλους για την υπογραφή μιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα φροντιστήρια και σε όλους τους χώρους του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Μία σύμβασης που θα βάζει τάξη στο χάος και την ανασφάλεια που ζούμε καθημερινά, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθορισμένο κατώτατο ωρομίσθιο, ωράριο, απολαβές κλπ.

  • Άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου Γ.Σ. στα «Παιδικά Χωριά SOS»
  • Παλεύουμε για σταθερές εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, υποχρεωτική για όλους, με αυξήσεις στους μισθούς και τα ωρομίσθια

Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης