Επιτροπή Αγώνα απολυμένων στον Τσαρούχα: Παράσταση διαμαρτυρίας, Σάββατο 24/11

Να σταματήσουμε την εργοδοτική ασυδοσία στο Πατσατζίδικο ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ!

Παράσταση διαμαρτυρίας: Σάββατο 24/11 στις 8 μμ, προσυγκέντρωση ΕΚΘ


Στις 20/8 η εργοδοσία στο εστιατόριο «Τσαρούχας», ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στους τρεις διανομείς φαγητού, με τη λήξη της άδειας τους, ότι το τμήμα delivery παύει να λειτουργεί για «οικονομικούς λόγους», πετώντας τους στο δρόμο. Μία εργαζόμενη, είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουρισμού/Επισιτισμού και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων όπως και ο δεύτερος συνάδελφος.

Οι μεθοδεύσεις του Τσαρούχα δεν θα περάσουν!

Στο τμήμα delivery, οι συνάδελφοι εργαζόταν ανασφάλιστοι για μεγάλο διάστημα, 6ήμερο, χωρίς να αμείβονται προσαυξήσεις για βραδινά/Κυριακές/υπερωρίες, με δικό τους μέσο εργασίας, πληρώνοντας από την τσέπη τους τα καύσιμα, τις φθορές και τον εξοπλισμό, για μόλις 2,5 €/ώρα! Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι διανομείς φαγητού, ξεκίνησαν να διεκδικούν. Με πιέσεις προς την εργοδοσία, καταγγελίες σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ, με το Συνδικάτο και την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, κατάφεραν να επιβάλουν στην εργοδοσία να πληρώνει τα νόμιμα. Αυτή η εξέλιξη, δεν άρεσε καθόλου στον εργοδότη, ο οποίος μεθόδευσε το κλείσιμο του delivery ξαφνικά, έπειτα από έξι χρόνια πετυχημένης λειτουργίας, ώστε να απαλλαγεί από τις αντιστάσεις των εργαζομένων και να λειτουργεί το κατάστημά με τους δικούς του παράνομους/αντεργατικούς όρους.

Αυτή είναι στον Τσαρούχα η εργοδοσία!

Την ημέρα των απολύσεων, ο εργοδότης παραδέχτηκε ευθέως ότι το delivery κλείνει εξαιτίας της εργαζόμενης συνδικαλίστριας που διεκδικεί. Προσπάθησε να την τρομοκρατήσει κινούμενος απειλητικά προς το μέρος της, προπηλακίζοντάς την και αποκαλώντας την «εργατομητέρα, εσείς οι αριστεροί κ.α.». Η εργοδοσία επίσης διαμήνυσε πως δεν μπορεί κανένας να του επιβάλλει να πληρώνει τα νόμιμα και ότι θα απολύει όποιον θέλει! Αρνείται να συνομιλήσει με το Συνδικάτο και την Επιτροπή Αγώνα, μη αναγνωρίζοντάς τα. Στην τριμερή συνάντηση συμφιλίωσης που κάλεσε το υπ. Εργασίας, παρέμεινε ανένδοτη στην εύρεση λύσης, ενώ παραδέχτηκε ότι οι «οικονομικοί όροι» που επικαλείται είναι μόλις 50 €/ ημέρα!!! Μάλιστα είχε το θράσος να ζητήσει προστασία από τα ΜΑΤ, ενάντια στις ειρηνικές παραστάσεις διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται. Είναι η ίδια  εργοδοσία που:   Με εισαγγελική παραγγελία ζήτησε τα πρακτικά αρχαιρεσιών του Συνδικάτου. Πηγαίνει σε εργοδότες συναδέλφων διανομέων, «ενημερώνοντάς» τους για την συνδικαλιστική τους δράση με σκοπό να προκαλέσει την απόλυσή τους! Όταν προσέλαβε τους διανομείς τους ρωτούσε στη συνέντευξη «αν είναι αριστεροί, αν είναι μέλη στο Συνδικάτο, αν είναι άθεοι» κτλ.! Αυτή είναι στον Τσαρούχα η εργοδοσία!

«Έξοδος από τα μνημόνια»… «Νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη!»

Οι μεθοδεύσεις και οι απολύσεις του συγκεκριμένου εργοδότη, «δένουν» απόλυτα με την προσπάθεια να εδραιωθεί σε όλους τους εργαζόμενους ένα Νέο Μοντέλο Εκμετάλλευσης, όπου θα κυριαρχεί ο δεσποτισμός και τα συμφέροντα των εργοδοτών, απολύοντας μας όποτε θέλουν και πληρώνοντας μας ότι θέλουν και αν θέλουν. Έτσι, όχι μόνο δεν θα αυξηθούν οι μισθοί και θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως καυχιέται η άθλια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αλλά αντιθέτως οδεύουμε σε ακόμη πιο σκοτεινά μονοπάτια.

Ούτε βήμα πίσω κι ακούστε το καλά… όλοι θα γυρίσουνε πίσω στη δουλειά!

Από τις 20/8, έχει ξεκινήσει ένας αγώνας διαρκείας με παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα, με μοτοπορείες των διανομέων, με ενημερώσεις στην πόλη. Στο πλευρό τον εργαζομένων βρίσκεται από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο Επισιτισμού, η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, το Εργατικό Κέντρο και η Ομοσπονδία. Πολλά Σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς έχουν εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα. Οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο «Τσαρούχας» δεν είναι μόνοι. Ο συγκεκριμένος αγώνας, είναι αγώνας όλων των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από εργοδότες, κυβέρνηση, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.. Η μόνη λύση βρίσκεται στους μαχητικούς αγώνες, στην ενότητα και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων. Καλούμε όλους να στηρίξουν αυτόν τον δίκαιο αγώνα.

•      Να παρθούν πίσω οι άκυρες και καταχρηστικές απολύσεις των συναδέλφων!

•      Να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας & να επαναλειτουργήσει το τμήμα delivery.

•      Να καταβληθούν άμεσα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα.

EΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΣΑΤΖΙΔΙΚΟ «ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ»