100 χρόνια απο την ίδρυση του ΣΕΚΕ. Ημερίδα Εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 2/12

100 χρόνια απο την ίδρυση του ΣΕΚΕ

Ημερίδα Εκδηλώσεων

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου – Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Τον Νοέμβριο του 1918, με την ίδρυση του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος), 1 μήνα μετά την ίδρυση και της ΓΣΕΕ, το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα έκανε ένα ιστορικό βήμα, αποτέλεσμα της ανάπτυξης εργατικών αγώνων στις αρχές του 20ού αιώνα και της ακτινοβολίας της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Οι αγωνιστές του ΣΕΚΕ βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων, στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής. Η αριστερή τάση προσπάθησε να βοηθήσει το ΣΕΚΕ να αναπτυχθεί σε πραγματικά επαναστατικό μαρξιστικό κόμμα, συνδεμένο με την Τρίτη Διεθνή των Λένιν–Τρότσκι. Ο κορυφαίος μαρξιστής Παντελής Πουλιόπουλος θα εκλεγεί γενικός γραμματέας το 1924 (μετονομασία σε ΚΚΕ). Δυστυχώς η προσπάθεια θα ανακοπεί από τον σταλινικό εκφυλισμό (με πρωταγωνιστή τον Ζαχαριάδη).

Η πραγματική ιστορία του ΣΕΚΕ είναι πολύτιμη. Είναι τεράστια η διαστρέβλωση της ηγεσίας του ΚΚΕ, που παρουσιάζει το ΚΚΕ σαν ευθεία συνέχεια του ΣΕΚΕ.

Γι’ αυτή τη σημαντική επέτειο, η ΟΚΔΕ διεξάγει καμπάνια, που κορυφώνεται στις παρακάτω εκδηλώσεις.

=> 10:30 πμ: 1918–24: Από την ίδρυση του ΣΕΚΕ, στη «μπολσεβικοποίηση» και το ΚΚΕ

=> 1:30μμ: 1924–36: Ο σταλινικός εκφυλισμός του ΚΚΕ & η πάλη των επαναστατών μαρξιστών

Ομιλητές θα είναι οι: Κ. Παλούκης (ιστορικός, συγγραφέας), Γ. Γκλαρνέτατζης (συγγραφέας), και οι σύντροφοι της ΟΚΔΕ Στέφανος Ιωαννίδης (ιστορικός) και Σοφία Καρασαρλίδου (εκπαιδευτικός), συγγραφείς της μπροσούρας «100 χρόνια ΣΕΚΕ»(κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εργατική Πάλη).

 –

Μετά την ημερίδα στις 3:30μμ  συντροφική κουζίνα στο στέκι ΙΣΚΡΑ (Αμύντα 12)