100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ. Εκδήλωση – Συζήτηση στην Ιεράπετρα Σάββατο 1/12

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας)

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 Δεκεμβρίου, 18.30, μικρή αίθουσα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Ομιλητές:

Βαγγέλης Κιτσώνης (ΟΚΔΕ)

Δημήτρης Γιαννίδης (ΛΑΕ)

Το Νοέμβριο του 1918, μέσα στις αντίξοες συνθήκες του ιμπεριαλιστικού Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ιδρύθηκε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ). Καθοριστικό ρόλο στη σύστασή του έπαιξαν τόσο η ακτινοβολία της Οκτωβριανής Επανάστασης, όσο και η ανάπτυξη των εργατικών αγώνων, στις αρχές του 20ου αιώνα, που έδωσαν -και στη χώρα μας- μεγάλη ώθηση στη διαμόρφωση της ταξικής συνείδησης και την ανάπτυξη και οργάνωση του εργατικού κινήματος (ένα μήνα πριν το ΣΕΚΕ είχε ιδρυθεί η ΓΣΕΕ).

Το ΣΕΚΕ ήταν εξαρχής ένα ριζοσπαστικό, “αντικαπιταλιστικό” κόμμα, που οι αγωνιστές του βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο μέτωπο της Μικράς Ασίας με έντονη αντιπολεμική δραστηριότητα. Συνυπήρχαν, επίσης, στις γραμμές του όλες οι τάσεις που χαρακτήριζαν το εργατικό κίνημα της εποχής: επαναστατικός μαρξισμός, σοσιαλδημοκρατία και αστικός ριζοσπαστισμός.

Αντίθετα από ότι αυθαίρετα υπονοεί το ΚΚΕ, η ίδρυση του ΣΕΚΕ δεν ταυτίζεται με την ίδρυση του ΚΚΕ (ακόμα και η μετονομασία σε ΚΚΕ δεν έγινε παρά το 1924). Άλλωστε, ο πρώτος γραμματέας του, βασικός εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγάς του που πάλεψε για την επικράτηση των αρχών του επαναστατικού μαρξισμού και διεθνισμού, που προσπάθησε και κατάφερε να το εντάξει στην 3η Διεθνή, ήταν ο Παντελής Πουλιόπουλος, κορυφαία φυσιογνωμία του ελληνικού εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, οπαδός του Τρότσκι και ιδρυτής της ΟΚΔΕ. Το 1927, με τη διαγραφή του Πουλιόπουλου και όλης της προλεταριακής μαρξιστικής τάσης του κόμματος, άρχισε η σταλινοποίηση του ΚΚΕ και ο εκφυλισμός του.

Σαν ΟΚΔΕ πιστεύουμε ότι ο αγώνας για το επαναστατικό κόμμα και το σοσιαλισμό συνεχίζεται. Η πραγματική ιστορία του ΣΕΚΕ και η κληρονομιά της, ιδιαίτερα η πάλη των επαναστατών μέσα στις γραμμές του, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τους αγωνιστές της εποχής μας. Γι αυτό διεξάγουμε μια καμπάνια και πραγματοποιούμε μια σειρά από εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για τη σημαντική αυτή επέτειο.