Απάτη η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζιτών για την πρώτη κατοικία

Απάτη η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζιτών για την πρώτη κατοικία

Κυβέρνηση και φιλικά ΜΜΕ διαφημίζουν την πρόσφατη συμφωνία με τους τραπεζίτες και την ευρωπαϊκή επιτροπή για την «προστασία» της πρώτης κατοικίας σαν ένα νέο φιλολαϊκό μέτρο. Στην πραγματικότητα ζούμε για μια ακόμα φορά μια συντονισμένη προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού.

Καταρχάς παραλείπουν να αναφέρουν ότι το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι πρόσφατα με τον νόμο Κατσέλη ήταν πολύ καλύτερο αφού παρά τις αδυναμίες του εξασφάλιζε κάποια νομική προστασία σε υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Με τη νέα συμφωνία δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά βγαίνουν εκτός οποιασδήποτε ρύθμισης. Οι «τυχεροί» που πληρούν τα νέα πιο αυστηρά κριτήρια δεν εξασφαλίζουν την σωτηρία του σπιτιού τους αφού πρέπει να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή του δανείου. Για το δάνειο προβλέπεται ένα πολύ μικρό κούρεμα με βάση την πραγματική αξία του ακινήτου (την ίδια στιγμή που τα fund τα αγοράζουν κουρεμένα έως 90%!) ενώ το επιτόκιο παραμένει σχετικά υψηλό στο 2,5%. Παράλληλα η πολυδιαφημισμένη επιδότηση στεγαστικού δανείου είναι πολύ χαμηλή και τα κριτήρια για ένταξη ακόμα πιο σκληρά. Τέλος αν κάποιος δανειολήπτης θέλει να προσφύγει δικαστικά για την προστασία του σπιτιού του, αυτό συνεπάγεται πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος το οποίο δεν μπορεί να το καλύψει σε καμία περίπτωση ένα υπερχρεωμένο νοικοκυρίο. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη ασφυκτικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες αφού έχουν προηγηθέι η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των πλειστηριασμών, η ποινικοποίηση της δράσης ενάντια σε αυτούς και η δυνατότητα εξαγοράς στεγαστικών δανείων από funds.

Στην ουσία το νέο πλαίσιο ευνοεί ξεκάθαρα τους τραπεζίτες οι οποίοι μπορούν άμεσα να βάλουν χέρι σε δεκάδες χιλιάδες ακίνητα και να εκβιάσουν άλλους τόσους δανειολήπτες. Η συμφωνία με τους τραπεζίτες θα συνοδευτεί με ένα ευρύτερο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που θα προβλέπει την δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης «κόκκινων δανείων» με τον οποίο στην ουσία το κράτος θα χρεωθεί τα «κόκκινα δάνεια» και θα αφήσει τις τράπεζες «καθαρές» στα χέρια των ιδιωτών! Ακόμα με την κατάσταση των τραπεζών να είναι τραγική δεν αποκλείεται σύντομα να έχουμε νέα ανακεφαλαιοποίηση η οποία όπως και οι υπόλοιπες θα φορτωθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού με νέα μνημόνια και σκληρά μέτρα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση πρέπει να οργανώσουμε την αντίσταση μας σε κάθε γειτονιά. Ό,τι κι αν ψηφίζουν στη Βουλή των Μνημονίων, απαντάμε: Αγώνας Παντού, Κάτω η άθλια κυβέρνηση Τσίπρα – Ποτέ ξανά στην εξουσία οι παλιοί μνημονιακοί. Με επιτροπές αγώνα και δράσης σε κάθε γειτονιά. Να κάνουμε πράξη το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ