Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση Γαλατσίου: Ανακοίνωση για τις δημοτικές εκλογές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ανακοίνωση

Η Δημοτική Κίνηση «Εργατική Αντεπίθεση» –που υποστηρίζεται από την ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας)– κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου στο Δήμο Γαλατσίου με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο, τον εργαζόμενο και συνδικαλιστή στον ιδιωτικό τομέα Σταύρο Σκεύο .

– Για να καταγγείλει και να αγωνιστεί ενάντια στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που οδήγησαν την οικονομία στη χρεοκοπία και το βιοτικό μας επίπεδο στο βάραθρο. Ενάντια στους μνημονιακούς πολιτικούς κάθε απόχρωσης, που όσο κι αν παριστάνουν τους «αυτοδιοικητικούς», είναι όλοι κομμάτια των μηχανισμών ΣΥΡΙΖΑ–ΝΔ–ΠΑΣΟΚ κ.λπ. Ενός τελείως διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, που τρώει τις σάρκες της εργατικής τάξης και της νεολαίας προς όφελος των καπιταλιστών.

– Για να αναδείξει τα ουσιαστικά προβλήματα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας: ανεργία και φτώχεια, διάλυση των συστημάτων υγείας, παιδείας και κοινωνικής ασφάλισης, μισθοί πείνας, άθλιες ελαστικές σχέσεις εργασίας, εργοδοτική βία και τρομοκρατία, φορολογική αφαίμαξη, ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, πλειστηριασμοί και κατασχέσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας του εργαζόμενου λαού. Τους πολεμικούς κινδύνους από τις φιλοϊμπεριαλιστικές πολιτικές και την άνοδο των εθνικισμών. Τον κίνδυνο μιας ακόμα μεγαλύτερης αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης και χτυπήματος των δημοκρατικών ελευθεριών: από μια ακόμα πιο σκληρή κρατική καταστολή αλλά και από το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, τις χρυσαυγίτικες και κάθε είδους φασιστικές συμμορίες. Τις οικολογικές καταστροφές όπου οδηγεί το σύστημα της «ελεύθερης αγοράς» και του κέρδους.

– Για να προειδοποιήσει πως δεν υπάρχει καμία έξοδος ή διέξοδος από τα Μνημόνια και την καπιταλιστική κρίση με τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ–ΝΔ–ΕΕ, και πως νέα σκληρά μέτρα έρχονται (μείωση αφορολόγητου, πλειστηριασμοί, ιδιωτικοποιήσεις, αντεργατικά μέτρα κ.ά.). Και επιπλέον για να προβάλει μια ριζικά διαφορετική, μια εργατική αντικαπιταλιστική πολιτική με κέντρο τις ανάγκες της εργαζόμενης λαϊκής πλειοψηφίας και ένα σχέδιο αγώνων που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις βάρβαρες επιθέσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του κεφαλαίου.

– Για να συμβάλλει στην ενότητα και οργάνωση της εργατικής αντίστασης και αντεπίθεσης, αξιοποιώντας όλες τις πρόσφατες εμπειρίες από τους αγώνες μας: Την μεγάλη εργατική έκρηξη της περιόδου 2010–12 και το κίνημα των πλατειών. Το μεγαλειώδες ΟΧΙ των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας στο δημοψήφισμα του 2015. Τους αγώνες των μεταναστών και του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και το χτύπημα του νεοναζισμού. Τους αγώνες για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενάντια στο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Τις επιτροπές δράσης ενάντια στα κοψίματα ρεύματος και τους πλειστηριασμούς. Τους αγώνες των συμβασιούχων στους Δήμους και των Αναπληρωτών στην εκπαίδευση για μόνιμη και σταθερή εργασία. Τους αγώνες των εργαζόμενων Διανομέων για δουλειά με δικαιώματα και ασφάλεια. Τον μακροχρόνιο αγώνα για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας. Τους αγώνες ενάντια στην κερδοσκοπική καταστροφή του περιβάλλοντος. Τις αντιπολεμικές–αντιΝΑΤΟϊκές κινητοποιήσεις.

– Για να καταγγείλει και να αγωνιστεί ενάντια στη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις με τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη», που σημαίνει εφαρμογή των Μνημονίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες), γιατί: Ιδιωτικοποιούν τις δημόσιες/κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά. Μετακυλύουν το κόστος τους στις πλάτες των δημοτών/κατοίκων. Επιβάλουν εκβιαστικά την εργασία των 8μηνων συμβάσεων στους ΟΤΑ. Μετατρέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όργανο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, για την επιβολή νέων φόρων, τελών κ.λπ. Καταδικάζουν τους δήμους να είναι επαίτες των κονδυλίων της ΕΕ και να ψάχνουν δικά τους έσοδα (που θα τα λεηλατούν κάθε είδους «ημέτεροι»), ώστε να κοπούν τελείως οι ήδη πετσοκομμένες κρατικές επιχορηγήσεις. Δηλαδή να μην επιστρέφονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χρήματα από τους φόρους μας για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά να φουσκώνουν τα υπερπλεονάσματα προς όφελος των Δανειστών!

– Για να προτάξει μια άλλη, ριζικά διαφορετική λογική για τους δήμους, τη διαχείριση των οικονομικών πόρων τους, τις σχέσεις τους με τους πολίτες, τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, το περιβάλλον, την αλληλεγγύη και ψυχαγωγία, τις ανθρώπινες, ηθικές και πνευματικές αξίες, τον πολιτισμό. Για να συμβάλλει στην υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής των εργαζόμενων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των δημοτών. Ενάντια στην κερδοσκοπική διαχείριση όλων αυτών των θεμάτων από εργολάβουςιδιώτες, σε αγαστή συνεργασία με τις μνημονιακές αστικές πολιτικές δυνάμεις. Να αγωνιστούμε για να σώσουμε την δημόσια/δημοτική περιουσία από το ΤΑΙΠΕΔ των δανειστών. Να συνδέσουμε τα μικρά και μεγάλα τοπικά προβλήματα με τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία. Να κάνουμε σημαία και πολιτική την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια: Κανένας χωρίς εργασία, τροφή και στέγη, ρεύμα και θέρμανση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση!

– Για να προτάξει άλλες δομές διοίκησης των δήμων, που θα στηρίζονται σε μορφές αυτοοργάνωσης των κατοίκων, σε επιτροπές και συνελεύσεις στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία. Μόνο έτσι μπορούν γίνουν οι δήμοι πραγματικά όργανα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια ασπίδα απέναντι στη φτώχεια και ανεργία, την εξαθλίωση και ανασφάλεια, την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

– Για να αγωνιστεί έμπρακτα ενάντια στον Πόλεμο, τον Εθνικισμό, τον Φασισμό. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κυρίως αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετέτρεψαν την Ελλάδα σε προτεκτοράτο των αμερικάνων και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Οι πολεμικές εξελίξεις και η τεράστια αστάθεια στην Μ. Ανατολή και ΝΑ Μεσόγειο, η αναταραχή στα Βαλκάνια που προωθούν ΗΠΑ–ΝΑΤΟ–ΕΕ, δημιουργούν τεράστιους κινδύνους που απειλούν και τον ελληνικό λαό. Οι πολιτικές των ιμπεριαλιστών –όπως και η συμφωνία των Πρεσπών– αναβιώνουν εθνικισμούς και θρέφουν την αναβίωση του φασιστικού κινδύνου. Είμαστε μαχητικά ενάντιοι στην συμμετοχή/εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και στους αντιδραστικούς «άξονες» (με Αίγυπτο, Ισραήλ). Στην εμφάνιση και δράση των χρυσαυγιτών, φασιστών και εθνικιστών στις γειτονιές και τα σχολεία με πρόσχημα τον κάλπικο «πατριωτισμό» τους.

Η Δημοτική Κίνηση «Εργατική Αντεπίθεση» έχει μια πολιτική και πρακτική δημοκρατική, ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική. Είναι απόλυτα αντίθετη με τα ψηφοδέλτια που προτείνονται από τα αστικά κόμματα και όλους τους υποστηρικτές, παλιούς και νέους, των Μνημονίων, της ανάλγητης επίθεσης κυβερνήσεων–ΕΕ ενάντια στους εργαζόμενους. Είναι απόλυτα εχθρική απέναντι στους φασίστες και την εγκληματική τους δράση ενάντια στο εργατικό κίνημα και τους πρόσφυγες/μετανάστες.

Η δημοτική μας κίνηση παλεύει για μια πραγματικά εργατική και λαϊκή πολιτική. Ενάντια στην άθλια–υποκριτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που χρησιμοποιεί τον όρο «αριστερά» σαν φύλο συκής για την αντιδραστική δεξιά μετάλλαξή της – που «ανέστησε» τις πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα που μας χρεοκόπησαν, μας πούλησαν στο ΔΝΤ και τώρα θέλουν να μας ξανασώσουν! Ενάντια σε όλα τα «παλιά» μνημονιακά κόμματα και αποκόμματα (ΝΔ κ.λπ.), που θέλουν να είναι αυτά που θα χτυπήσουν ακόμα πιο άγρια τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Είμαστε ενάντια και στις δημοτικές κινήσεις που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, επειδή διασπά και συκοφαντεί τις εργατικές κινητοποιήσεις. Παλεύουμε ενάντια σε κάθε «αριστερή» αυταπάτη (όπως ήταν και του ΣΥΡΙΖΑ) για δήθεν ομαλή διέξοδο από την κρίση του συστήματος. Ενάντια σε κάθε πολιτική που διασπά την ενότητα των αγώνων. Εμπνεόμαστε από το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία, τις κινητοποιήσεις των σύγχρονων «σκλάβων» σε όλη την Ευρώπη (Ουγγαρία, Ιταλία, Αλβανία, ντελιβεράδες και εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα κ.ά.).

– Στο ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Κίνησης «Εργατική Αντεπίθεση» συμμετέχουν μέλη διοικήσεων σωματείων, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, αγωνιστές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με σημαντική συμβολή σε όλες τις απεργίες και τους αγώνες για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Συμμετέχουν άνεργοι και εργάτες που πρωτοστατούν στην αγωνιστική υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, που δραστηριοποιούνται σε κινήσεις για την προστασία των ανέργων, την ελεύθερη και δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ. Συμμετέχουν φοιτητές με σημαντική δράση στο φοιτητικό κίνημα.

Με το ψηφοδέλτιό της η Δημοτική Κίνηση «Εργατική Αντεπίθεση», εκτός των μεγάλων αγώνων και κινητοποιήσεων των εργαζομένων, αναδεικνύει και εκείνους τους αγώνες και εκείνο το κομμάτι της εργατικής τάξης (με μερική απασχόληση και κάθε είδους ελαστική εργασία, ανασφάλιστους, άνεργους, μετανάστες) που βιώνει τον δεσποτισμό ενός Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσης. Που αποσιωπάται απ’ τα ΜΜΕ, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, την αστική εξουσία. Που έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο σε όλα τα κινήματα, στους μικρούς ή μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης, που αγωνίζεται ανυποχώρητα ενάντια στην εκμετάλλευση και καταπίεση – και θαρραλέα προτείνει τη μόνη ριζική, ρεαλιστική και φιλολαϊκή διέξοδο από τα μνημόνια και τον καπιταλιστικό μεσαίωνα.