ΣΣΠ: Κάτω το κανιβαλίστικο «Προσοντολόγιο» – Νίκη στον αγώνα των Εκπαιδευτικών – Όλοι στην Απεργία, Πέμπτη 17/1

ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΤΙΚΟ «ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ»

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ Πέμπτη 17/01

Αθήνα: 10π.μ.,  Προπύλαια

Θεσσαλονίκη : 12μμ, Άγαλμα Βενιζέλου

 Στις απεργίες στις 11 και 14/01, φοιτητές και εκπαιδευτικοί δώσαμε μία πρώτη απάντηση ενάντια στην τροπολογία για το σύστημα διορισμών. Η άθλια κυβέρνηση, κατά το κύκνειο άσμα της, θέλει να υλοποιήσει με ύπουλο τρόπο (η τροπολογία κατατίθεται μαζί με το νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) τις πάγιες επιδιώξεις Ευρωπαίων και ΟΟΣΑ· να βάλει δηλαδή τους εκπαιδευτικούς με νόμους ζούγκλας να αλληλοσπαραχτούν για την πολυπόθητη μονιμότητα (;) του δημοσίου.
Η τροπολογία φέρνει τα πάνω- κάτω και στο σύστημα διορισμών και στον τρόπο επιλογής αναπληρωτών και ωρομισθίων. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα σύστημα μη-διορισμών και ανακύκλωσης της ανεργίας. Η μοριοδότηση της προυπηρεσίας καταβαραθρώνεται, αξιολογείται ο βαθμός πτυχίου και οποιοδήποτε έξτρα απο το πτυχίο χαρτί (από μεταπτυχιακό μεχρι το τελευταίο σεμινάριο) μετράει όσο και η προϋπηρεσία! Οι νέοι πίνακες αναπληρωτών που θα καταρτιστούν θα ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια, βάζοντας τους εκπαιδευτικούς σε ένα ατελείωτο κυνήγι «προσόντων» και κάνοντας πάγιο καθεστώς την επισφάλεια.

Το «προσοντολόγιο» επί της ουσίας κουρελιάζει το πτυχίο μας και σχεδόν ακυρώνει τα χρόνια αναμονής ή/και προϋπηρεσίας. Ο τρόπος για να αποδείξουμε ότι αξίζουμε το δικαίωμα στην εργασία θα είναι η επιτυχία στο κυνήγι χαρτιών, πιστοποιήσεων και μεταπτυχιακών. Αυτό, μάλιστα, δε θα γίνεται για την ονειρική δουλειά, αλλά για την επισφαλή και κακοπληρωμένη δουλειά του αναπληρωτή- βαλίτσα. Η λογική πίσω από την τροπολογία είναι άκρως ταξική καθώς χτυπάει πρώτα πρώτα όλους όσους έτρεχαν από ακριτικό χωριό σε απομακρυσμένο νησί για να δουλέψουν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τον πόθο παλιών και νέων νεοφιλελευθέρων για ιδιωτική εκπαίδευση μιας και το πτυχίο από το δημόσιο (προς το παρόν) πανεπιστήμιο θα μετατραπεί σε κουρελόχαρτο, αφού με αυτό πλέον δεν θα θεωρείσαι ικανός να ασκήσεις το επάγγελμα του εκπαιδευτικού! Αυτό άλλωστε έχει φανεί ήδη από το νομοσχέδιο για το ΠΠΔΕ (πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας) που πέρασε το καλοκαίρι και αφαιρεί από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών το αυτονόητο επαγγελματικό δικαίωμα της διδασκαλίας. Τέλος φαίνεται και το μίσος τους προς τον κόσμο της εργασίας, μιας και προσπαθούν διακαώς να μετακυλήσουν το βάρος της ανεργίας και του υποβιβασμού της εκπαίδευσης στους ‘’ανίκανους’’ – ‘’τεμπέληδες’’ εκπαιδευτικούς του δημοσίου.

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα τους! Μοναδικοί υπαίτιοι της κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, είναι τα μνημόνια και η πολιτική γύρω από αυτά! Όσο και αν ευαγγελίζονται τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, εμείς τους απαντάμε ότι μονός τρόπος να λειτουργήσουν τα σχολεία είναι να υπάρξουν μαζικοί διορισμοί μόνιμου προσωπικού, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο, ολιγάριθμες τάξεις και άμεση αύξηση της χρηματοδότησης.

Η επίθεση αυτή δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, ούτε μόνο τους φοιτητές των καθηγητικών σχολών. Είναι ένα καθοριστικό χτύπημα στην εργασία, αφού σκοπός του είναι να μετατραπούν οι σχέσεις εργασίας στα σχολεία και σε όλον το δημόσιο τομέα στη ζούγκλα την οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, συμπιέζοντας όλα τα δικαιώματα προς τα κάτω, μέχρι να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους. Με αυτήν την έννοια, αφορά πάρα πολύ όλους τους φοιτητές, ακριβώς γιατί είμαστε η γενιά πάνω στην οποία θα εφαρμοστεί στο σύνολό της αυτή η πολιτική!

Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χεριά μας αν θέλουμε μια κοινωνία όπου μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι θα ζούμε με αξιοπρέπεια. Πρώτο βήμα, με όλες τις δυνάμεις μας να στηρίξουμε και να συμμετάσχουμε στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών έτσι ώστε να είναι και αποτελεσματικός.

Σε κάθε σχολή, και πρώτα πρώτα στις καθηγητικές, να προχωρήσουμε σε μαζικές συνελεύσεις, παίρνοντας αποφάσεις στήριξης του αγώνα και προτάσσοντας το θέμα της κατάργησης της διδακτικής επάρκειας των πτυχίων. Με κοινές επιτροπές αγώνα με τους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, με μαχητικές μορφές πάλης, καταλήψεις και διαδηλώσεις εντός και εκτός πανεπιστημίου να συνεχίσουμε μέχρι την οριστική απόσυρση της βάρβαρης αυτής τροπολογίας.

  • Κάτω το προσοντολόγιο 
  • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών  
  • Κάτω το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας  
  • Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2019/01/blog-post_16.html#more