Θάνατος μετανάστη στο κολαστήριο του ΑΤ Ομόνοιας, καταστολή αλληλέγγυων: “Δικαιοσύνη για τον Έμπουκα!”

Η Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής πριν από μερικές μέρες κατήγγειλε: “Χρειάζεται να βγούμε έξω και να φωνάξουμε. Πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα, πριν χαθούν ακόμη περισσότερες ζωές. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γνωρίζουμε ήδη δύο άτομα ακόμη από την κοινότητα μας που έχουν δολοφονηθεί πρόσφατα από την αστυνομική βία. Και πολλά ακόμη άτομα έχουν χάσει τις ζωές τους εδώ και χρόνια αντίστοιχα και δεν το μαθαίνουμε ποτέ. Ακούμε καθημερινά για ξυλοδαρμούς από την αστυνομία ατόμων αφρικανικής καταγωγής όπου τους εγκαταλείπουν στο δρόμο μετά για να πεθάνουν. Οι δολοφονίες αυτές αποσιωπούνται. Ο Ebuka ήταν πατέρας 2 παιδιών, το ένα νεογέννητο. Τον πενθούν η γυναίκα του, τα παιδιά του, η κοινότητά του. Ως Αφρικανική Κοινότητα στην Ελλάδα αισθανόμαστε συνεχώς ότι οι ζωές μας είναι σε κίνδυνο. Απαιτούμε δικαιοσύνη για τον Ebuka!”

Στις 8 Φεβρουαρίου, ο 34χρονος Νιγηριανός μικροπωλητής Εμπουκά Μαμάν Σούμπεκ μπήκε στο γνωστό κολαστήριο του ΑΤ Ομονοίας για εξακρίβωση στοιχείων, για να τον βγάλουν νεκρό από το κτήριο μια ώρα αργότερα. Όταν η γυναίκα του, χήρα πλέον με δύο μικρά παιδιά, τηλεφώνησε στο ΑΤ μετά την εξαφάνιση του συζύγου της, δεν ενημερώθηκε ότι ο Ebuka είχε αφήσει την τελευταία του πνοή εντός του κτηρίου, ενώ την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί την συμβούλευσαν να υποβάλει δήλωση εξαφάνισης!  Μόνο το απόγευμα της ίδιας μέρας, αρκετές ώρες δηλαδή μετά από την προσαγωγή ενημερώθηκε ότι ο σύζυγός της είχε πεθάνει μέσα στο τμήμα από «πνευμονικό οίδημα».

Το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα έχει μακρά ιστορία από καταγγελίες για κακομεταχείριση, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, ακόμα και θανάτους προσαχθέντων ή συλληφθέντων όλα τα προηγούμενα χρόνια με πιο πρόσφατη τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, στην οποία εμπλέκονται αστυνομικοί από το ΑΤ Ομόνοιας.

Είναι αυτό το βεβαρυμμένο παρελθόν που δημιουργεί έντονες υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατο του μετανάστη εντός του αστυνομικού τμήματος. Αλλά και η ίδια η  στάση της αστυνομίας να αποκρύψει τον θάνατο του Εbuka από την σύζυγό του και να την προτρέψει να δηλώσει εξαφάνιση, όπως και η διαδικασία που ακολουθήθηκε αναφορικά με την ιατροδικαστική εξέταση, που φανερώνει τουλάχιστον προχειρότητα της πρώτης γνωμάτευσης για τα αίτια θανάτου . Τέλος, “η σορός επιχειρείται να μεταφερθεί με συνοπτικές διαδικασίες στη Νιγηρία”, όπως κατήγγειλαν μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου μεταναστευτικές, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες.

Σαν να μην έφταναν αυτά, στις 22/2 το μεσημέρι, λίγο μετά από κινητοποίηση στο ΑΤ Ομόνοιας για το θάνατο του Εμπουκά, διμοιρία των ΜΑΤ επιτέθηκε στοχευμένα επιτέθηκε στον σύντροφο Γ.Μ., μέλος της νΚΑ. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν την πρόφαση ότι τον θυμούνται(!), τον μετέφεραν ανάμεσα σε δύο κλούβες, και τον χτύπησαν στο κεφάλι και στο στήθος, ενώ εμπόδιζαν τους παρευρισκόμενους διαδηλωτές να πλησιάσουν και να τραβήξουν βίντεο, απειλώντας τους ότι θα τους προσαγάγουν κι αυτούς. Ο σύντροφος οδηγήθηκε στο ΑΤ Ομόνοιας για εξακρίβωση, όπου πριν αφεθεί ελεύθερος οι μπάτσοι τον απείλησαν ότι αν “τον ξαναπετύχουν” σε πορεία ή τον δουν μπροστά τους, θα φύγει είτε με σύλληψη είτε με σπασμένα δόντια!

Στις 8 Φλεβάρη, επίσης, στη Λάρισα, δύο εργάτες κτηνοτροφικής μονάδας, ο Σαλμάν Ατζούμ και ο Σαΐντ Αχμέτ με καταγωγή από το Πακιστάν, κατήγγειλαν στην Επιθεώρηση Εργασίας τον ξυλοδαρμό τους από μπράβους του εργοδότη τους, όταν ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους. Οι εργάτες δούλευαν 18 ώρες την ημέρα, χωρίς ένσημα, απλήρωτοι, κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας. Ο εργοδότης, αντί να τους πληρώσει για τις ημέρες που δούλεψαν, τους τραμπούκισε λέγοντας: «Μην ζητάτε λεφτά, θα πληρώσω όποτε εγώ θέλω», «Η Αστυνομία και η Χρυσή Αυγή είναι φίλοι μου. Θα καλέσουμε τη Χρυσή Αυγή και δεν θα αφήσουμε κανένα Πακιστανό ζωντανό στη Λάρισα. Θα σας βάλουμε να φάτε χοιρινό με το ζόρι εσείς οι μουσουλμάνοι, το καταλαβαίνετε;» Στην συνέχεια ο εργοδότης, μαζί με δύο μπράβους του, πραγματοποίησαν τις απειλές του χτυπώντας τους με κλωτσιές και μπουνιές.

Τον ίδιο μήνα παρόμοιο περιστατικό με δράστη εργοδότη κτηνοτροφικής μονάδας είχαμε και στο Πετρωτό Τρικάλων. Ο Σουνίλ Αχμέντ κατήγγειλε ότι ο εργοδότης του μαζί με τον φασίστα-μπράβο του δεν του επέτρεψαν να πάει στο νοσοκομείο έπειτα από ατύχημα που είχε, ενώ τον απειλούσαν λέγοντας του πως αν φύγει, δεν θα πληρωθεί τους 8 μήνες που του χρωστάει!

Στις 9 Φλεβάρη, στη Νίκαια, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ξυλοκόπησαν τον Μουζάφερ και τον Αρσλάν, εργαζόμενους σε λαϊκές αγορές και στη συνέχεια τους συνέλαβαν αιμόφυρτους, καταλογίζοντας τους αρχικά ότι είχαν κλέψει το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρίσκονταν. Μάλιστα, επιχειρώντας να συγκαλύψουν τη ρατσιστική και βίαιη πρακτική τους, μήνυσαν τον Αρσλάν “για αντίσταση κατά της αρχής”, όταν ο ίδιος ζήτησε να κάνει μήνυση για τον αναίτιο ξυλοδαρμό του.

Αυτές οι επιθέσεις δεν είναι μεμονωμένες ή τυχαίες, ούτε πρόκειται να σταματήσουν από μόνες τους. Τα εργατικά “ατυχήματα”-δολοφονίες, οι ξυλοδαρμοί εργαζομένων και οι επιθέσεις σε μετανάστες έχουν αυξηθεί επικίνδυνα όλα τα χρόνια των μνημονίων. Το νέο σύστημα εκμετάλλευσης των εργαζομένων βασίζεται πάνω στη βία και τον δεσποτισμό των εργοδοτών, που έχουν ανάγκη από ένα ολοένα και πιο μαύρο κράτος έκτακτης ανάγκης για να το επιβάλλουν.  Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την κατάσταση να περάσει! Να μην αφήσουμε τις επιθέσεις εργοδοτών, φασιστών και κράτους έκτακτης ανάγκης αναπάντητες. Πρέπει να οργανωθούμε και να απαντήσουμε όλοι μαζί από κοινού οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, οι μετανάστες, με μαχητικούς και διαρκείς αγώνες. Πρέπει να ξηλώσουμε το νέο σύστημα εκμετάλλευσης που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, μαζί με την κυβέρνηση Σύριζα και όλους τους μνημονιακους.

– Καμία συγκάλυψη. Να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου του Εμπουκά Μαμάν Σούμπε

– Παραδειγματική τιμωρία όσων εργοδοτών παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και ειδικά όσων ασκούν φυσική βία σε εργαζόμενους και μετανάστες.

– Χαρτιά για όλους τους μετανάστες, ίσα δικαιώματα για δουλειά, μισθό, ασφάλιση σε όλους τους εργαζόμενους.

– Κάτω το μαύρο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο, για τη μαζική-μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών.

– Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Κοινοί αγώνες, για να τσακίσουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία.