Iωάννινα: Ανακοίνωση της ΣΣΠ για τα αποτελέσματα των εκλογών του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών

Την Τρίτη 11/12/18 πραγματοποιήθηκαν φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι εκλογές του Συλλόγου των Εστιακών Φοιτητών. Τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής: Ψήφισαν συνολικά 247 φοιτητές (195 το 2017), 52 παραπάνω σε σχέση με πέρσι. Το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο, στο οποίο συμμετέχει η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη, πήρε 175 (117 το 2017) ψήφους, με ποσοστό 74% και 7 έδρες (6 έδρες το 2016), ενώ η Π.Κ.Σ. 57 ψήφους (58 το 2017),  με ποσοστό 24% και 2 έδρες (3 το 2017). Από τις 247 ψήφους, οι 11 ήταν άκυρες και οι 4 λευκό. Μπορούμε να διακρίνουμε μια ραγδαία αύξηση των ψηφισάντων (247), την ίδια στιγμή που η αποχή στους υπόλοιπους συλλόγους με τα χρόνια αυξάνεται, και έτσι ο Σύλλογος των Εστιακών γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος Σύλλογος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και ο νεότερος στην ίδρυση του.

Είναι η τέταρτη διαδοχική χρόνια που η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές αυξάνεται, ενώ σε όλους σχεδόν τους  συλλόγους πανελλαδικά καταγράφεται μεγάλη μείωση. Επιπλέον ενισχύθηκε για ακόμα μία φορά το ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ με 58 ψήφους και η Σ.Σ.Π. μέσα στο ενωτικό όπου κατέλαβε την πλειοψηφία των σταυρών. Επιπλέον οι πρώτοι 7 στην σταυροδοσία που εκλέγονται στο νεοσύστατο Δ.Σ. είναι μέλη της ΣΣΠ.

Πέρα από μια σημαντική αύξηση της κάλπης φέτος, αλλά και του συσχετισμού του Ενωτικού, έχουμε στον Σύλλογο μια μεγαλύτερη μαζικότητα όσον αφορά τις Γενικές του Συνελεύσεις που μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 7, αλλά και τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου που έγιναν μαζικότερες, δυναμικότερες, και κινητοποίησαν συνολικά δεκάδες φοιτητές και από τους άλλους φοιτητικούς συλλόγους, πάνω στη βάση της διεκδίκησης για το δικαίωμα της στέγασης και της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.

Το πλαίσιο που υιοθέτησε ο Σύλλογος Εστιακών, και που υιοθετεί από την δημιουργία του μέχρι και σήμερα, είναι αυτό του Ενωτικού Ψηφοδελτίου, γεγονός που αποκρυσταλλώθηκε στο ανάλογο εκλογικό αποτέλεσμα. Σε αυτόν τον συνδυασμό του Ενωτικού πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η ΣΣΠ, τόσο αριθμητικά αλλά κυρίως πολιτικά και οργανωτικά. Επίσης είναι η μόνη δύναμη η οποία προσπαθεί να κινητοποιήσει φοιτητές στον αγώνα για κοινωνικά δικαιώματα και σε άλλους φοιτητικούς συλλόγους, σύμφωνα με το παράδειγμα του Συλλόγου Εστιακών, την ίδια στιγμή που όλοι ταλαντεύονται στα αιτήματα και τις πρακτικές που ακολουθούν.

Τα αποτελέσματα αυτά και η ενίσχυση του συλλόγου δεν οφείλονται σε μια εκλογικίστικη λογική όπως καλλιεργούν αστικές παρατάξεις της Δ ΑΠ-ΠΑΣΠ-Μπλόκο και ρεφορμιστικές όπως είναι η Π.Κ.Σ., αλλά είναι απόρροια της διαρκής κινητοποίησης και δραστηριότητας του συλλόγου με μια αγωνιστική και μαχητική πολιτική.  Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών (ΣΦΠΚΙ) είναι ο μοναδικός σύλλογος στα Γιάννενα που είναι ενεργός. Είναι ο φοιτητικός σύλλογος που δεν έχει λείψει σχεδόν από κανένα αγώνα τα 3 τελευταία χρόνια στα Ιωάννινα, και αποτελεί συνήθως το μοναδικό φοιτητικό μπλοκ στις διαδηλώσεις.

Η συμβολή της Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης σε όλα τα παραπάνω, στην οργάνωση και στην υλοποίηση των δράσεων του συλλόγου, σε έναν μαχητικό και αγωνιστικό προσανατολισμό ήταν και παραμένει καθοριστική. Αναδείξαμε με κάθε τρόπο την κρισιμότητα της κατάστασης, τον ρόλο των μνημονίων, της ΕΕ, του χρέους και των επιχειρηματιών-τοκογλύφων, την προσπάθεια που κάνουν όλοι αυτοί για την διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Τονίσαμε επίσης την ανάγκη σύνδεσης του αγώνα των φοιτητών με αυτόν τον εργαζομένων και ότι χρειάζονται μαχητικοί και ανυποχώρητοι αγώνες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουμε αυτήν την επίθεση. Χωρίς αυτό το πολιτικό πλαίσιο, την αποφασιστικότητα και την παρουσία των αγωνιστών της ΣΣΠ δεν θα υπήρχαν σε καμία περίπτωση τα ίδια αποτελέσματα, όπως δεν υπάρχουν σε άλλους συλλόγους που κυριαρχούν ή έχουν και αυτοδυναμία άλλες «αριστερές» ή «ταξικές δυνάμεις».

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας όχι μόνο δεν ενισχύθηκε από τους φοιτητές για 3η συνεχόμενη χρονιά, αλλά εμφάνισε έστω μια μικρή πτώση (ειδικά ποσοστιαία) και έχασε και την μία από τις τρείς έδρες που είχε πέρσι στο Σύλλογο, εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα. Παρά το ρεσιτάλ ψεμάτων και συκοφαντιών ή τις νοθείες που προσπάθησε να κάνει πριν και κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, δεν κατάφερε ούτε να απογοητεύσει και να αποπροσανατολίσει τους εστιακούς φοιτητές, αλλά ούτε και να απομαζικοποιήσει τον Σύλλογο. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, προσπαθούσαν να διασπάσουν τον σύλλογο καλώντας σε δράσεις αντιπαραθετικά με τις κινητοποιήσεις του συλλόγου, δεν καλούσαν στις Γενικές Συνελεύσεις, εμφανίζονταν ότι αυτοί είναι ο Σύλλογος και απείχαν από όλες τις σημαντικές μάχες που έδωσε ο ΣΦΠΚΙ, με την κατηγορία πως «ως Σύλλογος είμαστε “διασπαστικοί”, καθώς δεν επιδιώκουμε την ενότητα με τους άλλους φοιτητικούς συλλόγους», δηλαδή τα φαντάσματα και τους συλλόγους σφραγίδες που ελέγχονται πλήρως από το ΜΑΣ/ΠΚΣ. Όλα αυτά τα έχουν υπόψιν τους οι Εστιακοί Φοιτητές για αυτό και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

Ο σύλλογος μας λόγω της πολύμορφης κινηματικής του δράσης και του πολιτικού πλαισίου που διαθέτει, δέχτηκε τα πυρά τόσο της Πρυτανείας, της Μέριμνας, όσο και των άλλων καθεστωτικών ή γραφειοκρατικών δυνάμεων όπως ή ΔΑΠ και η ΠΚΣ αντίστοιχα. Οι απειλές για μηνύσεις, ποινικές διώξεις σε εισαγγελείς και αστυνομία δεν έλειψαν, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοι του Συλλόγου είτε απειλούσαν πως θα εμποδίσουν τις μαχητικές μας δράσεις, είτε τις κατασυκοφάντησαν και συντάσσονταν με τις πιο αντιδραστικές και νεοφιλελεύθερες συνειδήσεις. Η Πρυτανεία και η Σύγκλητος μάλιστα προσπάθησαν να ανακόψουν την μαχητικότητα του συλλόγου και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ακόμα και με την στοχοποίηση μελών του ΔΣ, αλλά μάταια. Η τρομοκρατία τους δεν πέρασε και δεν θα περάσει ποτέ όσο οι φοιτητές έχουν πίστη στον Σύλλογό μας και ακλόνητη προσήλωση στην πάλη για την κατάκτηση των αναγκών μας. Τα αποτελέσματα των εκλογών έδωσαν ένα πρώτο χαστούκι σε όλους αυτούς που προσπάθησαν να μας τρομοκρατήσουν και να βάλουν τον αγώνα του συλλόγου στον γύψο, και αυτό είναι μόνο η αρχή…

Είναι ελπιδοφόρο μπροστά στην αδιαμφισβήτητη πτώση και υποχώρηση του φοιτητικού κινήματος πανελλαδικά, να ξεκινούν να στηρίζονται δυνάμεις με επαναστατική πολιτική μέσα στους συλλόγους μας, που να δείχνουν τον δρόμο της διεκδίκησης και του ανυποχώρητου αγώνα. Ο νόμος Γαβρόγλου που έχει ψηφιστεί, μας θέτει το καθήκον μέσα από τα εργαλεία του φοιτητικού κινήματος να τον ανατρέψουμε! Με συνελεύσεις και επιτροπές, μαχητικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας, για τις ανάγκες και το μέλλον μας.

Συνοψίζοντας, τα προβλήματα στις εστίες Ιωαννίνων είναι και παραμένουν αμέτρητα, όπως και στις υπόλοιπες εστίες πανελλαδικά, όπου η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Παλιοί και νέοι μνημονιακοί, έχουν βάλει στο στόχαστρο να πετάξουν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση το 60-65 % των φοιτητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ και ταυτόχρονα να τσακίσουν πλήρως την Μέριμνα. Θα μπορούσαμε να πούμε με κάθε βεβαιότητα, πως οι εστιακοί φοιτητές όλων των ιδρυμάτων είναι οι πρώτοι που δεχόμαστε αυτή την επίθεση, για αυτό εμείς πρώτα από όλους πρέπει να αναλογιστούμε την κατάσταση και να είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων.Να μην τους αφήσουμε να μας διαγράψουν το μέλλον μας, αλλά να το κατακτήσουμε με τη συλλογική μας πάλη.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2018/12/blog-post_20.html